PROSLAVILA 92. ROĐENDAN

ŽIVOT U KANDŽAMA DIVLJIH MAČAKA I SLAVNOG REDITELJA: Nezaboravna filmska diva napunila 92. godine! (FOTO)

Ona je majka Melani Girift i baka Dakote Džonson, a smatra se jednom od najstrastvenijih aktivistkinja za zaštitu prava životinja.

Vip priča
Autor:
ŽIVOT U KANDŽAMA DIVLJIH MAČAKA I SLAVNOG REDITELJA: Nezaboravna filmska diva napunila 92. godine! (FOTO)
Tipi Hedren, Foto: Profimedia

OČEVA LJUBIMICA

Natali Kej Hedren rođena je 19. januara 1930. u Nju Ulmu u Minesoti. Otac Bernard Karl, vlasnik prodavnice i trgovac, svoju je ljubimicu prozvao Tipi, a taj nadimak iz ranog detinjstva kasnije joj je postao umetničko ime. Po ocu je poreklom Šveđanka, a po majci je nemačkog i norveškog porekla.

KADA JE ZAPRAVO ROĐENA

Sve do 2004. godine kad je u jednom razgovoru otkrila je svoj stvarni datum rođenja, mediji su je smatrali pet godina mlađom nego što je zaista bila: za glumice tog vremena je, naime, bilo uobičajeno da kriju svoje godine.

Tipi Hedren
foto: Profimedia

NA MODNOJ PISTI

Karijeru u šou biznisu započela je na modnoj pisti: kao 20-godišnjakinja je kupila kartu za Njujokr i pokucala na vrata agencije Ejlin Ford. Paralelno s revijama koje je nosila (bilo je to vreme davno pre pojave top modela) dobila je i debitantsku ulogu Miss Ice Box na filmu u mjuziklu The Petty Girl, na čijoj špici nije potpisana (što je tada isto tako bilo uobičajeno).

REKLAMA KOJA JOJ JE PROMENILA ŽIVOT

Pedesetih i ranih šezdesetih godina prošlog veka dobila je naslovnice časopisa Life, Glamour, McCall's i Saturday Evening Posta, a karijeru joj je odredila televizijska reklama za dijetalni napitak Sego u kojoj ju je zapazio reditelj Alfred Hičkok gledajući emisiju The Today Show. Na prvom susretu ponudio joj je sedmogodišnji ugovor, a razgovarali su o svemu osim o ulozi koju joj je namenio.

Tipi Hedren
foto: Profimedia

IKONA STILA

- Bila je ikona stila, prave dame kakve su bile Grejs Keli, Klodet Kolber, Irene Dun i druge, a s vremenom su nestale s filmskog platna - izjavio je Alfred Hičkok, objasnivši zašto je angažovao Tppi Hedren. Idućih dana impresionirala ga je naučivši tačno sve scene iz njegovih prethodnih filmova, što su joj bile prve glumačke probe. Osim toga za Tipi je naručio dizajnersku odeću Idit Hed​ koju se obvezala da nosi i u privatnom životu, a lično ju je podučavao i kako se vino slaže s hranom.

PTICE

Glavnu ulogu u "Pticama" ponudio joj je na ručku u svom restoranu Chasen's, kojem su osim njih prisustvovali Hičkokova supruga Alma i i Lu Voserman, šef holivudskog studija Univerzal.

- Zaplakala sam od iznenađenja i uzbuđenja, nikad nisam mogla da zamislim da ću dobiti glavnu ulogu u velikoj holivudskoj produkciji - izjavila je Hedren.

Tipi Hedren
foto: Profimedia

PRIVATNI UČITELJ

Alfred Hičkok bio je njen privatni učitelj glume, dramaturgije, muzike i fotografije.

- U tri godine od njega sam naučila koliko od drugih ne bih u petnaest. I uvek je tačno znao šta želi od mene, mesta za improvizaciju nije bilo - izjavila je Hedren koja je slobodno imala samo jedno poslepodne u nedelju dana.

SCENA ZA PAMĆENJE

Na snimanju jedne od ključnih scena - napada ptica - jedan gavran ju je ugrizao za obraz, u neposrednoj blizini oka, zbog čega je doktor na snimanju zatražio pauzi od sedam dana da se Hedren oporavi od šoka. Ipak, sve se isplatilo, jer je njena Melani Daniels proglašena jednim od najboljih ženskih filmskih likova svih vremena.

Tipi Hedren
foto: Profimedia

BURAN RAZLAZ SA SEKSUALNIM PREDATOROM

- Bio je suviše posesivan, njegovi zahtevi su s vremenom postajali sve veći i nemogući. Čak je plaćao ljude da me uhode van snimanja i proba, a ja nisam želela da budem ničije vlasništvo. Zato smo se razišli - izjavila je Hedren, koja je s Hičkokom snimila svega dva filma. Drugi je bila "Marni" romantična drama s elementima psihološkog trilera iz 1964. Reditelj se nadao da će Hedren za njega dobiti Oskara, ali za tu ulogu nije bila ni nominovana. Mnogo kasnije priznala je i da je reditelj od nje tražio da mu seksualno stalno bude na raspolaganju, a kad je od njega pobegla zapretio joj je kako će uništiti njenu karijeru - što je i činio dokle god je njihov ugovor bio važeći.

Tipi Hedren
foto: Profimedia

NA SETU S MARLONOM BRANDOM

Uništio mi je karijeru, ali ne i život, to mu nisam dopustila. Nakon svega i dalje mu se divim kako umetniku. Bez njega filmska industrija ne bi bila ista - izjavila je Hedren, kojoj je sledeću ulogu u filmu "Grofica iz Hong Konga" ponudio Čarli Čaplin. Ali, tek na setu s Marlonom Brandom i Sofijom Loren u Engleskoj je shvatila da njena uloga nije ništa više od epizode. Do danas njena filmografija broji više od 85 naslova.

​TRI BRAKA I VERIDBA

Ćerku Melaniju Grifit dobila je u braku s marketinškim stručnjakom Piterom Grifitom- zajedno su izdržali devet godina. Nakon njega udala se za svog agenta Noela Maršala, koji je kasnije producirao i tri njena filma, a razveli su se nakon 18 godina. Poslednji suprug bio joj je indutrijski magnat Luis Berenčea s kojim je izdržala sedam godina, a šest godina bila je verena za veterinara Martina Dines s kojim se razišla 2008. U intervjuu Sandej Tajmsa iste godine izjavila je da sad čeka da novog muškarca koji će je oboriti s nogu.

Tipi Hedren
foto: Profimedia

RIKA LAVOVA

Na svom ranču u Aktonu, na ivici pustinje Mojave u Kalifornije i danas drži tigrove i lavove. Neko vreme tamo je bilo više od 150 divljih životinja - lavova, tigrova, leoparda, slonova i ostalih beštija koje je sa suprugom Noelom Maršalom koristila na snimanju filma "Rika". Na ivici pustinje su se preselili iz Šerman Oaksa, jer su komšije poludele od užasa i brige kada su shvatili koga sve Tipi Hedren drži u svom domu.

SNIMANJE OPASNO PO ŽIVOT

Snimanje filma potrajalo je pet godina, a više od sedamdeset članova ekipe na setu je bilo povređeno. Tipi Hedren je, na primer, pala sa slona kojeg je jahala i zadobila povredu noge i glave, a pretrpela je lavlji ugriz u predelu vrata. Njena ćerka Melani Grifit je takođe napadnuta - zaradila je 50 šavova na licu i umalo ostala bez oka. Nakon premijere filma 1981. pokrenula je neprofitnu zadrugu The Roar čiji je glavni cilj zaštita divljih mačaka.

Tipi Hedren
foto: Profimedia

FILM 'DEVOJKA'

O njenom životu i odnosu s Alfredom Hičkokom snimljen je 2012. film "Devojka" (The Girl) u kojem je reditelj Džulijam Džarold naslovnu ulogu dodelio Sijeni Miler, a njenim je izborom i izvedbom na filmskom platnu Tppi Hedren bila oduševljena.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs