džo bajden

U detinjstvu je mucao i trpeo poniženja vršnjaka, danas je predsednik Amerike: Evo kako je pobedio poremećaj u govoru!

Profesije koji iziskuju brz govor, kao što su advokati ili političari, obično zauzimaju niske pozicije na listama izbora karijere osoba koje mucaju.. A Džo Bajden je sve to ostvario, čime je ulio nadu svim ljudima širom sveta koji imaju ovaj problem

Vip priča
10:11h Autor:
U detinjstvu je mucao i trpeo poniženja vršnjaka, danas je predsednik Amerike: Evo kako je pobedio poremećaj u govoru!
Foto: Profimedia

Novi predsednik Amerike Džo Bajden (78) je najstarija osoba u istoriji SAD koja se kandidovala za predsednika, a u prilog mu nije išla ni kandidatura u usred pandemije korona virusa protiv Donalda Trampa za koga su mnogi verovali da će ponovo trijumfovati.

Međutim, njegov uspeh prevazilazi pomenuta ograničenja, jer ono u šta se upustio zahteva rečitost, tečnost i samopouzdanje prilikom obraćanja 330 miliona američkih glasača, a Bajden je kao dete imao problema s mucanjem.

Prema procenama oko jedan odsto svetskog stanovništva ima ovaj poremećaj tečnosti, tempa i ritma govora, dok se pet odsto njih s mucanjem se suočilo u detinjstvu.

Za osobe koje mucaju bilo koji oblik javnog nastupa, u učionici ili kancelariji je izvor straha.

Inauguracija kroz istoriju, najzanimljiviji detalji: Evo koji američki predsednik je došao peške, putovao je 4 dana!

Džo Bajden
foto: Profimedia

Iako je mucanje uspeo da savlada u detinjstvu, Bajden je otvoreno pričao o ovom problemu.

On se prisetio kako su ga zbog mucanja ponižavali u školi, a kako je tečniji govor ponekad vežbao tako što je ispred ogledala recitovao poeziju.

U Američkom institutu za mucanje držao je govore, a tokom kampanje 2020. godine izgradio je odnos uzajamne podrške s 13-godišnjim Brajdenom Haringtonom koji ima problem a mucanjem.

Dečak je u govoru otkrio kako mu je Bajden pomogao rekavši mu da je u redu mucati.

Da nije i sam mucao, Biden kaže kako ne zna bi li shvatao tuđu bol.

Mucanje je poremećaj govora, a ispoljava se u isprekidanosti i nepravilnosti govornog procesa, usled grčeva organa za artikulaciju, fonaciju i disanje. Ovi prekidi dok dete govori mogu biti praćeni učestalim treptanjem očiju, drhtanjem usana i drugim neobičnim oblicima ponašanja koja osoba koja muca radi dok pokušava da govori.

Mucanje pogađa osobe svih uzrasta, ali najčešće decu između 2 i 6 godina starosti koja razvijaju govor. Dečaci tri puta češće mucaju nego devojčice. Većina dece ipak preraste svoje mucanje, a procenjuje se da manje od 1 odsto odraslih muca.

Profesor Rodnej Gabel, osnivač Državnog Univerziteta Binghamton u Njujorku, u tekstu za The Conversation kaže kako mu je kao 11-godišnjaku koji je mucao terapeut navodio primer televizijske osobe koja uprkos mucanju lepo govori.

Iako je prilično snažan komunikator, kaže da i dalje doživljava mucanje.

'Bajdenovo iskustvo mucanja je uverljivo. Inspiriše me način na koji govori o svom iskustvu osobe koja muca. Za ljude koji mucaju predsednička kampanja, izbor Bajdena i njegova inauguracija predstavljaju važnu promenu u načinu na koji raspravljamo o mucanju', kaže Gabel.

Osobe koje mucaju često trpe diskriminaciju tokom školovanja, na poslu i u društvenim odnosima.

Gabel kaže da iako je bio okružen dobrim prijateljima, kao dete je bio je veoma usamljen. Vršnjaci su ga maltretirali i zadirkivali, imitirali su njegov govor, prekidali ga dok je govorio i smejali se kad bi počeo da muca.

Džo Bajden
foto: Profimedia

Bajen se suprotstavio nasilnicima

Iako je o svom mucanju govorio u medijima, Nacionalnom udruženju mucanja i Američkom institutu za mucanje, tokom kampanje za predsednika suprotstavio se nasilnicima.

Donald Tramp ga je tokom kampanje nazivao 'pospanim Džoom' i govorio da pati od demencije. Te uvrede išle na račun Bajdenovih godina, ali i na račun govora.

Njegovo mucanje tokom predsedničke debate demokrata 2019. godine ismejala je bivša sekretarka za štampu Bele kuće Sara Sanders. Bajden joj je na tviteru odgovorio:

'Ceo život sam radio na tome da pobedim mucanje i velika mi je čast da podučavam decu koja su to iskusila. To se zoveempatija. Potražite.'

Gabel kaže kako mu je ovo bilo izuzetno važno da čuje, a veruje da isto osećanje dele svi koji mucaju, jer je razgovor o tome važan deo suočavanja.

Mucanje se leči vežbanjem

disanje
foto: Shutterstock
  • Postoji i nekoliko metoda vežbanja- Švarcova metoda, Brajovićeva metoda i Frejzerova metoda, koje se vežbaju isključivo kod logopeda.

Švarcova metoda – podrazumeva udah i pasivni izdisaj, na čijim „leđima“ se izgovara reč, da glatko iscuri.

Mucanje se najčešće dešava na jednoj reči u rečenici. Kada se uz pomoć pasivnog izdisaja prevaziđe ta prepreka, dalji govor glatko teče. Osobe koje mucaju imaju sposobnost da u osam od deset slučajeva znaju kada će zamucati. Ta činjenica se upotrebljava i u terapiji.

Brajovićeva metoda – podrazumeva čitav niz vežbi i najefikasnija je kod najtežih mucanja, koja su praćena tikovima. Ovaj kompleksni metod podrazumeva istovremeno pisanje i pevanje glasova, što je i odlična vežba koncentracije.

Frejzerova metoda – podrazumeva dopunjavanje rečenice.

Logoped izgovara četiri reči jedne rečenice, a pacijent dopuni petu. Svakim ponavljanjem, pacijent izgovara po reč više, dok na kraju ne izgovori tečno celu rečenicu.

Džil sa stilom ispratila Bajdena na prvi službeni put: Efektan stajling za romantičnu šetnju! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs