NEVEROVATAN ČOVEK!

PIO JE FLAŠU VODKE DNEVNO DOK NIJE UPOZNAO NJU: Životna priča siromaha koji je postao plemić - Majkla Kejna! (FOTO)

Iako se ni s 88 godine ne predaje starosti, britanski glumac, kojem uskoro izlazi 166. film, ne smatra se radoholičarem: u pet popodne uvek ide kući, supruzi Šakiri s kojom je u braku od 1973. godine, a najviše uživa igrajući se s unucima.

Vip priča
10:04h Autor:
PIO JE FLAŠU VODKE DNEVNO DOK NIJE UPOZNAO NJU: Životna priča siromaha koji je postao plemić - Majkla Kejna! (FOTO)
Majkl Kejn, Foto: Profimedia

Majkl Kejn je u martu prošle godine napunio 88.godina i priznao kako se plaši da su mu "dani odbrojani". Ali ne misli da se samo tako preda starosti i bolesti. Naprotiv, glumac koji je tokom pola veka karijere igrao u nizu filmova - komediji "Alfie", špijunskom trileru "The Ipcress File", ratnom spektaklu "Bitka za Britaniju", lepršavom filmu Vudija Alena "Hana i njene sestre", za koji je dobio prvog Oskara, i u trilogiji o Betmanu u kojoj tumači mudrog batlera - želi još dugo i zdravo da živi, najviše zato da bi mogao da uživa sa unucima. Zbog toga je preduzeo određene korake u vidu ishrane, a posebno pića kojem je bio i preterano sklon. Kako je sam priznao, nekad je pio flašu votke i pušio nekoliko kutija cigareta na dan.

- Morao sam da smanjim količine alkohola koje konzumiram, a neprestano se trudim da sazna i šta je najbolja odbrana od raka pa onda nešto jedem, a nešto drugo ne - objasnio je Kejn koji je iz ishrane sasvim izbacio šećer, so i gluten i nedavno izgubio čak 13 kilograma, isključivo zato što želi da gleda unuke kako rastu.

ŽIVOTNA PRIČA HARISONA FORDA: Novac mu ne znači ništa, pravu sreću osetio tek u sedmoj deceniji! (FOTO)

Majkl Kejn
foto: Profimedia

- Imam jedanaestogodišnje blizance, devojčicu i dečaka, i unuka kojem je sad 12 godina. Voleo bih da doživim da on napuni 20- izjavio je nedavno. Uz to što se brine o zdravlju, Kejn je jednako aktivan i profesionalno.

Budući da je tokom karijere zaradio sasvim dovoljno novca - imetak mu se procenjuje na 75 miliona dolara, ne mora da razmišlja o daljem radu mada mu teško pada kada je nezaposlen.

- Kad ponude presahnu, reći ću da se povlačim u penziju. Ali filmska industrija mora da se odrekne mene, a ne obrnuto - rekao je Kejn. Ali, često ponavlja kako ne dopušta poslu da upravlja njime.

- Moj život nisu ni gluma ni Holivud. Moj je život moja porodica. Treba mi samo ona - i prijatelji. Bez obzira na to snimam li ili ne, u pet popodne skidam cipele, navlačim papuče i pijem čaj - izjavio je glumac koji s familijom živi u raskošnoj kući u Sariju pokraj Londona. U središnjem delu kuće, koja je zapravo preuređeni hangar star više od 200 godina, žive Kejn i njegova 75-godišnja supruga Šakira, dok ćerke Dominik i Nataša stanuju, ili barem često borave, svaka u jednom krilu.

Sari je pokrajina u kojoj su se smestili mnogi bogati i slavni, kao što su muzičar Brajan Mej iz grupe The Queen, teniser Endi marej i glumac Brajan Blesd, i tamo žive lagodnim životom, u prostranim kućama okruženim prirodom.

Okruženje je to koje naizgled nikako ne pristaje uz Kejna čiji autentični naglasak i danas podseća na njegovo poreklo iz radničkog istočnog Londona. Porodica je bila vrlo siromašna; otac Moris Miklvajt bio je nosač na ribljoj pijaci, a majka Elen čistačica. Kad je otac otišao na bojišta Drugog svetskog rata majka se, da prehrani sebe i decu, zaposlila kao kvharica u bogataškoj kući.

- Kuvala je za porodicu, a ja sam uz nju učio i danas sam vrlo dobar kuvar. Ja i moj mlađi brat Stenli jeli smo ostatke prepelica i fazana. Nisam nikad bio na psihoanalizi i ne pada mi na pamet da se dam analizirati, ali siguran sam da bi se otkrilo kako svojim današnjim načinom života pokušavam da reprodukujem onu idiličnu kuću iz detinjstva - objasnio je Kejn.

VELIKI ZAVODNIK PREKE NARAVI: Životna priča Aleka Boldvina! (FOTO)

Majkl Kejn
foto: Profimedia

S takvim poreklom nije lako popeti se među građane višeg staleža. Kejna, pametnog, ali "vrlo mršavog i vrlo ružnog" dečaka, kako se sam opisao u autobiografiji, kojem je mama svaku noć lepila prevelike uši za glavu da mu ne štrče, početak je bio težak. Nakon završene srednje škole u kojoj je zavoleo književnost radio je kao dostavljač, a onda u sklopu vojnog roka bio na ratištu u Koreji, što mu je, kako je izjavio, zauvek oblikovalo karakter i ugušilo u njemu sve simpatije koje je u mladosti, kao dete iz radničke porodice, gajio prema komunizmu.

Glumom o kojoj je sanjao još kao dečak zaljubljen u filmove počeo je da se bavi nakon što je izišao iz vojske - na užas oca koji je prvo pomislio da mu je sin homoseksualac - a premda je radio u pozorištu i na televiziji, posao je bio brutalan, a zarada nikakva. A onda se Kejn 1954. oženio glumicom Patricijom Hejns. Bile su mu samo 22 godine.

- Zaljubio sam se u Patriciju i nekoliko nedelja kasnije smo se venčali. Ona je bila talentovanija od mene i imala je više izgleda za uspeh pa sam se odrekao glume. Radio sam kao vodoinstalater, prao posuđe u restoranu. A kad nam se rodila ćerka, više nisam mogao da izdržim. Razveli smo se isključivo mojom krivicom- posle je rekao Kejn, koji je priznao da se nije mogao nositi s besparicom. Patricia je umrla od raka pluća još 1977. Ćerka Dominik, koja je ime dobila po liku iz Kejnovog najdražeg romana, "Fountainhead" danas je vlasnica konjušnice u kojoj uzgaja rasne konje.

JEDAN DEO MENE JE ZADOVOLJAN JER VIŠE NEMAM ŠTA DA IZGUBIM: Neverovatna životna priča DŽESIKE LANG! (FOTO)

Majkl Kejn
foto: Profimedia

Šezdesete su donele novi duh u Englesku i London i Kejnse našao usred burnog društvenog života gde klasna pripadnost naizgled više nije bila tako važna. Prijatelji su mu bili Terens Stamp, tada mladi glumac u usponu, slavni frizer Vidal Sasun i fotograf Teri O Nil, svi radničkog porekla. Sa Stempom je Kejn jedno vreme delio stan, ali razišli su se kad je Stemp postao vegetarijanac i sledbenik gurua. Prijatelji su mu bili i Šon Koneri, koji je kao i Kejn jedno vreme živeo od socijalne pomoći, i Rodžer Mur, a s obojicom filmskih Džejsma Bonda Kejn se družio do kraja njihovih života. Prvi film kojim je privukao pažnju, nakon što ih je snimio već 17, bio je "Zulu" iz 1963. u kojem glumi časnika, pripadnika viših društvenih slojeva.

- Nikad ne bih dobio ulogu časnika da reditelj nije bio Amerikanac. Nijedan britanski reditelj ne bi je dao meni, jer sam iz pogrešne klase - izjavio je više puta Kejn. Ali, svetsku slavu stekao je 1966. ulogom Alfija u istoimenom filmu, samouverenog mladića koji kao da je imao mnogo zajedničkog sa samim Kejnom. Uloga mu je donijela nominaciju za Oskara i reputaciju zavodnika koji zna da se dobro provodi.

Tih je godina plesao cele noći u londonskom disko klubu Tramp, pio votku za doručak i menjao žene. Bio je u vezi s Bjankom Perez, lepoticom iz Nikaragve koja je posle postala gospođa Džeger, imao afere s koleginicama na snimanjima, a nekoliko godina živeo je s glumicom s Filipina Mindom Felliciano. Kad je 1966. s Nensi Sinatrom, koja mu je bila zaista samo prijateljica, došao u Las Vegas na koncert njenog oca, Frenk Sinatra ga je smestio u hotelsku sobu daleko od Nensi, tik do svoje. "Da te mogu držati na oku", rekao mu je slavni pevač. A onda je 1971. Kejn zapazio egzotičnu lepoticu u televizijskoj reklami za kafu Maksvel Hausi - poludeo od ljubavi.

- Mislio sam da je iz Južne Amerike i bio sam spreman da otputujem u Brazil da je nađem - seća se i danas Kejn koji je od autora reklame, reditelja Ridlija Skota, saznao da se lepotica zove Šakira Bakš, da je kašmirskog porekla i bivša mis Gvajane i da živi u Londonu gde radi kao model i glumica. Kejn ju je počeo zvati na sastanak i premda ga je ona uporno odbijala, nije odustajao.

AKO SAM I GREŠIO U ODNOSU SA ŽENAMA, TO JE ZATO ŠTO SAM BIO ZAVISAN OD LJUBAVI: Životna priča Vorena Bitija! (FOTO)

Majkl Kejn
foto: Profimedia

- Zvao sam je 12 dana zaredom. Imala je valjda najčišću kosu u Londonu. Svaki put kad sam je nazvao rekla mi je da je upravo oprala kosu i da ne može napolje- veselo je ispričao glumac. Kad su napokon izišli na prvi sastanak, više se nisu razdvajali i zajedno su i dan danas. Venčali su se 1973. u Las Vegasu, a sledeće godine dobili su ćerku Natašu. Tada je glumac prestao da pije.

- Šakira mi nije rekla da prestanem, ali s njom sam poželeo da budem trezan, i da dugo živim- rekao je Kejn, koji od tada pije samo vino uz večeru. Tajnu svog dugovečnog braka s istom ženom pripisuje pre svega Šakirinoj lepoti i blagoj naravi, ali i tome što ju je uvek vodio na snimanja sa sobom.

- To mi je sasvim sigurno spasilo brak. Svakom kolegi glumcu koji me želi slušati savetujem da vodi ženu sa sobom na snimanje, jer će ih to spasiti. U našem poslu tu sve ode u pogrešnom smeru. Imate prejepu glumicu za partnerku, snimate ljubavne scene na tim predivnim lokacijama, posle izađete i napijete se. I onda se svašta događa. Ali ako se na kraju radnog dana vraćate svojoj ženi, toga nema - objasnio je Kejn, koji je uz suprugu na snimanja vodio i decu.

ŽENSTVENA ITALIJANKA KOJA NIJE KRILA SVOJE LJUBAVNIKE: Životna priča Žane Moro! (FOTO)

Majkl Kejn
foto: Profimedia

- Uvek su mi djeca bila na prvom mestu. Na glasu sam da biram uloge samo zbog novca, ali to nije istina. Uvek sam ih birao tako da njima mogu izdržavati porodicu, ali i da porodica može biti sa mnom na snimanju - rekao je glumac.

Kejn je ostvario mnoge sjajne uloge u neverovatnim filmovima, kao što su "Čovek koji je hteo da postane kralj" sa Šonom Komerijem, triler "Obučena da ubije" Brajana De Palme, "Život nema pravila" za koji je dobio drugog Oskara, "Početak" i naučno-fantastični "Interstelar". Sarađivao je s vrhunskim rediteljima kao što su Ken Rasel, Džon Hjuston, Sidni Lumet, Kristofer Nolan, Alfonso Kuaron i Paolo Sorentino, u čijem je filmu "Mladost" igrao penzionisanog kompozitora koji provodi poslednje dane u švajcarskom sanatorijumu s prijateljem Harvijem Kajtelom. Ulogu je reditelj navodno napisao upravo za Kejna čiji talenat neopisivo ceni. Ali istina je i da je Kejn katkad birao uloge u filmovima koji se najblaže mogu opisati kao potpuni promašaj, kao što su neopisivo grozni "Roj", "Za sve je kriv Rio" ili "Ralje: osveta" u kojem tumači sporednu ulogu. Ali, on je s karakterističnom smirenšću jednom rekao: - Nikad nisam gledao "Ralje", ali po svemu što sam čuo film je grozan. Ali vidio sam kuću koju su sagradile i mogu vam reći da je sjajna.

Kejn je mnogim svojim sličnim izjavama izazvao prilično burne reakcije. U jednom radijskom intervjuu je navijao za izlazak Velike Britanije iz Evrope, osim ako se ne dogode "značajne promene" u tome kako je Evropska unija organizovana.

VELIKI IZNOS NA RAČUNU VAS NE PRETVARA U SREĆNOG ČOVEKA: Neverovatna životna priča Žana Renoa! (FOTO)

Majkl Kejn
foto: Profimedia

- Ne možete dopustiti da vam život diktiraju hiljade bezličnih javnih službenika - rekao je tad Kejn. Nikad se nije libio da jasno kaže svoje mišljenje o politici, a onda, za razliku od mnogih, i postupi u skladu s onim što je rekao. Tako je krajem 70-ih najavio da će se preseliti iz Britanije u Ameriku ako tadašnji premijer Džejms Kalagan uvede 83 posto poreza za superbogataše - i kad su porez zaista uveli, odselio se.

- Tad sam shvatio da Britanija više nije socijalistička, nego komunistička zemlja bez diktatora - objasnio je Kejn koji se vratio tek kad je Margaret Tačer smanjila poreze. Ponovno je zapretio da će se odseliti 2009. kada je tadašnji premijer Gordon Braun planirao da poveća poreze za više od 50 posto, ali to su ipak bile samo prazne pretnje; te mu je godine ćerka Nataša rodila prvog unuka Tejlora i kejn jednostavno nije mogao da ode.

- Nikad nisam žalio što nemam sina, ali kad mi se rodio unuk, shvatio sam da nikad nisam osetio ljubav kakvu osećam za tog malenog. Van sebe sam od sreće što sam mu deda- rekao je tada Kejn. Nataša je kasnije u braku s građevinskim preduzetnikom Majklom Halom rodila i blizance Majlsa i Alegru, koji su glumcu dali nov razlog da želi još dugo i zdravo da živi. I dok ga je u pravom životu najviše razveselila uloga dede, na filmu je to bila uloga oca.

- Kad sam postao prestar da glumim romantičnog junaka, dobio sam novu slobodu. Prestao sam da budem filmska zvezda i mogao sam postati lik koji glumim. Jedan mi je producent poslao scenario, a meni se uloga učinila malom. Prigovorio sam mu, a on mi je rekao: "Nisi trebao čitati ulogu ljubavnika, nego oca, a to je jako velika uloga". Otišao sam u kupatilo, pogledao se u ogledalo i gle, zaista, u ogledalu sam video oca - ispričao je Kejn. A kad su ga pitali kako se oseća kad igra starce, hladno je odgovorio: - Jedino što vam preostaje nakon uloge staraca su pokojnici. Zato sam odabrao starce.

Pravi luksuz

Kejn nije posedovao auto do tridesete godine, a onda je kupio Rols-Rojs. Ali, kako nije znao da vozi, unajmio je vozača. Vozački ispit položio je s 50 godina, ali i dalje ne voli da vozi, radije se služi uslugama vozača, što smatra pravim luksuzom.

- Ne želim da vozim jer su mi misli uvek negde drugde. Mrzim da se parkiram, imam kratki fitilj i lako planem pa bih valjda neprestao izazivao incidente na putu- izjavio je Kejn. Ali, pre pet godina odrekao se rols-rojsazaključivši da je prenapadan za svet u kojem se ljudi muče da zarade za život, i zamenio ga manje upadljivim Leksusom. Isto tako više ne nosi svoj Roleks sat, nego plastični sat.

- I dalje imam Roleks, ali držim ga u fioci, a umesto njega nosim ovaj jeftini model. I na njemu se sasvm dobro vidi koliko je sati - rekao je glumac.

U ime oca

Majkl Kejn zapravo se zvao Moris Miklvajt, ali je zbog karijere promenio ime: prvo u Majkl Skot, a zatim, kad ga je agent upozorio da ima i previše glumaca s tim prezimenom, odabrao je Kejn, jer je taj čas spazio plakat za film "The Caine Mutiny".

- Da je drvo koje mi je skrivalo pogled na plakat bilo malo više levo, danas bih se zvao Majkl Mutini, a da sam pogledao u drugom smeru, vidio bih plakat za drugi film i bio bih Majkl Sto i jedan Dalmatinac - našalio se jednom Kejn. Ipak, kad ga je kraljica 2000. proglasila počasnim plemićem, Kejn je titulu primio pod svojim pravim imenom.

- I moj se otac zvao Moris Miklvajt i tako sam mu odao počast. Umro je 1957. u dobi od samo 56 godina, od raka jetre, i nije doživeo da vidi kako sam uspeo - rekao je glumac.

Tajni brat

- Zaprepastio sam se kad sam 1991. iz tabloida saznao da imam sedam godina starijeg polubrata - zapisao je Kejn u autobiografiji. Kejnovoa majka rodila je vanbračnog sina pre no što se udala za Kejnovog oca. Kako je Dejvid Burčil bio epileptičar, što se tada smatralo duševnom bolešću, život je proveo u ludnici u predgrađu Londona. Majka ga je redovno posećivala jednom nedeljno, gotovo do svoje smrti 1989., ali nikome nije otkrila da Dejvid postoji.

- Mislila je da bi to naštetilo mojoj karijeri - tužno je komentarisao Kejn. Nepokretnog brata koji nije mogao ni da govori smestio je u luksuzni dom za negu, gde je Dejvid ubrzo umro. Njegov je pepeo se nalazi uz njihovu majku na Kejnovom imanju u Engleskoj.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs