KOLIN FIRT

VOLEO JU JE VIŠE OD ŽIVOTA, NJENA PREVARA IH JE SKUPO KOŠTALA: Život obožavanog glumca se preko noći pretvorio u pakao!

Smatraju ga pravim engleskim džentlmenom i jednim od najboljih glumaca današnjice koji ima svoju zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih te među mnoštvom nagrada i onu najprestižniju - Oskara. Ipak, koliko god se trudio, uloge gospodina Darsija iz filma ‘Gordost i predrasude’ nikada se nije rešio pa je mnogima i danas prva asocijacija na ime Kolina Firta upravo taj lik

Vip priča
Autor:
VOLEO JU JE VIŠE OD ŽIVOTA, NJENA PREVARA IH JE SKUPO KOŠTALA: Život obožavanog glumca se preko noći pretvorio u pakao!
Kolin Firt, Foto: Profimedia

Njegova biografija zaista je impozantna, zbog čega i ne treba čuditi to da je tokom godina dobijao uloge u filmovima koji su bukvalno preko noći postali hitovi. ‘Gordost i predrasude’, ‘Dnevnik Brižit Džouns’, ‘Kraljev govor’, ‘Ljubav u ustvari’, ‘Mamma Mia’ samo su neki od njih, a trenutno ga možemo gledati u novoj dokuseriji HBO Maxa ‘Stepenice’ (The Staircase), kao i u novom filmu koji 11. maja stiže na Netfliks, ‘Operation Mincemeat’.

Kolin Firt
foto: Profimedia

Njegova priča, koja je rezultirala svetskim uspehom i slavom, počela je u malom selu Grejshotu u Hempšajeru 10. septembra 1963., kada je rođen kao Kolin Endrju Firt. Njegovi roditelji bili su učitelji i akademici - majka Širli Džin bila je profesorka komparativne religije na Univerzitetu Vinčester, a otac Dejvid Norman Luis Firt predavač istorije, ali i službenik za obrazovanje nigerijske vlade.

Rođen je kao najstariji od njihovo troje dece. Sestra Kejt takođe je glumica i trener glasa, a glumac je i brat Džonatan. Kao dete često je putovao s roditeljima zbog njihovog posla, pa je tako nekoliko godina živeo u Nigeriji, dok je kao 11-godišnjak živeo u Sent Luisu u američkoj državi Mizuri.

Vrativši se u Englesku, pohađao je školu Montgomery of Alamein, danas King’s School, koja je u to vreme bila državna srednja škola u Vinčester.

Zbog toga što je godinama izbivao iz Engleske bio je autsajder, ali i meta zlostavljača. Naime njegovi roditelji u kući su dopuštali gledanje isključivo BBC-jevih programa, zbog čega Firt, ali i njegovi brat i sestra, nisu imali prilike upijati pop kulturu kao njihovi vršnjaci, pa su bili izolovani.

Kako bi tome napokon stao na kraj, naučio je naglasak radničke klase Hempšira i počeo pokazivati, baš kao i njegovi vršnjaci, nezainteresovanost za školu i učenje.

Sreću je pronašao na časovima glume, koje je počeo da pohađa kao desetogodišnjak, a s 14 godina doneo je životnu odluku - postaće profesionalni glumac. Upravo zbog toga nije ni razmišljao o daljnjem obrazovanju. ‘Nisam voleo školu. Smatrao sam je dosadnom i ništa što sam učio nije me zanimalo’, priznao je jednom.

Ali sve se promenilo kada je na koledžu u Eastleighu upoznao Peni Edvards, učiteljicu koja je na njega prenela ljubav prema engleskoj književnosti. Kasnije je izjavljivao da su mu te dve godine provedene otamo najsrećnije u životu.

Kolin Firt
foto: Profimedia

Nakon što je preselio u London i pridružio Narodnom pozorištu mladih, Firt se na počestku borio s nedostatkom novca, a spavao je na podovima kuća i stanova ljudi koje je poznavao. Ubrzo je počeo da stvara kontakte te je dobio prvi posao, i to u garderobi National Theatrea. Ljubav prema glumi naterala ga je i da upiše Drama Centre London, a potom je dobio glavnu ulogu u 'Hamletu'.

Njegovu izvedbu vidio je kasting direktor koji je u njemu prepoznao neverovatan talenat, pa je Firt 1983., na zadnjoj godini studija, imao debi na Vest Endu u predstavi ‘Another Country’, za koju je dobijao 150 funti nedeljno , zbog čega se ispisao iz škole glume. Sve je rezultiralo time da je dobio svog agenta koji mu je pomogao u daljoj karijeri nakon samo tri godine života u Londonu. Tada je 21 godinu i nekoliko meseci kasnije reditelj Marek Kanieveska odlučio da ga angažuje u adaptaciji predstave na Vest Endu koja ga je proslavila. Nakon toga više ništa nije bilo isto.

Uloge su se nizale, a onda je stigla 1995., kada je Firt prihvatio onu gospodina Darsija u BBC-jevoj adaptaciji romana ‘Gordost i predrasude’ Džejn Ostin. Ta uloga otvorila mu je sva vrata, a zanimljivo je da ga i danas mnogi zovu upravo po tom liku, iako je od prvog prikazivanja prošlo 27 godina.

Ipak, na samom početku 90-ih on je nakratko zamrzo karijeru, i to zbog ljubavi. Zbog veze s američkom glumicom Meg Tili, s kojom se upoznao na setu filma ‘Valmont’ iz 1989., pet godina živeo je u kanadskoj zabiti te izrađivao nameštaj i odgajao sina Vilijama. Iako je itekako sklon povučenosti, takav život bio je previše za njega, ali i njegovu vezu, pa se par sporazumno razišao.

Snimajući ‘Gordost i predrasude’, zaljubio se u koleginicu sa seta Dženifer Ehle, ali 1996. tokom snimanja filma ‘Nostromo’ glavu mu je zavrtela italijanska rediteljka dokumentaraca Livia Guiđoli. Par se venčao 21. jula1997. i četiri godine kasnije dobili su sina Luku, a 2003. stigao je i drugi sin, Mateo.

‘Osećam se mnogo smirenije. Bila je to ljubav na prvi pogled ili jednostavno požuda. Ona je italijanska lepotica i najpametnija žena na planetu, a to je sve što ću vam reći o svom privatnom životu. Nisam otvorena knjiga i nikada neće postojati 'Dnevnik Kolina Firta'’, izjavio je jednom, a onda je stigla 2018., kada je u javnost procurilo njihov ‘prljavi veš’, sve ono što su vešto krili nekoliko godina.

Naime tri godine ranije Firt i Livija odlučili su da naprace kratki predah u braku, a tokom tog perioda ona je pronašla utehu u prijatelju iz detinjstva, italijanskom novinaru Marku Brankačiju. Sve to suprug joj je odlučio oprostiti pa su odlučili da daju drugu šansu braku, a kada je Livija odlučila da prekine sve veze s ljubavnikom, njemu se to nije svidelo pa su krenule pretnje.

Kolin Firt
foto: Profimedia

'Gospodin Brankačija je nekoliko meseci zlostavljao i zastrašivao Liviju, a dosta toga je i dokumentovano. Iz očiglednih razloga, nisu želeli da sve ovo postane javna stvar', rekao je PR para, dodavši da su prvi detalji iz policijskog izveštaja objavljeni u italijanskim novinama La Repubblica.

U njemu je pisalo to da italijanski novinar nije mogao da podnese da ga ljubav iz detinjstva preko noći izbriše iz svog života, zato ju je odlučio da je uhodi, a zapretio je i da će objaviti kompromitujuće tekstove o njoj i njenom suprugu, ali i da će mu posati njihove intimne fotografije.

Par se pojavio zajedno na crvenom tepihu, demantujući probleme u braku, potom je najavljen njihov razvod 2019. godine, da bi tačno godinu kasnije zajedno proveli Silvestrovo i započeli saradnju uprkos razvodu.

Megi KOn, Kolin Firt
foto: Profimedia

Prema najnovijim medijskim napisima, Firt je navodno pronašao sreću sa scenaristkinjom Megi Kon, u koju se zaljubio dok je snimao dokuseriju HBO Maxa, ’Stubište’.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs