najbitniji događaj amerike

Inauguracija kroz istoriju, najzanimljiviji detalji: Evo koji američki predsednik je došao peške, putovao je 4 dana!


46. američka inauguracija održava se danas, pa vam donosimo zanimljivosti sa prethodnih

Zanimljivosti
11:51h Autor:
Inauguracija kroz istoriju, najzanimljiviji detalji: Evo koji američki predsednik je došao peške, putovao je 4 dana!
Foto: Profimedia

Džo Bajden danas polaže zakletvu u Vašingtonu uz strogi protokol, čime će zvanično postati 46. predsednik Amerike.

Ceremonija nazvana „Ujedinjena Amerika“ razlikovaće se od svih prethodnih, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima. Bezbednost u Vašingtonu će biti pojačana dok je Pentagon saopštio da će uputiti 20.000 vojnika Nacionalne garde.

Zbog epidemioloških mera, neviđenih mera sigurnosti nakon nedavnog juriša Trampovih pristalica na Kongres i činjenice da na njoj neće biti prisutan uskoro bivši predsednik, 46. inauguracija će biti posebna.

Ćerka Džoa Bajdena uoči inauguracije progovorila o porodici: Ovog pravila se svi pridržavamo, dotakla se i Melanije!

inauguracija, Kapitol Hil
foto: Profimedia

Mi vam u nastavku donosimo nekoliko najzanimljivijih detalja o dosadašnjim održanim inauguracijama:

  • Inauguracije se uvek održavaju 20. januara i tačno u podne, i to pune 232 godine. Vlast bivšeg predsednika prebacuje se na novoizabranog koji ostaje u Beloj kući naredne četiri godine.
  • Nezavisno od toga da li je reč o novom američkom predsedniku i potpredsedniku ili je aktuelni predsednik osvojio drugi mandat, on ili ona mora položiti zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda ispred zgrade Kapitola u Vašingtonu.
  • Ruka na Bibliji ne simbolizuje verski koncept, nego pokazuje da postoji nešto duhovno u američkoj naciji.
  • Prva fotografisana inauguracija bila je ona 1857. godine, a na drugoj inauguraciji Abrahama Linkolna prvi put su u paradi učestvovali i Afroamerikanci.
  • Tomas Džeferson, treći predsednik Sjedinjenih Američkih Država od 1801. godine do 1809. godine je na svoju inauguraciju 4. marta 1801. došao peške. Četiri dana je putovao kako bi stigao do Vašingtona. To je bilo prvo davanje zakletve u Kapitolu. Počeo je i završio svoj govor obrazloženjem svojih nedostataka i molbom građanima da mu oproste greške koje će učiniti. Zakletvu je položio u Senatu u zgradi Kapitola, koji još nije bio u potpunosti završen. Želeo je da vlada jednakost svih ljudi, nosio je običnu, tamnu odeću bez ikakvih posebnih oznaka na dan svoje inauguracije. Bilo je to potpuno različito od njegovih prethodnika, predsednika Vašintgona i Adamsa, koji su za svoje inauguracije bili elegantno odeveni i nosili ceremonijalne mačeve.

Ivanka ne izlazi iz crnine, Melanija je već na Floridi: Jedina koja ima razloga da slavi je odbačena Trampova ćerka!

Tomas Džeferson
foto: Profimedia
  • Donald Tramp je na svojoj inauguraciji desnu ruku podigao prema sudiji dok mu je leva bila naslonjena na dve Biblije. Prvu Bibliju mu je poklonila majka dok je bio dečak, a druga je ona za vreme polaganja zakletve Abrahama Linkolna.

Melanija Tramp prekršila tradiciju dugu 70 godina: Jasno dala do znanja šta misli o budućoj prvoj dami!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs