džon mekinro

NIJE BIRAO METE ZA IZLIVE BESA: Najomraženiji TENISER u istoriji je divljao i dok je igrao sa Bobom Živojinovićem!(FOTO)

Džon Mekinro iza sebe ima zavidne teniske uspehe, ali i mnoštvo groznih ispada na terenu koji su se događali kad god sudije ne bi presudile u njegovu korist.

Vip priča
Autor:
NIJE BIRAO METE ZA IZLIVE BESA: Najomraženiji TENISER u istoriji je divljao i dok je igrao sa Bobom Živojinovićem!(FOTO)
Džon Mekinro, Foto: Profimedia

Amerikanac Džon Mekinro osvojio je više od 150 teniskih turnira, ali i titulu najomraženijeg tenisera u istoriji koju će mu teško neko oduzeti.

Džon , koji 16. februara slavi 63. rođendan, poznat je posebno po svojoj rečenici: 'Ne možete biti ozbiljni' koju je voleo da izgovara na mečevima kada nije bio zadovoljan sudskim odlukama što je bilo uvek kad mu nisu išle u prilog.

Nije se odrekao tenisa ni u penziji i igra na turnirima za sportske legende, a često zna da bude u ulozi televizijskog komentatora na važnim sportskim događanjima. Izdvojili smo neke od upečatljivih Džonovih ispada.

Džon Mekinro
foto: Profimedia

'Počastio' protivnika

Mekinro je često pokazivao da nema kontrolu i svoje frustracije je izbacivao na sudijama i protivnicima. Teniser je 1983. na turniru u njujorškom Forest Hillsu rekao tokom meča Tomasu Smidu da je 'komunističko kopile'. Teniser Smid, koji je rođen u bivšoj državi Čehoslovačkoj, i njegovi fanovi su bili besni zbog ovih reči.

Džon je dobio kaznu od 1.000 dolara, ali Tomas nije hteo sve tako olako da pusti. Sledeći put kada su igrali jedan protiv drugog, Smid je seo svaki put kada bi Mekinro tražio proveru sudijske odluke. Vređali su se međusobno dok su stajali blizu mreže. Uz to je Džon umalo pogodio protivnika lopticom u usta i posle se hvalio jer je pobedio.

Rasistički ispad

Kada je Mekinro 1987. igrao meč Dejvis Kupa protiv Borisa Bekera, okomio se na linijskog sudiju. 'Nisam znao da imaju crne Nemce', rekao mu je teniser aludirajući da sudi u korist Nemačke i protiv Amerike.

Tu nije bilo kraja rasističkom ispadu. Na drugog sudiju je vikao: 'U kojoj si dođavola zemlji?', pitao ga je. Obratio mu se i na nemačkom jeziku. 'Govoriš li engleski jezik?', pitao ga je. Nakon toga se okrenuo i protiv publike i govorio im: 'ididte da pojedete malo kiselog zelja!'

Molili ga da ode

Čelnici Queen's Club, privatnog kraljevskog teniskog kluba u Londonu nisu bili zadovoljni Džonovim ponašanjem pa su ga molili 1985. da se odrekne svog počasnog članstva. Naime, tokom jednog svog treninga, uvredio je suprugu predsednika kluba.

Šejla Boden nije htela da otkrije, koje je reči izgovorio teniser, rekavši da to niko normalan ne bi ponovio.

'Mislim da ljudi uopšte ne znaju kakav je to klub. Recimo to ovako: 'Drago mi je što živim u Americi', poručio je Mekinro. Nije poznato da li se odrekao počasnog mesta ili su mu ga prema pravilima oduzeli 30 dana od prestupa.

Džon Mekinro
foto: Profimedia

Serena Vilijams na meti

Kao najavljivač i komentator teniskih mečeva Džon je nastavio da se dovodi u neprijatan položaj, a 2017. se okomio na Serenu Vilijams. Rekao je da bi bila negde na 700. mestu da igra 'mušku igru', odnosno tenis u muškoj kategoriji.

'Poštuj mene i moju privatnost dok pokušavam da dobijem dete', poručila mu je Serena koja je 2017. rodila ćerku.

Džon je pri svojim kritikama zaboravio da je Vilijams osvojila više od 20 Grand Slem turnira što je čini najuspešnijom teniserkom u ženskoj i u muškoj konkurenciji.

Meč sa Slobodanom Bobom Živojinovićem

U septembru 1987. na US Openu Mekinro je igrao meč protiv Slobodana Bobe Živojinovića, supruga Lepe Brene. U jednom trenutku je poludeo jer su sudije donele odluku protiv njega pa je bacio reket na teren i vikao.

'Jesi li vidio nešto? Ne možeš da vidiš nijednu božju stvar? Ovo me koštalo seta. Set je bio gotov, lopta je bila napolju', besneo je teniser.

'Dosta mi je ovog razgovora. Ovo nema ništa sa mnom', odgovorio mu je sudija Majk Ings. Džon je na kraju pobedio Živojinovića, a suspendovan je na dva meseca i platio je 10.000 dolara kazne.

Istorijska diskvalifikacija

Mekinro je nastavio nizati ispade pa je tako 1990. na Australian Openu poludeo tokom meča s Mikaelom Pernforsom. Hodao je po terenu, bacao reket i psovao i dobio je nekoliko upozorenja. Ali uprkos svemu se okomio na sudiju i uskoro ga je obezbeđenje ispratilo s turnira. To je bilo prvi put da je Džon diskfalikovan zbog groznog ponašanja, a na Australian Openu takav potez nisu napravili od 1963.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs