Zvezda sitkoma Mućke

Čuveni Del Boj proslavio 82. rođendan: Od elektirčara i perača auta, do najpoznatijeg komičara današnjice!

Kada je kao mladić svojim roditeljima rekao da želi da postane glumac, Dejvidov otac Artur imao je jedan uslov – da njegov sin prvo stekne "pravo" zanimanje

Vip priča
Autor:
Čuveni Del Boj proslavio 82. rođendan: Od elektirčara i perača auta, do najpoznatijeg komičara današnjice!
Foto: Profimedia

Legendarni britanski glumac Ser Dejvid Džejson, neponovljivi Derek "Del Boj" Troter iz kultne serije "Mućke", juče je proslavio 81. rođendan.

Rodio se kao Dejvid Džon Vajt u Edmontonu, a prezime je promenio na početku glumačke karijere saznavši da već postoji glumac koji se zove Dejvid Vajt. Kada je kao mladić svojim roditeljima rekao da želi da postane glumac, Dejvidov otac Artur imao je jedan uslov – da njegov sin prvo stekne "pravo" zanimanje. Dejvid se tako šest godina školovao za električara, a zatim se bacio na traženje prvog glumačkog posla, sledeći stope svog starijeg brata, glumca Artura Vajta.

"Gluma je bila moj najveći san. Osetio sam da mi vreme izmiče. Nisam mogao da podnesem pomisao da imam 35 godina i da nisam pokušao – i da moram da se kajem i živim s mišlju "šta ako" do kraja života", priznao je glumac.

Televizijsku karijeru započeo je 1964. godine, s 24 godine ulogom Berta Bredšoa u sapunici "Crossroads", a 17 godina kasnije, pronašao je svoju najpopularniju rolu, preprodavca i kicoša Del Boja Trotera u BBC-jevom sitkomu "Mućke".

Vladimir Jelić, sasvim lično: Evo zašto sam napustio RTS!

Del Boj, Mućke, Dejvid Džejson
foto: Profimedia

"Odradio sam svoj deo posluživanja po restoranima, pranja auta, čega god. Jedno vreme radio sam i kao električar, a okušao sam se i u uređenju enterijera. Ali polako mi se sreća osmehnula", rekao je Džejson. Kao "Del Boj, Dejvid se poslednji put pojavio 2014. godine, 33 godine od početka prikazivanja serije "Mućke".

U septembru 2006. Džejson se našao na prvom mestu na listi 50 najvećih televizijskih zvezda, sastavljenu povodom 50 godina rada britanske televizijske mreže ITV. Titulu viteza dobio je 2005. godine kao priznanje za svoj doprinos glumačkoj profesiji i komediji. Dobitnik je četiri nagrade BAFTA (British Academy Television Awards), četiri nagrade British Comedy Awards i sedam nagrada britanske televizije, National Television Awards. Uz nezaboravnog Del Boja, Dejvidu Džejsonu karijeru su obeležile i uloge inspektora Džeka Frosta u seriji "Frostov pristup", tate Larkina u seriji "Dražesni pupoljci majski" i Grenvila u humorističkoj seriji "Uvek otvoreni".

Otac postao u 61. godini

Džejson je živeo 18 godina sa svojom nevenčanom suprugom, velškom glumicom Mifanvi Talog, koju je negovao dok je bolovala od raka dojke do njene smrti 1995. godine. To iskustvo nadahnulo ga je da osnuje sopstveno dobrotvorno udruženje The David Jason Trust, koja pomaže terminalno bolesnoj deci. Otac je postao u 61. godini, kada je njegova devojka, 41-godišnja Džil Hinčklif rodila ćerku. Dejvid i Džil venčali su se 2005. godine, četiri godine nakon rođenja njihove ćerke.

"Brak je kao da se baciš u reku, a hteo si samo da popiješ vode", opisao je glumac svoje poimanje braka.

Nataša Bekvalac o životu samohrane majke: Više ne živimo u Novom Sadu, tamo smo samo lizale rane

Del Boj, Mućke, Dejvid Džejson
foto: Profimedia

Dok je kao mladić gledao emisije slavnog istraživača mora Žaka Kustoa, Dejvid je postao fasciniran morskim svetom. Ta fasciniranost rezultirala je time da je kasnije postao pokrovitelj britanske dobrotvorne organizacije Shark Trust koja se bori za konzervaciju populacije morskih pasa. Legendarni glumac takođe je i kvalifikovani pilot helikoptera.

"Sve što sam radio bilo mi je zadovoljstvo i užitak, da kucnem u drvo. Volim svoj posao. Glumac Roni Barker rekao mi je "kakvu sreću imamo; da nas plaćaju jako dobro zato što sami sebe zasmejavamo", kaže Ser Dejvid Džejson.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs