erik roberts

ŽIVOTNA PRIČA NAJPOZNATIJEG ZLIKOVCA HOLIVUDA: Ljubav i istrajnost jedne žene vratile su ga na pravi put! (FOTO)

Naučiti napamet nekoliko stranica telefonskog imenika možda bi bio manji izazov nego naučiti napamet stranicu s filmografijom Erika Robertsa, jer gotovo da i nema dana u njegovu životu koji ne provodi pred kamerom iako ga više ne gledamo u filmovima sa zvučnim imenima

Vip priča
Autor:
ŽIVOTNA PRIČA NAJPOZNATIJEG ZLIKOVCA HOLIVUDA: Ljubav i istrajnost jedne žene vratile su ga na pravi put! (FOTO)
Erik Roberts, Foto: Profimedia

Nakon razvoda roditelja, koji su vodili dečju pozorišnu družinu, Erik se s ocem valterom preselio u Atlantu, a sestre Liza i Džulija nastavile su da žive u Džordžiji s majkom Beti. Kao dete je jako patio zbog mucanja, i to ne povremeno, nego svaki put kad bi otvorio usta. Zbog toga su mu se vršnjaci u školi godinama smejali, što ga je ubijalo.

Spas je pronašao u glumi jer je otkrio da učenjem teksta napamet može govoriti bez mucanja. Deo leta provodio je na londonskoj Kraljevskoj akademiji dramske umetnosti, a kasnije je pohađao nastavu na Američkoj akademiji dramske umetnosti. Dobio je ulogu u sapunici 'Drugi svet', ali kaže kako je bio najgori glumac u sapunici na svetu, zbog čega je otpušten usred prve sezone.

Sreća ga je pomazila kad je upoznao direktorku kastinga Marion Doerti, koja je otkrila Roberta Redforda i štancala zvezdu za zvezdom. Videvši ga u predstavi Američke akademije, na koju je došla da gleda svoju štićenicu Džulijet Tejlor, Doerti je odlučila da predstavi Erika menadžeru Bilu Trušu, koji je zastupao Krisa Vokena i Sisi Spejsik.

TRAGIČNA životna priča i JOŠ GORI KRAJ: POGREŠNI muškarci i DROGA su je KOŠTALI ŽIVOTA!

Erik Roberts
foto: Profimedia

'Potpisali smo istog dana kad smo razgovarali. Nikad nije video kako radim, ali je prihvatio preporuku Marion i Džulijet. Našao mi je prvi film', priseća se Erik i dodaje da je to bio film 'Kralj Cigana'.

Bilo je to pre 40-ak godina, a nakon odlične debitantske uloge u filmu 'Kralj Cigana' Franka Pirsona iz 1978. godine i uloga koje su usledile u filmovima 'Krpar' (1981.), 'Zvezda 80-ih' (1983.) i 'Papa Greenwich Villagea' (1984.), Erik je bio na najboljem putu da postane veliko ime u Holivudu. Uloga u filmu 'Pomahnitali voz' Andreja Končalovskog iz 1985. godine donela mu je nominaciju za Oskara 1986. godine za najboljeg sporednog glumca, a iza sebe je imao i nominaciju za Zlatni globus za najboljeg filmskog debitanta u 'Kralju Cigana', filmu koji mu je mogao da proemeni život. Umesto toga, život je promenio Erika.

Reditelj Dag Kembel, koji je 2018. s njime snimao treći nastavak franšize 'Stalked by My Doctor', Robertsov 74. film u razdoblju od godinu dana, kaže da je glumac odličan saradnik s kojim je vrlo lako raditi.

'Uvek je na vreme na setu, prvi od glumaca izlazi iz šminke i garderobe, želi da snima, želi da radi i voli da glumi. Bez ega je, bez imalo taštine i vrlo prizeman', kaže Kembeli dodaje da iako je glumio puno loših momaka, Roberts ima izuzetan osećaj za komediju i nema nikakav problem da igra glupana pred kamerama.

S obzirom na tu ljubav prema poslu, njegovu predanost, neobičnu lepotu i njegov neosporan talenat, šta je pošlo po zlu pa nije ostvario karijeru poput Toma Henksa, Harisona Forda, Leonarda Di Kaprija ili Džonija Depa? Na kraju, zašto je njegova mlađa sestra Džulija Roberts postala jedna od najvećih svetskih zvezda, a on ne?

Šta se dogodilo pa nije uspeo da napravi veću karijeru?

Na ovo pitanje postoje dva moguća odgovora. Prvi je vezan uz Erikovu deceniju dugu zloupotrebu droga, a iako je to stvar prošlosti, svojevremeno je jako uticalo na njegov život i rad. Potom se dogodila automobilska nesreća zbog koje je tri dana bio u komi i koja mu je ostavila trag na licu i neurološka oštećenja koja je prebrodio višemesečnom terapijom.

Zaveo je kada je imala 15 godina, kasnije otkrila i bolnu tajnu iz detinjstva: Životna priča Nastasje Kinski!(FOTO)

Erik Roberts
foto: Profimedia

Na snimanju filma 'Kralj Cigana' Erik je dospeo među iskusne glumce Sterlinga Hajdena, Šejli Vinters i mladu Suzan Sarandon. Kao nasmrt preplašeni 21-godišnjak i jedini novak u glumačkoj postavi, Erik je celu noć naporno radio uoči početka snimanja. Na snimanju ga je dočekao Sterling s lulom u ustima, u prikolici punoj dima s mirisom hašiša. Prvo što ga je iskusniji kolega pitao bilo je hoće li da proba. Erik se zahvalio uz objašnjenje da ne može da radi ako se skameni, pa su se bacili na posao.

Hajden ga je potom pitao kako stoji s improvizacijom, uz opasku da je to ono što oni rade, pa su improvizirali celu scenu koju su tada snimali.

'Osećao sam se kao da padam s neba, ali imao sam padobran i nisam se bojao, već sam bio ushićen', priseća se Erik zanimljive saradnje, nakon koje mu je Hajden rekao da ga čekaju velike stvari, ali i da će ga pokušati naterati da se preseli u Holivud te mu savetovao da to ne čini.

Kokain se u ono vreme, kaže Roberts, Holivudom proširio poput zaraze. Već ujutro na setu slali su ih do rekvizita, gde bi ih čekale posude pune belog praha, a uzimali su ga svi, od rukovodećih kadrova do zanatskih radnika na setu. On ga je trošio u tolikoj meri da mu je supruga Eliza postavila ultimatum: 'Ili ja ili kokain!'

Na kokainu je 1981. godine doživeo stravičnu automobilsku nesreću. Bio je u komi, govor mu je bio vrlo usporen i morao je ponovo da uči da hoda i govori. Dva meseca je svakodnevno odlazio na rehabilitaciju. Vraćao se u formu, ali je i dalje imao problema s kratkotrajnim pamćenjem, što nije neobično prilikom traume mozga.

Za njim su uzdisale žene, a on je bio veran jednoj poslednjih 50 godina: Životna priča najvećeg gospodina Holivuda!

Erik Roberts
foto: Profimedia

Polako se vraćao i na posao pa je angažovan za ulogu u predstavi 'Mass Appeal' na Brodveju. S obzirom na to da je već igrao tu ulogu, znao je tekst napamet, ali on i rediteljka Džeraldina Fitcdžerald nisu mogli da se slože oko uloge. Predstavu je napustio pre početka prikazivanja, a ona je zbog toga raširila glas da se nije oporavio od automobilske nesreće. Prestao je da dobija telefonske pozive, a jedini koji ga je pozvao na audiciju bio je Bob Fosi.

Nakon što mu je čitao pet, šest puta, Fosi, inače plesač i koreograf, zamolio ga je da ustane, prošetai skače po sobi, nakon čega mu je priznao da su mu rekli da je osakaćen i potom ponudio ulogu zlikovca Pola Snajdera u filmu 'Zvezda 80-ih'.

Njegova izvedba poremećenog Snajdera bila je toliko uverljiva da bi mesecima nakon premijere filma šetao Menhetnom, a žene bi prelazile ulicu kako bi ga izbegle.

'Prvih desetak puta kad se to dogodilo osećao sam se čudno, a onda sam pitao Krisa Vokena zašto se to događa. 'Jer si je**no sablastan, čoječe, odgovorio mi je', prijeća se Erik. Nakon tog filma dobijao je ponude za uloge problematičnih, opasnih momaka, uz što se vezala i opšteprihvačena zabluda da jednostavno igra sebe u tim filmovima.

Droga je i dalje bila problem, a Erik priznaje da je potpuno skamenjen dolazio i na sastanke s važnim ljudima poput Olivera Stouna i Šona Pena.

Dok joj se ceo svet divio, ona je proživljavala pravi pakao: Potresna životna priča fatalne francuskinje! (FOTO)

Erik Roberts
foto: Profimedia

'Vudi Alena sam upoznao jako skamenjen, a on je uradio ono što je trebalo da uradi– otpustio me. Činio sam to deset godina, a cela je poenta bila u tome da sam tražio pomoć vapeći 'vidiš me gde sam, pomozi mi jer sam vredan pomoći'. Jednostavno nisam shvatio sve kad sam trebao, ali sada shvatam', objašnjava Roberts.

Odlazio je na i psihoterapiju, a 1987. bio je uhapšen zbog posedovanja marihuane, kokaina i opiranja policiji. Marihuani se vratio, a kaže da je čitav život naduvan s nekoliko apstinencijskih prekida koje naziva prekomernom trezvenošću.

Iako je svoju zavisnost od kokaina uspeo da okonča godinama ranije, Erik je 2010. ušao u svet rijaliti televizije, pojavivši se u četvrtoj sezoni emisije 'Celebrity Rehab with Dr. Drew' zbog svoje zavisnosti o marihuani.

'Apsolutno svi, od porodice do njegovih agenata, govorili su mu da to ne radi', kaže Erikova supruga Eliza. Ulazak u emisiju što je okupljala nekolicinu poznatih osoba koje se bore sa zloupotrebom raznih supstanci za glumca koji pokušava još raditi to je obično poljubac smrti, ali u njegovu se slučaju dogodila zanimljiva stvar.

Nakon izlaska iz emisije Eliza je nazvala nekoliko producenata i direktora kastinga pitajući ih prestaju li uzimati u razmatranje ljude koji su se pojavili u emisijama poput 'Celebrity Rehab', na što su joj svi odgovorili: 'Ne, već gledamo kako da im pružimo više podrške.'

On je bio Kazanova rok scene: Životna priča čoveka koji je osvajao najlepše žene i pisao najlepše pesme! (FOTO)

Erik Roberts
foto: Profimedia

Umesto odbacivanja, Erik je od kasting direktora doživeo dobrodošlicu, a neke od najboljih serija koje je snimao, kaže Eliza, snimao je nakon emisije 'Celebrity Rehab'.

Glumac koji je nekada jako obećavao danas snima više nego ikad, a svoj dosledan, predan i opsesivan rad pripisuje supruzi. Rekao joj je da će biti najsrećniji ako svaki dan bude mogao da radi kao glumac. Ali glavne uloge u velikim filmovima prestale su da dolaze, pa je počeo da snima B produkcije, a tu ponuda nije nedostajalo.

'Stizale su jedna za drugom i odednom sam za dve, tri godine snimio 30 filmova. Ali počeo sam se zabavljati radeći u zanatu i mogu to svakodnevno raditi, po ceo dan. A onda su me počeli ismejavati pa sam se obratio Elizi s pitanjem zašto to čine', priseća se Erik.

'Jer čak i kad si usran, je**no si sjajan, Erik', odgovorila mu je supruga.

Iznenada je iza sebe imao 250 filmova, a šala da će snimati sve postala je šala 'ima li nešto što on ne može da uradi'. Ponude za snimanje videospotova glatko je odbio, ali je supruga Eliza rekla da će, naravno, i to snimiti.

I tako je završio u spotu Killersa, potom i Akona te Maraje Keri. Stekao je potpuno novu publiku, a ispostavilo se i da je Rijana veliki obožavatelj Erika Robertsa.

Iako je najzaposleniji glumac u Americi, Robertsu više ne stižu velike ponude

'Po mojoj proceni, Erik je sjajan glumac. Koristi sebe na vrlo iskren i jednistven način. To je više od onoga što vam nude karakterni glumci, a i možda jedan od problema s kojima se suočava: on je izuzetno jedinstvena prisutnost zarobljena u ovoj prekrasnoj spoljašnjosti', kaže Dejvid Duhovni.

'Kventin zna da svi žude za saradnjom Tarantino - Eric Roberts; na svakm nivou to ima smisla. Vratio je Travoltu', kaže Eliza.

Životna priča omiljene glumice Holivuda: Ljubavni brodolomi je nisu slomili, sreću je pronašla u majčinstvu! (FOTO)

Erik Roberts
foto: Profimedia

'Mislim da me Kventin zove kako bi mi rekao - ne', kaže Erik, dodajući da je slavnom reditelju bio na audiciji četiri ili pet puta.

'U ovom poslu ogromnu ulogu igraju sreća i pravi tajming. Znate, vrlo lako je moguće da trenutno postoji neko, neko za koga nikad nismo čuli, ko piše savršen film za Erika Robertsa', kaže Duhovni.

O odnosu sa slavnom sestrom Džulijom Roberts

'Bio sam lud za svojim sestrama, obožavao ih. Bile su mi dragocene i postojala su vremena velike bliskosti. Osećali smo se vrlo zaštitnički jedni prema drugima, ali najteže se zaštititi od sebe samog', kaže Erik, dodajući da ga je dugogodišnja zloupotreba droga udaljila od Džulije.

'Bilo je užasno iscrpljujuće biti u mojoj blizini. Žaljenje, okrivljavanje, nesposobnost uživanja. Svakome u mome svetu ponekad je trebao odmor od mene, a to je sigurno uključivalo Džuliju', iskren je Erik.

Kad su Džulija i suprug Deni Moder 2004. dobili blizance, Erik i Eliza otišli su u bolnicu da ostave poklone.

'Umesto toga, uveli su me u njihovu sobu i odmah me obuzela ljubav brata i ujaka', otkriva Erik, kojem je ta poseta promenila odnos sa sestrom te sada zajedno uživaju u Danu zahvalnosti i često komuniciraju mejlovima.

Kada ga pitaju o svojoj kćerki Emi Roberts, koju je dobio s glumicom Keli Kaningem, Erik kaže: 'Da nije bilo mene, ne bi bilo Džulije Roberts i Eme Roberts kao slavnih osoba i jako sam ponosan na to. A ponosan sam i što svi znaju da sam bio prvi, jer sam davno počeo da snimam. Prvi sam dobio nominacije za Zlatni globus i Oskara, na šta sam isto ponosan', rekao je Erik.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs