NEVEROVATNO!

KUPOVAO KOSTI, UŠAO U POLITIKU DA SE SPASE: Stil života ih je umalo koštao svega! 5 najvećih trošadžija u HOLIVUDU!

Što više imaju, to više troše, a njihovi dugovi mere se u milionima i milijardama: donosimo vam hronologiju finansijskih trilera Donalda Trampa, Nikolasa Kejdža, Berta Rejnoldsa, 50 Senta, Čarlija Šina i Majkla Džeksona.

Vip roditelji
Autor:
KUPOVAO KOSTI, UŠAO U POLITIKU DA SE SPASE: Stil života ih je umalo koštao svega! 5 najvećih trošadžija u HOLIVUDU!
Nikolas Kejdž, Foto: Porfimedia

Donald Tramp

Melanija Tramp, Donald Tramp
foto: EPA / Martin H Simon / Pool

Bivši amerčki predsednik u politiku je ušao kao prvorazredna medijska ličnost sa snažnim zaleđem u privatnom, nekretninskom biznisu. Tako je barem glasila priča za javnost i glasače, čiji je ljubimac 75-godišnji Donald Tramp postao, pa mu milioni i dalje praštaju sve grehe i finansiraju nove projekte poput pokretanja sopstvene društvene mreže, čime se kako najavljuje na sledećim izborima vraća po drugi mandat u Beloj kući. Kako god, na prvu loptu za predsednika nagnala ga je, tvrde insajderi, i finansijski spaljena zemlja, te orgromni dugovi i nepodmirena potraživanja koja su njegova preduzeća ostavila iza sebe. A ta je istorija malo duža: prvi je bankrot pre tri decenije proglasio projekt izgradnje hotela i casina Taj Mahal u Atlantik Sitiju.

Vrednost investicije procenjena je na milijardu dolara, a 1991. dug je iznosio vrtoglave tri milijarde u istoj valuti. Ubrzo su bankrotirali i projekti Trump Castle, Trump Plaza i Casino, te Plaza hotel. Četiri kazina u njegovom vlasništvu su isto tako bankrotirala 2004., a recesiju 2009. nije preživela ni njegova kompanoja Trump Entertainment Resorts.

Nikolas Kejdž

Nikolas Kejdž
foto: Profimedia

Svojim je ulogama obeležio je istoriju Holivuda, a rasipništvom spiskao lično bogatstvo od 150 miliona dolara. Nikolas Kejdž (58), dobitnik Oskara za ulogu u filmu ‘Napuštajući Las Vegas’ 1995., koji je na nekretnine, flotu luksuznih automobila (među kojima je bilo čak devet Rols Rojseva) i jahti, privatni avion, skupoceni nakit, umetnička djela i egzotične predmete poput skeleta dinosaursa, živih divljih životinje poput krokodila, morskog psa i albino kobri... U toj kolekciji finansijskih užasa posebno mesto zauzima skelet dinosaursa kojeg je višom ponudom preoteo kolegi Leonardu Di Kapriju, a nakon kupovine ga je morao vratiti vladi azijske Republike Mongolije kojoj je ukraden i koja je na njega polagala legitimno pravo. Pritom je Nikolas Kejdž ostao u poreznom dugu prema Sjedinjenim Državama zbog čega je na kraju morao da rasproda gotovo sve svoje dragocenosti, uključujući i prvo, kolekcionarsko izdanje stripa o svom omiljenom akcijskom junaku Supermanu. Osim toga, da otplati dugove prihvatao je bukvalno svaku izdašniju filmsku ulogu bez obzira na njenu umetničku vrednost, pa Kejdžova filmografija danas broji čak 110 naslova. Radeći kao glumac se izvukao iz spirale finansijske propasti, a bogatstvo mu se danas procenjuje na 25 miliona dolara.

Bert Rejnolds

Bert Rejnolds
foto: Profimedia

Proslavljeni holivudski glumac preminuo je 6. septemmbra 2018. u 83. godini života. Jedan od seks simbola američke popularne kulture, poznat po neodoljivim brkovima i neukrotivim kovrdžama, bio je glumački superstar sedamdesetih, ali 1996. je proglasio bankrot. Pred sudom je svedočio da mu je finansijska omča oko vrata bio razvod od supruge Loni Anderson, koji ga je koštao 40 miliona dolara. Zbog finansijskih poteškoća rasprodao je gotovo sve što je posedovao uključujući zlatni sat, poklon svoje glumačke i životne partnerke Seli Filds, kao i Zlatni globus koji je osvojio za ulogu u filmu 'Boogie Nights.

50 Sent

Američki reper 50 Sent (46), jedna od najvećih zvezda tog žanra, živeo je svaki dan kao da mu je poslednji ili kao da ludo partija za svoj rođendan, kako peva u jednom od svojih hitova. Zbog toga je 2015. proglasio bankrot, izjavivši da ni sam ne zna razmere svoga duga. Po njegovom mišljenju različitim verovnicima dugovao je između 10 i 50 miliona dolara. Iz nevolja se izvukao bukvalno sprovodeći plan Federalnog suda u Konetiketu i danas ponovo može slobodno da raspolaže svojim prihodima i imovinom, čija se vrednost procenjuje na 30 miliona dolara.

Čarli Šin

Čarli Šin
foto: Profimedia

Neukrotivi zločesti dečko Holivuda na vrhuncu popularnosti je po epizodi serijala 'Dva i po muškarca' zarađivao milion i osamsto hiljada dolara, a vrednost njegove imovine bila je procenjena na 150 miliona dolara u trenutku kad se našao na udaru savezne uprave zbog duga od pet miliona dolara. Čim je taj podatak objavljen javili su se i druge kompanije kojima je Čarli Šin (56) ukupno dugovao 12 miliona dolara - od toga kući American Express - 300 hiljada dolara. To ga je opametilo i danas je u finansijskom smislu čist kao suza s bogatstvom od 10 miliona dolara

Majkl Džekson

Majkl Džekson
foto: Profimedia

Pokojni kralj popa prema proceni finansijskih forenzičara na dan svoje smrti 25. jula 2009. - preminuo je u 52. godini - bio je u dugu od 400 miliona dolara. Njegova neverovatna zarada tokom karijere - za života je prodao 61 milion albuma - nije bila dovoljna za njegov ekscentrični stil života i prekomerno trošenje. Da se spasi od finansijskog trilera u koji je zapao uoči smrti je najavio da će od 13. maja 2009. do 6. ,marta 2010. održati čak pedeset koncerata u londonskoj O2 Areni. Svi koncerti su bili rasprodati u roku od četiri sata, a zarada je Džeksonu trebalo da bude dovoljna da pokrije sve dugove. Ali, srce mu je prestalo kucati od predoziranja anestetikom koji mu je propisao - lični lekar.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs