životna priča

ONA JE BORAC ZA PRAVA, NJU NIKO NE MOŽE DA KUPI: Neverovatan život žene koja ne prestaje da intrigira - Suzan Sarandon!

Neustrašiva, nepokoleboljiva, nepotkupljiva!

Vip priča
14:06h Autor:
ONA JE BORAC ZA PRAVA, NJU NIKO NE MOŽE DA KUPI: Neverovatan život žene koja ne prestaje da intrigira - Suzan Sarandon!
Suzan Sarandon, Foto: Profimedia

Rođena kao Suzan Abigejl Tomalin 4. oktobra1946. godine u Njujorku, Suzan Sarandon najstarija je od devetoro braće i sestara. Nakon udaje za Krisa Sarandona uzima suprugovo prezime i ostavlja ga kao umetničko ime i nakon razvoda. Znala je da kaže kako je, kao najstarije dete, bila majka svim sestrama i braći i kako joj je trebalo dosta vremena da shvati da ne mora da bude majka i svakom muškarcu koji uđe u njen život.

JEDAN DEO MENE JE ZADOVOLJAN JER VIŠE NEMAM ŠTA DA IZGUBIM: Neverovatna životna priča DŽESIKE LANG! (FOTO)

Suzan Sarandon
foto: Profimedia

Počeci bogate karijere ove glumice sežu u daleku 1970. godinu i sasvim slučajan rad na filmu Joe. Otišavši kao pratnja tadašnjem suprugu na audiciju za film, karte su joj se složile,pa je upravo Suzan, a ne Kris, dobila ulogu. Usledio je mjuzikl Rocky Horror Picture Show (1975.) koji je ubrzo postao klasik, a lik Dženet Vejs prepoznatljiv je i danas.

Sarandon je prvu nominaciju za Oskara zaradila filmom Atlantic City (1980.), a još jedan film koji je postigao kultni status svakako je Glad (1983.), erotični horor u kojemu je glumila s Dejvidom Bouvijem i Ketrin Danev. Ekscentričnosti filma u to vreme doprinela je i scena lezbijskog seksa između Sarandon i Danev.

KRALJICA NEMOG FILMA I IKONA STILA: Neverovatna životna priča GLORIJE SVANSON! (FOTO)

Suzan Sarandon
foto: Profimedia

Svoju komičarsku stranu Sarandon je pokazala u Vešticama iz Istvika (1987.). Bull Durham već iduće godine doneo joj je prekretnicu na privatnom planu: na snimanju je upoznala Tima Robinsa s kojim će dobiti dvoje dece i s kojim će ostati u vezi sve do 2009. godine. Iz veze s rediteljem Frankom Amurijem ima stariju ćerku, takođe glumicu, Evu Amuri.

Telma i Luiz

Problem seksizma i porodičnog nasilja 80-ih i 90-ih godina prošlog veka nije bila tema kojoj su svetski poznati reditelji posvećivali puno pažnje sve dok Ridli Skot nije snimio Thelmu i Louise (1991), a Sarandon i Đina Dejvis postale su feminističke ikone te su obe bile nominovane su za Oskara za glavnu žensku ulogu. Film je to ženske emancipacije, pobune protiv nepravde, divlje vožnje, snažnog prijateljstva, nezaboravnih scena i svima poznatog, efektnog girl power završetka.

Neistomišljenicima koji su se nakon izlaska filma javili tvrdeći da Telma i Luiz širi mizandriju i veliča nasilje Sarandon je odgovorila:

To samo potvrđuje činjenicu da hetero, beli, muški svet vlada filmskom industrijom. Ovakva se kritika nije dogodila Otimačima izgubljenog kovčega (1981.) ni Totalnom opozivu (1990.) zbog scene kada Švarceneger upuca ženu u glavu i kaže: „Smatraj to razvodom.“

ŽIVOTNA PRIČA FRANCUSKINJE NEŽNOG GLASA: Zavodila najbolje frajere, bila je oličenje mode 60-tih! (FOTO)

Suzan Sarandon
foto: Profimedia

Treću nominaciju za Oskara Sarandon je donelo Lorencovo ulje (1992.), a četvrtu Klijent (1994.). Peta sreća bio je Odlazak u smrt (1995.) i uloga časne sestre Helen Prejean koja joj je zasluženo donela Oskara za najbolju glavnu glumicu. Likom časne sestre uspela je da prenese empatiju i privrženost pa je tako stekla još veću naklonost gledaoca.

Od 2017. godine igra lik Bet Dejvis u seriji Feud: Bette and Joan. Serija prati poznate zavade, u ovom slučaju razdor između Bet Dejvis i Džoan Kraford.

Sarandon je glasna i u borbi za ljudska prava. Bez dlake na jeziku izriče svoja uverenja, aktivna je u kampanji za LGBT prava i prava emigranata i žestoka je protivnica rata u Iraku. Ni Donald Tramp niti Hilari Klinton nisu zaslužili njenu podršku, a Sarandonin odgovor na pitanje novinara hoće li glasati za Hilari zbog toga što je žena svima je pokazao kako glumica hladne glave kandidatima dodaje i oduzima političke bodove. Njen je odgovor bio: „Ne glasam vaginom!“

VELIKI ZAVODNIK PREKE NARAVI: Životna priča Aleka Boldvina! (FOTO)

Suzan Sarandon
foto: Profimedia

Tvrdi kako se divi manje poznatim ženama, onima koje uprkos teškim porodičnim prilikama drže sve pod kontrolom i pod prioritet stavljaju obrazovanje svoje dece.

ŽIVOTNA PRIČA NAJDŽELE LOSON: Prerano sahranila majku, sestru i voljenog muža, brak sa milijarderom je dotukao! (FOTO)

Suzan Sarandon
foto: Profimedia

“Osećam se kao da sam odmetnica i uvek na ivici provalije. Žena kakva jesam i žene koje portretiram su obične, ali često se nalaze u neobičnim situacijama i to što rade ima visoku cenu,” kaže Sarandon.

PROSLAVILA SE U PETOJ DECENIJI I TO TAKO ŠTO NIJE POŠTOVALA PRAVILA: Životna priča i uspeh Vere Veng! (FOTO)

Suzan Sarandon
foto: Profimedia

Poslednji politički javni istup dogodio se u junu 2018. kada je pričala protiv Trampove anti-emigracijske politike. Uhapšena je zajedno s 575 žena nakon što su vičući „We care!“ (odgovor na jaknu Melanije Tramp) okupirale zgradu Senata. Glumičin sin, Džek Henri Robins, na društvenim je mrežama objavio fotografiju svoje majke nešto nakon hapšenja u policijskoj stanici i još nas jednom podsetio kako je to kada žena čvrsto stoji iza svojih uverenja i, kako sam piše, žena sa srcem veličine Aljaske.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs