KAKVA ŽENA!

UZELA JE STVARI U SVOJE RUKE I POSTALA NAJMOĆNIJA ŽENA U HOLIVUDU: Jedan SAVET joj je preokrenuo život iz korena

Mislila je da je pronašla ljubav svog života ali onda je sve puklo, a razlog je bila druga žena.

Vip priča
Autor:
UZELA JE STVARI U SVOJE RUKE I POSTALA NAJMOĆNIJA ŽENA U HOLIVUDU: Jedan SAVET joj je preokrenuo život iz korena
Riz Viterspun, Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Riz Viterspun je karijeru u holivudskom svetu započela sa samo 15 godina, a film "Pravna plavuša" lansirao ju je u zvezde. Dobitnica Oskara neko je vreme dobijala uloge koje nisu bile zapažene niti kod publike, a kamoli kod Akademije i zato se pre samo nekoliko godina odlučila na veoma hrabar potez - da menja sve iz korena.

Danas ju je taj rizik učinio najbogatijom glumicom holivudske filmske industrije.

Još je u kultnom filmu pop kulture "Pravna plavuša" rušila brojne predrasude, a onda joj je njena poslovna priča, koja je mnogo više od glume, omogućila da postane jedna od najbogatijih žena u Holivudu i time još jednom opovrgne stereotipe koji su je pratili celog života.

Riz Viterspun
foto: Profimedia

Ko je Riz Viterspun, žena koja je osnovala produkcijsku kuću i poslednjih par godina bila na samom vrhu, a onda je prodala za vrtoglavih 900 miliona dolara? Defitivno sve samo ne obična plavuša koja pokušava da završi Harvard!

Glumačku karijeru je započela kad je imala samo 15 godina, kad je kao tinejdžerka dobila ulogu u filmu "Čovek na Mesecu" u kojoj je glavnu ulogu igrao Džim Keri, a pre toga je radila kao model u reklamama. Sa 17 godina glumila je u televizijskoj mini seriji "Usamljena golubica" pa je nakon toga napravila pauzu od glume zbog studija na Stenfordu.

Do 2001. godine, kada je dobila glavna ulogu u filmu "Prava plavuša", gde je odigrala mladu studentkinju Eli Vuds koja upisuje prestižni Stenford fakultet sa idejom da vrati svog bivšeg dečka, Riz nije imala zapaženijih uloga, ali mnogi su je obožavali i kao sestru Rejčel Grin u kultnoj humorističkoj seriji "Prijatelji".

Riz Viterspun
foto: Profimedia

Sa samo 29 godina dobila je Oskara i to za najbolju glavnu ulogu u filmu "Hod po ivici" u kojem je odigrala maestralnu jednu od najpoznatijih kantri pevačica Džun Karter, gde joj je partner bio Hoakin Finiks koji je neverovatno odigrao čuvenog Džonija Keša u jednoj od najlepših ljubavnih priča svih vremena.

Nakon toga glumila je u nekoliko komedija, ali nikako nije mogla da dobije ulogu vrednu priznanja Akademije.

Riz je danas majka troje dece, Ave (22), Dikona (17) i Tenesija (8), vrlo je mlada postala majka, sa svega 22 godine. U intervjuu sa glumicom Dru Barimur pre nekoliko godina ispričala je kako ju je žongliranje između poslovnog i privatnog života umalo koštalo zdravlja.

Njen prvi muž je jedan od omiljenih glumaca devedesetih za kojim su ludele tinejdžerke širom sveta. Iako su ušli u brak mladi i ubrzo dobili dvoje dece, nisu uspeli da ostvare ono o čemu su maštali, a to je da ostare zajedno.

Riz Viterspun, Rajan Filipe
foto: Profimedia

Glumački par godinama je ćutao ne želeći da otkrije zašto su se rastali, ali, nešto se ipak promenilo.

Davne 1997. godine, na proslavi 21. rođendana najpoznatije 'plavuše s Harvarda', planule su ljubavne iskre između Riz Viterspun i dve godine starijeg Rajana Felipea.

'Ne znam šta je ušlo u mene, ali sećam se da sam mu rekla: 'Mislim da si ti moj rođendanski poklon'. On je to smatrao komplimentom, a meni je danas kada se toga setim neprijatno', rekla je samo godinu dana nakon upoznavanja Riz Viterspun.

Upravo nekako u to doba par se verio, a pre nego što su ozakonili vezu, Riz je ostala trudna s njihovim prvim detetom. 1999. godine, samo tri mjeseca nakon premijere hit filma 'Okrutne namere', u kojem su oboje glumili, par se venčao na romatničnoj ceremoniji u Južnoj Karolini, a tri meseca kasnije dobili su ćerku Avu. Četiri godine nakon Ave rodio se i Dikon, a iako su bili par kojem su predviđali da će dočekati i starost zajedno, to se nije dogodilo.

Riz Viterspun, Rajan Filipe
foto: Profimedia

Nakon osam godina braka, Riz i Rajan šokirali su sve izjavom da se rastaju. 2015. godine, u jednom od intevjua, Rajan Filipe rekao je kako su oboje bili premladi i kako su upravo njihove godine bile glavni krivac razvoda.

'Mislim da su godine bile najveći problem. Kada smo započeli vezu, bili smo premladi, a sve to donelo je i mnogobrojne probleme, posebno jer smo oboje bili deo industrije', rekao je Rajan Filipe, dok je njegova bivša supruga 2017. izjavila:

'Udala sam se kada sam imala 22 godine i pre nego što sam napunila 27, već sam imala dvoje dece. Ipak, ne bi promenila ništa što se desilo, iako sam ćerki otvoreno rekla da će samu sebe tek upoznati kada napuni 25.'

Riz Viterspun
foto: Profimedia

Ipak, mnogi smatraju kako je glavni krivac njihovog razvoda bila njegova afera s kolegicom Ebi Korsniš, koju je započeo još 2006. godine, dok je bio u braku s Riz, i s kojom je prekinuo tek 2010. godine. Bilo kako bilo, Rajanove obožavateljske bile su srećne što mu brak nije potrajao, negde se duboko nadajući da bi možda one mogle biti njegove buduće odabranice.

Riz je o tom periodu progovorila za jedan magazin:

"Nisam znala kako sve da uskladim. Imala sam samo 22 godine. Tada nisam bila poznata glumica i prelazila sam s jednog posla na drugi. Bilo je neizvesno kada ću dobiti stalni angažman. To je vrlo veliki stres za novopečenu majku. Snimala sam filmove, ali nisam se uspela da postavim i zahtevam da se snima u blizini škole ili vrtića moje dece. Nisam imala tu moć i uticaj u toj industriji. Bila sam poput svake druge mame kojoj su decu odgajale bake, deke...", rekla je danas svetski poznata lepotica. Danas upravo svoju decu smatra svojim najvećim uspehom.

film, Hoakin Finiks, Riz Viterspun
foto: Profimedia

Sadašnji suprug i lovac na talente Džim Tot, s kojim je prošle godine proslavila desetu godišnjicu braka, motivisao ju je rečenicom: "Ako ti već ne nude uloge zbog kojih ćeš biti upamćena, zašto ih onda sama ne bi kreirala”. To je u njoj probudilo želju, ne samo da sebi omogući vredne uloge, već i brojnim ženama koje su se našle u sličnoj situaciji kao ona.

Velika je zaljubljenica u knjige, pa je tako osnovala pre više od pet godina medijsku kompaniju "Hello Sunshine". U centru pažnje je - žena. Zbog toga Riz ekranizira uglavnom knjige ženskih autora, njene su glavne glumice u serijama takođe žene, a dala je priliku i ženama rediteljkama i producentkinjama. Nije ni čudo što je doživela neverovatan uspeh i to posebno sa serijom "Velike male laži" u kojoj su pored nje briljirale Nikol Kidman, Lora Dern, Zoi Kravic i Šajlin Vudli.

Riz Viterspun
foto: Profimedia

Ove godine je zaigrala sa Eštonom Kučerom u romantičnoj komediji "Kod mene ili kod tebe?" koju je snimila za Netfliks i koji je nekoliko nedelja držao br. 1 gledanost na ovoj popularnoj platformi.

Nestrpljivo isčekujemo sledeće poduhvate ove neverovatno talentovane žene koja nas svako malo šokira svojim novim i briljantnim idejama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs