otišla u legendu pre 9 godina

TRAGIČNA životna priča i JOŠ GORI KRAJ: POGREŠNI muškarci i DROGA su je KOŠTALI ŽIVOTA!


Vitni Hjuston je jedna od najprodavanijih umetnica 20. veka, ali umesto njenim glasom, mediji su se većinom bavili njenom zavisnošću od droge

Vip priča
12:05h Autor:
TRAGIČNA životna priča i JOŠ GORI KRAJ: POGREŠNI muškarci i DROGA su je KOŠTALI ŽIVOTA!
Foto: Profimedia

Neverica, tuga i bol obuzeli su ljubitelje muzike širom svetakada je 11. februara 2012. godine tragično okončala život u 48. godini nakon što je pronađena bez svesti u kadi u svom domu. Izveštaj lekara bio je da je slavna pevačica preminula od posledica utapanja nakon što se predozirala kokainom, piše Glossy.

Tog dana je zauvek sišla sa scene i preselila se u legendu. Ubrzo nakon pevačicine smrti, njena publicistkinja Kristen Foster obelodanila je svetu kako je Vitni vodila i izgubila svoju poslednju bitku.

Vitni se godinama borila sa zavisnošću od droge i alkohola, iako je poslednjih meseci delovalo kao da je ipak uspela da se izvuče iz kandži poroka, pa je planirala i veliki povratak na muzičku scenu.

Međutim, neposredno pre smrti viđena je kako u petak 10. februara uveče napušta holivudski klub Tru u izuzetno alkoholisanom stanju. Vidno pripitu pevačicu je iz kluba izvodilo obezbeđenje, a na njenim zglobovima i nogama bile su vidljive i sveže ogrebotine koje su krvarile.

Za njim su uzdisale žene, a on je bio veran jednoj poslednjih 50 godina: Životna priča najvećeg gospodina Holivuda!

Vitni Hjuston
foto: Profimedia

Takva njena slika dosta se razlikovala od slike dame koja je nosila titulu najboljeg ženskog vokala osamdesetih i devedesetih godina20. veka i najnagrađivanije pevačice sa preko 400 priznanja, od čega šest Gremi i dve Emi nagrade i 30 Bilborda.

Vitni je rođena je 9. avgusta 1963. godine u Nju Džersiju kao treće i najmlađe dete Džona i Kisi Hjuston. Njena majka, kao i baka Areta Frenklin, bile su zvezde džeza, soula i gospela pa se još u ranom detinjstvu susrela sa ritmom i muzikom.

"Muzika je moj život. Od najranijeg detinjstva bila sam deo priče u kojoj se uz zvuk i ritam veseli ili tuguje, a prvi put kad sam stala na pozornicu, znala sam da ću na njoj ostati do kraja svog bitisanja ", govorila je pevačica, koja je kao jedanaestogodišnja devojčica na nagovor majke počela ozbiljno da se bavi muzikom i da nastupa kao solista u baptističkoj crkvi Nova nada, gde je naučila da svira klavir.

Vitni Hjuston
foto: Profimedia

Vitni je još kao tinejdžerka pratila majku na njenim nastupima, a 16. rođendan proslavila je uz kokain. U ranim 20-im postala je superzvezda manekenskog izgleda i neverovatnih glasovnih sposobnosti.

Umesto uživanja u izazovima tinejdžerskog perioda, pevačica je u tom dobu proživljavala posledice razvoda svojih roditelja, a one su na njenom srcu ostavile ožiljke koji ni dosta godina kasnije nisu zarasli.

"Ne volim javno i naglas da govorim o razvodu svojih roditelja. To je njihova stvar koja u meni budi sećanja na nešto ružno. Ostala sam da živim sa mamom, a oca sam viđala povremeno i to mi je veoma smetalo jer mi je nedostajala njegova podrška u trenucima kada sam bila na početku karijere", pričala je Vitni koja je prve veće javne nastupe imala već sa četrnaest godina dok je sa majkom Kisi pevala po klubovima.

Baš u to vreme snimila je i pesmu Life is Party sa grupom Majkla Zagera, na kojoj je bila glavni ženski prateći vokal.

Oduševljen njenim baršunastim glasom, Majkl joj je ponudio ugovor u kojem je navedeno da zajedno snimaju pesme i nastupaju, ali je Vitnina majka to odbila uz objašnjenje da njeno najmlađe dete treba prvo da završi školu. Iste godine prateće vokale pevala je i u pesmi I Am Every Woman u izvođenju Čaki Kans, a kasnije ju je prepevala i od nje napravila jedan od najvećih hitova svih vremena.

"Sećam se da sam bila tužna što me majka nije pustila da odmah postanem pevačica, ali danas sam joj na tome veoma zahvalna. Bila sam dete izgubljeno u vremenu i prostoru, a da nije bilo nje da me vodi kroz taj mrak, moja zvezda brzo bi se ugasila.

Vitni Hjuston
foto: Profimedia

Početkom osamdesetih, na koncertu u Karnegi Holu na kojem je pevala sa majkom, Vitni je primetio fotograf časopisa Seventeen. Bio je to trenutak kada se oprobala i u manekenstvu i postala prva žena afroameričkog porekla koja se našla na naslovnoj strani ovog prestižnog magazina. Iste godine, sudbinski susret sa producentom Klajvom Dejvisom promenio je život devojke koja je od muzike želela sve i uvek više.

Budući da je Dejvis bio oduševljen Vitninom iskrenošću dok peva i neverovatnom energijom koju je prenosila na slušaoce, dve godine je pažljivo birao materijal za njen prvi album koji je 1985. godine ugledao svetlost dana. Sve novine pisale su o devojci iz Džersija koja zatvorenih očiju peva najlepše balade na svetu i svi su bili saglasni u tome da takav glas obećava sjajnu karijeru.-

Za svoje prve pesme dobila sam odlične kritike, što mi je tada bilo veoma čudno jer ni u jednom trenutku pre toga nisam ni pomislila na to da sam ja neka genijalna umetnica. Bila sam uplašena tim za mene nestvarnim svetom i činjenicom da me ljudi prepoznaju na ulici. Kada bih se popela na pozornicu i počela da pevam, osećala sam se jedino sigurno, u tim trenucima zatvarala sam oči jer mi je bilo lakše da zamislim kako sam kod kuće u svojoj maloj sobi i pevam samo za baku i mamu.

Vitni Hjuston
foto: Profimedia

S prvim albumom stigle su i prve nagrade pa je Vitni dobila priznanje Gremi za najbolji ženski vokal, najbolji album i za otkriće godine. Tokom osamdesetih uspeh ju je vinuo na sam vrh zvezdanog neba, što nijedna crna pevačica pre nje nije imala priliku da doživi. Prvi album bio je prodat u tiražima koji su se merili milionima prodatih ploča, što je ipak bio samo početak, a hitovi koji su usledili na sledećem albumu Who Loves Me i dan-danas važe za najslušanije pesme ikada snimljene.

Oni su inicirali turneju koja joj je omogućila da postane jedna od najbogatijih žena na svetu. Prema Forbsovoj listi Vitni je krajem osamdesetih postala jedan od deset najbogatijih pevača na svetu, a upravo tada počinje i njena propast.

Turbulentan ljubavni život

Iako je dobila sve ono što je oduvek želela, diva nikada nije bila potpuno srećna i zadovoljna jer su joj nedostajale muška ruka i emotivna ispunjenost.

Mnogo propalih veza, od kojih su javnosti najzanimljivije bile one sa glumcem Edijem Marfijem i ragbistom Rendijem Koniganom, pokazale su da pevačica, iako na sceni deluje veoma samouvereno i smireno, zapravo ima problem sa vezivanjem.

Bolestan brak sa Bobijem Bruanom koji sklonim izazivanju problema,a njegova ljubomora videla se naročito nakon što se Vitni proslavila u filmu "Telohranitelj".

Vitni Hjuston
foto: Profimedia

"Kada sam ugledala Bobija, imala sam utisak kao da sam ceo svoj život samo njega čekala. Bio je savršen muškarac i rekla bih da je to bila ljubav na prvi pogled. Naše venčanje i dan kada smo postali roditelji, bili su najlepši trenuci u mom životu. Ni novac, ni slava, ni obožavaoci nisu u meni mogli da probude to osećanje koje me je obuzimalo čim bi Bobi izgovorio moje ime - govorila je.

Iako je tokom osamdesetih i početkom devedesetih godina pokušavala da gradi imidž dobre devojke, udaja za problematičnog muzičara koji je zbog krađe automobila nekoliko meseci proveo u zatvoru donela joj je loš publicitet.

Njena okolina, ali i fanovi širom svata, primetili su veliku promenu u njenom ponašanju. Odjednom je postala zvezda koja više ne poštuje dogovore, kasni na intervjue i počinje da pati od nesanice. Holivudom i čitavim svetom počinje da se šuška kako popularna pevačica neverovatnom brzinom počinje da gubi kilažu, pripisivali su joj i korišćenje narkotika, a za glavnog krivca navodili su njenog supruga.

" Tačno je da sam mršava, ali takva sam oduvek bila i ne mislim da imam anoreksiju. Mediji stalno navode tu informaciju, samo ne znam kako to znaju bolje od mene - kratko je svojevremeno prokomentarisala priču o svojoj navodnoj anoreksiji.

Međutim, par koji se u više navrata čak i fizički obračunavao u javnosti, nije prestajao da puni stranice tabloida, a dan kada su na havajskom aerodromu uhvaćeni sa određenom količinom marihuane, ponovo je otvorio pitanje da li je zavisnost od narkotika razlog Vitninog neodgovornog ponašanja i činjenice da je njen anđeoski glas počeo da propada.

- Mi ne pušimo krek, on je jeftin, a ako mi je do toga, ja sam u životu zaradila toliko para da sebi mogu da priuštim isključivo skupu drogu.Čak i da je istina, to je samo moja stvar. Sve dok obavljam svoj posao kako treba, dok sam dobra supruga i majka, niko ne sme ništa da mi kaže - izjavila je pevačica nekoliko dana nakon što su je uhvatili sa inkriminisanim opijatima.

U avgustu 2001. godine Vitni je sa izdavačkom kućom Artista potpisala ugovor na 100 miliona dolara, najveći u istoriji muzičke industrije. Po tom ugovoru slavna pevačica obavezala se da će za pomenutu kuću snimiti šest albuma.

Ubrzo se pojavila na spektakularnom šou-programu povodom trideset godina karijere Majkla Džeksona u gorem izdanju nego ikada. Ceo svet bio je šokiran njenom mršavošću, a priče da je kokainski zavisnik ponovo su zagolicale javnost. Bio je to povod da se oglasi njena PR služba i objasni kako Vitni ima mnogo porodičnih problema zbog kojih je izgubila apetit.

- Iza mene je jedan grozan životni period. Moj otac me je tužio za autorska prava i zatražio ogromnu svotu novca. Ipak, na kraju ništa nije uspeo da uradi. Umro je u osamdeset prvoj godini, a njegova smrt probudila je u meni mnogo ružnih sećanja. Mislila sam da mu nešto značim, a on je u stvari želelo samo moj novac. Sada ga više nema, a iako nikada nije bio pored mene, ipak mi veoma nedostaje. Sve me to veoma potresa...

S druge strane, Bobi i ja se volimo, ali zbog njegove preke naravi imamo mnogo problema. Zbog svega toga boli me duša, ali strada i moj želudac pa organizam ne prihvata hranu. Ako u ovako teškoj situaciji gubim apetit, to ne znači da sam bolesna. Nikada ne bih sebi dopustila da ugrozim svoje zdravlje - objasnila je Vitni kojoj je sve lošiji odnos sa suprugom doprineo da počne da se povlači u sebe.

Sve manje se pojavljivala u javnosti, tiho je patila daleko od radoznalih očiju koje je interesovao svaki njen novi pad. Nekoliko godina samovanja i bezbroj pokušaja da spase uzdrmanu ljubav još više su uništavali njeno emotivno i psihičko stanje.

Početkom 2006. godine doživela je nervni slom i nekoliko dana provela je u bolnici. Mediji su tvrdili da uzrok hospitalizacije nije emotivna kriza i kraj njene najveće ljubavi, već lečenje od narkotika.

Ipak, već u septembru iste godine Vitni je shvatila da je njeno srce prestalo da kuca u ritmu Bobijevog glasa, što je presudilo da podnese zahtev za razvod. U oktobru sud je okončao proces i razveo jedan od najintrigantnijih parova Holivuda, a njihovu ćerku Kristinu dodelio je majci.

"Nisam više mogla da podnesem pritiske, bilo mi je zaista teško. Od mene se uvek nešto očekivalo, a činjenica da se Bobi i ja više ne volimo samo je pogoršala moje stanje. Meni je on bio sve, posvetila sam ceo život samo njemu, a onda sam posle deset godina shvatila da to više nije obostrano - izjavila je Vitni.

Taman kada su svi mislili da će njena zvezda ponovo zasijati onim istim žarom kao na početku karijere, Bobi je svojoj bivšoj supruzi zadao poslednji udarac.

Optužio ju je za jedinog krivca zbog kojeg prolazi kroz emotivnu krizu i ne može da se posveti svom radu uz zahtev da se donese odluka po kojoj će ga ona doživotno izdržavati. Pokušaj bivše ljubavi da je potpuno upropasti Vitni nije mogla da izdrži pa je doživela novi nervni slom, uprkos tome što je sud odbio Bobijev zahtev.

Kako bi pregurala još jednu tešku životnu fazu, pevačica je započela rad na svom albumu I Look to You, što joj je izuzetno prijalo, a za 2012. godinu bio je najavljen i njen veliki povratak na scenu.

Međutim, sudbina je za nju imala potpuno drugačiji scenario.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs