kAKO TRADICIJA NALAŽE

Pravila kojih princ Hari i Megan Markl moraju da se pridržavaju tokom svog venčanja: Sve je do detalja isplanirala kraljevska porodica! (FOTO)

Za razliku od mnogih mladi koje na dan svog venčanja imaju potpunu kontrolu nad protokolom i svim dogovorima, Megan Markl zavisi od pravila koja nalaže kraljevska porodica

Vip priča
Autor:
Pravila kojih princ Hari i Megan Markl moraju da se pridržavaju tokom svog venčanja: Sve je do detalja isplanirala kraljevska porodica! (FOTO)
Foto: Profimedia

Venčanje princa Harija i Megan Markl možda će biti opuštenije od svih ostalih kraljevskih svadbi, ali to ne znači da mladenci neće morati da se drže nekih osnovnih pravila koja nalaže monarhija. Evo što će sve morati da poštuju tog dana.

1. Stogodišnja tradicija izbora cveća

Nedavno je potvrđeno da je Megan Markl odabrala londonsku cvećarku Filipu Kredok za bidermajer i venčane aranžmane od ruža, božura i zubače. Isto tako, Megan je istakla da će izborom cveća za svoj bidermajer odati počast preminuloj princezi Dajani. Omiljeno cveće Lejdi Di bile su bele ruže, koje će krasiti buket buduće mlade.

Ali to nije sve. Prema stogodišnjoj tradiciji, svaka članica kraljevske porodice na venčanju u svom bidermajeru mora da ima cvet mirte.

Princeza Dajana napravila propust na svom venčanju: Ovo joj je donelo nesreću u braku! (VIDEO)

foto: Profimedia

Takozvani "cvet ljubavi", kako ga Britanci zovu, prva je nosila kraljica Viktorija, koja je nakon svadbe posadila grm mirte ispred palate Fulam, a koji i danas cveta. Iz istog grma ubraće se cveće za Megan Markl.

foto: Shutterstock

2. Buket se kasnije polaže na grob jednog od preminulih britanskih vojnika

Prva je ovaj protokol započela kraljica Elizabeta (Kraljica Majka), pa je nakon crkvene ceremonije svoj bidermajer odlučila da položi na grob brata Fergusa, koji je preminuo u Prvom svetskom ratu. Nakon nje sličnu stvar je urdila novopečena supruga princa Vilijama. Ona je, pak, nakon ceremonije u Vestminsterskoj opatiji budermajer odnela na grob nepoznatog vojnika koji je sahranjen unutar crkve, u posebnom delu koji je tokom venčanja zatvoren za ostatak gostiju. Očekuje se da će svoj doprinos sličnim činom dati i verenica princa Harija 19. maja u Vindzoru.

Šta se zaista dešavalo na venčanju princa Vilijama i Kejt Midlton: Kraljevski biograf otkrio do sada čuvane tajne! (VIDEO)

foto: Profimedia

3. Mladoženja mora da nosi vojnu uniformu

Ovakav običaj počeo je u davne 1840. na dan venčanja kraljice Viktorije i princa Alberta. Od tada su gotovo svi muški članovi kraljevske porodice umesto klasičnog odela nosili vojnu ubniformu na venčanju. Izuzetak je bio princ Edvard, sin kraljice Elizabete. On nije nosio vojnu uniformu jer u vreme svog venčanja sa groficom Sofi nije imao nikakvu titulu i čin u mornarici. Nošenje uniforme smatra se prikladnim samo za članove vojske, u suprotnom je uvredljivo.

Princ Hari služio je u vojsci i završio dve misije u Avganistanu, pa je u decembru prošle godine preuzeo titulu svog dede, princa Filipa. Imenovan je tada zapovednikom kraljevske mornarice. Zato se očekuje da će i on nositi vojnu uniformu na dan venčanja.

foto: Fonet

4. Kraljevska porodica sedi na desnoj strani u crkvi

Članovi Harijeve porodice u kapeli Svetog Đorđa sedeće, kako nalaže tradicija, na desnoj strani, dok će se prijatelji i porodica Megan Markl smestiti na levoj. Ovakvo pravilo važi samo za muške članove kraljevske porodice. U slučaju da se udaje princeza, kraljevstvo sedi na levoj strani. Pravilo desne strane seže još iz davnina, kada su otmičari imali običaj da ukradu mladin miraz. Kako bi zavarali kradljivce, mladenci su zamenili mesta. Mlada stoji na levoj strani, a mladoženja na desnoj, tako da lakše može da posegne za mačem i odbrani buduću suprugu.

Njihov život je bajka: 10 običnih žena koje su se udale za prinčeve! (FOTO)

foto: Profimedia

5. Burme su napravljene od velškog zlata

Kraljica Elizabeta, prabaka princa Harija i majka aktuelne kraljice Elizabete II, prva je nosila burmu od zlata iz Velsa kada se kao Elizabet Bouz Lajon udala za budućeg kralja Džordža VI 1923. godine. Njen primer je sledila sadašnja kraljica Elizabeta kada se udavala za princa Filipa 1947. a tradicija se nastavila i na venčanju princa Vilijama i Kejt Midlton 2011. godine. Prema rečima Bena Robertsa, izvršnog direktora kompanije Clogau Gold of Wales, retki zlatni prsten s velškim pečatom na kojem je zmaj za Megan Markl će verovatno izraditi zlatar Wartski u Londonu, koji koristi zlato iz istog rudnika iz kojeg je darovano članovima kraljevske porodice.

foto: Profimedia

6. Svadbena torta mora da bude voćna

Ovo nepisano pravilo sledi se još od venčanja kraljice Elizabete II i princa Filipa. Na svim kraljevskim venčanjima posle njihovog jela se upravo voćna torta, a najzanimljivija je možda bila ona princa Vilijama i Kejt Midlton. Poslastica koja je imala čak osam spratova zasitila je svih 900 gostiju. Princ Hari i Megan Markl pre dva meseca su odabrali poznatu poslastičarku Kler Ptak, koja će napraviti njihovu svadbenu tortu od limuna i soka od zove s cvetnim dekoracijama.

Uvek nešto krene po zlu: Neprijatni trenuci sa kraljevskih venčanja! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

7. Napraviće zvanični kraljevski portret

Kada u crkvi stave prstenje jedno drugome i potpišu ulazak u brak, Megan Markl i zvanično postaje deo britanske kraljevske porodice. Kako bi taj trenutak ušao u istoriju, odmah posle organizovano je fotografisanje porodičnog portreta koji će stajati unutar Bakingemske palate uz sve ostale kraljevske portrete. Biće to ujedno prvi put da na fotografiji i na okupu vidimo bivšu glumicu sa svim članovima kraljevske porodice. Takođe, očekuje se portret mladenaca s Meganinim roditeljima, kao i s princem Čarlsom i vojvotkinjom Kamilom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs