Prošlo je 25 godina

Kad je on umro, Sonja Savić je omrzla Beograd: Tragedija koja se i danas pamti

Legenda kaže da je on bio prva zvanično registrovana osoba obolela od AIDS-a u Jugoslaviji

Vip priča 26.09.2017. - 11:43h Autor: dnevno.rs
Foto: Wikipedia / Goranka Matić

Svi su ga znali po nadimku koji su činila dva suglasnika. Bio je princ jugoslovenskog andergraunda, momak koji je na Balkanu pokrenuo talas koji niko nije smeo da zaustavi. Nema ga već 25 godina, ali nikada neće biti zaboravljen.

Rođen je 1961. godine u Beogradu kao Ivan Vdović, odrastao je kao Ivica, a širom Jugoslavije bio je poznat pod nadimkom - Vd. Mnogi i danas tvrde da je Ica, kako su ga takođe zvali prijatelji, bio jedan od najboljih bubnjara koje je stara Juga rodila.

 

Vd je bio jedan od pokretača novog talasa na našim prostorima. Talasa koji niko nije smeo da zaustavi. Kad su pitali Ivicu ko je publika njegovih bendova, odgovorio je da su to "mladi ljudi kojima je dosta onoga što su do sada slušali".

 

Sve je počelo još u gimnaziji kada je u trećem razredu počeo da svira u bendu "Limunovo drvo".

 

Ova grupa često je menjala članove, a u poslednjoj postavi bila su trojica muzičara koja će u istoriji jugoslovenskog bunta ostati upamćeni kao tvorci novog talasa - Milan Mladenović, Dušan Kojić - Koja i Vd. Tada su formirali novu grupu "Šarlo akrobata".

 

Zašto se brak Lenke Dunđerski i Nikole Tesle nikad nije ostvario: Nemoguća ljubav i velika tragedija


Šarlo Akrobata kao početak jugoslovenskog bunta

 

Nije Šarlo dugo živeo, svega godinu i po, ali je za to vreme uspeo da ostavi neizbrisiv trag, a pesme ovog benda i danas se slušaju, citiraju i vole.

 

Početak kraja benda "Šarlo Akrobata" bilo je Vdovo insistiranje da se u grupu dovedu Goran Vejvoda i Bebi Dol. Milan Mladenović je imao sluha za Vdov predlog, ali Koja je mislio da postojeća postava još ima mnogo toga da ponudi.

 

U julu 1981. godine objavljen je kultni "Akrobatin" album "Bistriji ili tuplji čovek biva kad...", koji je imao prilično skromnu prodaju. Dobio je naziv baš po Vdovoj želji, a reč je o citatu iz knjige Vase Pelagića. Ni ne čudi takav poriv mladog Vdovića koji je, iako buntovni panker, zapravo bio odličan đak, "vukovac". Posle oproštajnog koncerta u Ljubljani u oktobru 1981. godine, grupa se raspala.

 

Vdović sa Mladenovićem osniva bend "Katarina II" u koji ulaze i Bojan Pečar, Gagi Mihajlović i Margita Stefanović.

 

Tragičan kraj Magi iz grupe EKV: Pad crnog anđela! (FOTO, VIDEO)


Kakav je zapravo bio tajanstveni Vd?

 

Beograđanin koji je ličio na svetski popularnog Džonija Rotena iz Pistolsa, prisećaju se prijatelji, bio je najšarmantniji momak u društvu.

 

"Bio je poznat i po nekim navikama koje ni za živu glavu nije menjao. Nigde nije išao bez svojih bubnjarskih palica i nikada se nikome nije javljao telefonom. Čovek jednostavno nije koristio spravu. Kada treba da izađemo, on lepo stane ispod prozora i zviždi. Bože, koliko se taj čovek nazviždao ispod mog prozora", prisetila se svojevremeno Dubravka Marković, autorka popularne muzičke emisije "Hit meseca".

 

Međutim, problemi sa drogom prouzrokovali su brojne probleme u Vdovom životu, te je ovaj muzičar otišao iz Katarine II 1985. godine, kada je grupa promenila naziv u "Ekaterina Velika".

 

Svirepo ubijena u 9. mesecu trudnoće: Tragična životna priča najlepše žene Holivuda (FOTO)

 

foto: Wikipedia

Njegova bolest razbesnela je Sonju Savić

 

Iste godine ustanovljeno je da je HIV pozitivan, a legenda kaže da je on bio prva zvanično registrovana osoba obolela od AIDS-a u Jugoslaviji.

 

"Te 1985. godine taj isti Ivica otišao je da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad - okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i po dana svirao bubnjeve", pričala je pokojna Sonja Savić, glumica i bliska prijateljica čuvenog bubnjara.

 

"On je bio više od same svirke. On je bio muzika. Njega smo pratili - rekao je za Vda poslednji bubnjar EKV-a", Marko Milivojević.

Vd je preminuo 25. septembra 1992. Imao je 31 godinu.

 

Kao bomba odjeknula je vest da je više nema: Prerana smrt koja je potresla celu Jugoslaviju!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...