Mlade generacije ne znaju ni da je postojao

Kad je Holivud zavideo Jugoslaviji: Tragičan kraj najlepšeg beogradskog glumca (FOTO)

Kobna saobraćajna nesreća ugasila je sjaj najpoznatije zvezde sa domaćih prostora
Lifestyle 11.06.2017. - 19:05h Autor: dnevno.rs
Foto: Wikipedia

Aleksandar Aca Gavrić mlađim generacijama uglavnom je nepoznat. Oni stariji ga se možda sećaju kao Koste Hadživukovića iz čuvenog "Marša na Drinu" ili kao komandira Ranka iz "Signala nad gradom". Uloga kapetana Lešija ga je učinila zvezdom, a fatalna automobilska nesreća zauvek je ovu zvezdu ugasila.

 

U eri procvata partizanskog filma, u kome je bilo potrebno ideološki prikazati borbu SVIH jugoslovenskih naroda protiv fašizma, "Kapetan Leši" je 1960. godine bio jedan od prvih hitova, a Aleksandar Gavrić u naslovnoj ulozi prva, prava filmska akciona zvezda.

 

Bila je ponos i lepota stare Jugoslavije: Tragedija koja se i dalje pamti (FOTO)

 

U onovremenom spektaklu, glavni junak Ramiz Leši, partizan iz Prizrena, lomi se po vrletima Kosmeta uništavajući zaostale balističke bande iako je u jednoj od njih i kapetanov brat. Smelim akcijama koje su dizale kosu na glavi tadašnjoj publici, Leši u stilu današnjeg Brusa Vilisa uništava sve koji mu staju na crtu, uspeva da vrati brata na pravi put, a usput osvaja i srce lokalne lepotice. Sve u maniru pravog holivudskog "hepi enda".

 

I tako je jedan rođeni Beograđanin postao zvezda glumeći kosovskog Albanca. Film je bio toliko popularan da je dve godine kasnije snimljen i nastavak "Obračun", a pomama se proširila i na druge medije - u Reviji jugoslovenskog stripa je izlazio "Kapetan Leši", a lik slavnog partizana crtan je, naravno, prema Gavriću.

 

Markantan, sa izraženim crtama lica, visok preko 190 centimetara, Aleksandara Gavrića je ova uloga zauvek ustalila kao nekog ko igra jake ličnosti, sposobne, neustrašive i naravno "dobre momke". Ironično, pre ovoga, a upravo zbog svog izgleda, Gavrić nije mogao da dobije veće uloge jer su ga reditelji smatrali "američkim tipom glumca" sa kojim Jugosloveni ne bi mogli da se poistovete.

 

Čovek sa najtužnijim očima: Tragedija iz detinjstva Burdušu obeležila ceo život

 

 

Zbog toga je jedno vreme igrao isključivo u pozorištu, i to u Zadru i Splitu. Ipak, Kapetan Leši je to sve promenio.

 

Jugoslovenska popularnost mu je donela glavne uloge u svim filmovima Živorada Žike Mitrovića iz tog vremena na čelu sa hitom "Marš na Drinu" iz 64-te u kom je igrao čuvenog Bata Koleta - kapetana Kostu Hadžikukovića. Posle toga, Gavrić se oprobao i u nemačkim i italijanskim akcionim filmovima. Današnjim rečnikom - Aca je bio velika faca!

 

Iako se sa velikim ambicijama okušao i u dramskim ulogama, publika ga je ipak najbolje upamtila kao "opasnog momka“ koji razbija negativce, postiže nemoguće i osvaja ženska srca. U pokušaju da ovakav imidž promeni prekinula ga je saobraćajna nesreća - Aleksandar Gavrić je u svojoj 40. godini poginuo u udesu kod Inđije. Sa njim je tada stradala i njegova 18-godišnja devojka Jasmina Lisac.

 

Aleksandar Gavrić je rođen 28.maja 1932. godine u Beogradu. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1956. godine. Prvu ulogu je ostvario u filmu "Potraga" iste godine. Dve sezone je igrao u zadarskom i splitskom pozorištu.

 

Proslavila ga je uloga "Kapetana Lešija" u istoimenom filmu Žike Mitrovića iz 1960. godine posle čega je igrao u svim filmovima ovog reditelja iz tog perioda – "Signali nad gradom“, "Obračun“, "Operacija Beograd“, "Marš na Drinu“... Oprobao se i u nemačkim i italijanskim akcionim filmovima. Na vrhuncu popularnosti, poginuo je u saobraćajnoj nesreći kod Inđije 6.decembra 1972. godine.

 

Velika tragedija jugoslovenskog pevača: Takvu tugu nikom na svetu ne bih poželeo! (VIDEO)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs