MISLIO JE DA JE VEĆI I OD BOGA, KUMA JE ODVEO U KREVET PA GA STIGLA KARMA: Nakon ovih reči UBICA je rešio da mu PRESUDI

Da li je poznatog muzičara ova izjava zapravo koštala glave? "Popularniji smo od Isusa Hrista, ne znam šta će duže izdržati rokenrol ili hrišćanstvo."

Celebrities
12:33h Autor:
MISLIO JE DA JE VEĆI I OD BOGA, KUMA JE ODVEO U KREVET PA GA STIGLA KARMA: Nakon ovih reči UBICA je rešio da mu PRESUDI
Ko je ubica Džona Lenona ?, Foto: Printscreen Youtube Yoko Ono

Džon Lenon je bio britanski muzičar, pevač, tekstopisac i aktivista, najpoznatiji kao jedan od članova legendarnog benda "The Beatles".

Na današnji dan u Njujorku, ubijen je od strane mentalno poremećenog obožavoca Marka Dejvida Čepmena, koji je kasnije osuđen na doživotni zatvor.

Bitlsi
foto: Profimedia

Muzičar je rođen 9. oktobra 1940. godine u Liverpulu, Engleska. Odgajala ga je tetka Džulija, sa njom je živeo nakon što su se njegovi roditelji razveli, tada je imao samo 4 godine. Međutim, imao je jako blizak odnos sa majkom. Stalno ga je posećivala, naučila ga je da svira klavir i bendžo, ona je ta koja mu je kupila prvu gitaru.

Brak njegovih roditelja od početka je bio veoma nestabilan i ubrzo se pokazalo da neće dugo trajati. Naime, njegov otac otputovao je na jedno od svojih službenih putovanja, a kada se posle godinu dana vratio, svoju suprugu, Džonovu majku, zatekao je trudnu sa drugim muškarcem, što je uzrokovalo brzi razvod. Pošto porodica njenog novog supruga nije želela da prihvati Džona, ona ga je kao četvorogodišnjeg dečaka dala sestri Meri Mimi Smit koja je, pošto nije imala svoje dece, pokušala da mu pruži svu potrebnu ljubav, piše Glossy.

"Odrastao sam bez osećaja pripadnosti roditeljima i domu, što me je vrlo rano učinilo buntovnim i pomalo problematičnim. Zavideo sam deci koja su imala mamu i tatu za čim sam čeznuo celog života", priznao je u jednom intervjuu nekoliko dana pred smrt.

Iako je njegov otac pokušavao da dobije starateljstvo nad njim, to mu nikada nije pošlo za rukom, pa je muzičar rastao okružen ženama.

Džon Lenon je uveliko počeo da konzumira drogu, te je neretko upadao u nevolje i pravio skandale, a onda je upoznao devojku po imenu Sintija Pauel i uplovio u ljubavnu avanturu iz koje se rodio njegov sin Džulijan.

"Šokirao sam se kada mi je Sintija saopštila da je trudna jer je to bilo apsolutno neplanirano, uradio sam ono što bi uradio svaki muškarac - oženio sam se njome iako mi iskreno do toga nije bilo stalo", pričao je Džon koji je sudbonosno da svojoj školskoj ljubavi izgovorio u opštini u Liverpulu 23. avgusta 1962. godine, a kum mu je bio Brajan Epštajn.

Sedam meseci kasnije rodio se njegov sin Džulijan za koga slavni muzičar nikada nije bio previše vezan. Baš tih šezdesetih, kada je počela prava bitlmanija, Lenon je počeo da konzumira LSD, drogu koja je potpomagala njegovu kreativnost, ali isto tako razvijala agresiju zbog koje je najviše patila njegova supruga Sintija koju je vrlo često tukao.

Po rođenju deteta, njihov brak postao je pravi horor. Muzičar je počeo da spoznaje u sebi ljubav prema osobama istog pola, i veoma brzo je shvatio kako je zaljubljen u svog kuma Brajana. Njih dvojica su otputovali u Španiju, a svetom su počele da kruže spekulacije o njihovoj romansi.

"To je bila gotovo prava homoseksualna ljubav. Nas dvojica jesmo gajili emocije jedan prema drugome, ali nikada nismo konzumirali našu ljubav, nismo imali seksualne odnose, što znači da nismo ni bili u vezi", objašnjavao je Lenon.

Džon Lenon
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Ipak, njegova supruga je zbog ljubavi trpela sve, tvrdeći da je Džon loš samo kada popije ili konzumira narkotike, ali kada je 1966. godine saznala da se on polako zaljubljuje u devojku Joko Ono, rešila je da se razvede od njega, dok je poznatom muzičaru ostalo da plaća sto hiljada funti mesečno za alimentaciju.

I dok je on uplovljavao u vezu sa ekscentričnom Japankom koja je bila trinaest godina starija od njega, popularnost Bitlsa već je dostigla tolike razmera da bi, gde god bi se pojavili, članovi ovog benda izazivali toliku pažnju da nisu smeli da izlaze bez obezbeđenja.

"Popularniji smo od Isusa Hrista. Ne znam šta će duže izdržati - rokenrol ili hrišćanstvo" , jedna je od najčuvenijih izjava slavnog muzičara iz tog perioda.

Džon Lenon
foto: mediadrumimages/TopFoto / Media Drum World / Profimedia

Navodi se i da je Lenon postao zavistan od heroina upravo zbog Joko, te da je zabavljanje sa jednim od Bitlsa bio jedini način da se proslavi s obzirom da je u to vreme bila slabo poznata avangardna umetnica.

Međutim, onda je 1972. godine u vezi počelo da nestaje "magije". Lenon se nije mirio sa tim da ga Joko ostavi, te je jedino rešenje bilo da mu pronađe ljubavnicu. Ta uloga pripala je 22-godišnjoj Mej Pang koja je radila za njih i s kojom je Džon proveo neko vreme. Zajedno su proveli 18 meseci u Los Anđelesu, a Džon je navodno tada bio srećniji nego ikad. Osim kad bi ga Joko pozvala, a to bi se događalo desetak puta dnevno.

Kako autor knjige navodi, Joko je Lenonu bila više od žene, i čak ga navodno terala da je zove "majka" što je on radio do sve pred smrt. Na kraju je postala njegov menadžer, preuzela kontrolu nad svim njegovim finansijama i obavljala poslove umesto njega. Džon se povukao iz javnosti.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Lenon nije imao puno vremena da uživa u svom porodičnom životu jer je ubijen 8. decembra 1980. godine u Njujorku pred ulazom u zgradu u kojoj je živeo.

Kobno veče je započelo tako što su bivši član Bitlsa i njegova supruga Joko Ono dali intervju di-džeju Dejvu Šolinu a potom napustili zgradu Dakota u Njujorku, gde su živeli, i uputili se prema studiju gde je Joko snimila pesmu pod nazivom "Walking On Thin Ice".

Džon i njegova supruga prošli su pored grupe obožavatelja koji su tražili da im muzičar potpiše novi album "Double Fantasy". Jedan od tih fanova bio je i Mark Dejvid Čepmen koji je samo nekoliko časova ranije takođe dobio autogram.

Ispalio je četiri metka u muzičareva leđa, a iako je hitna pomoć stigla za nekoliko minuta, doktori su u obližnjoj bolnici "Roosvelt" samo mogli da konstatuju smrt.

Džej Hastings, koji je radio na recepciji stambene zgrade na Menhetnu, ispred koje se sve odvilo, čuo je Lenonove poslednje reči i kaže da je muzičar uzviknuo "pogođen sam" pre nego što je pao na tlo.

"Protrčao je pored mene i rekao 'pogođen sam'. Krv mu je tekla iz usta i srušio se na pod. Napola sam ga okrenuo na leđa, skinuo mu naočare i stavio ih na sto. A Joko je vrištala: 'Zovite hitnu, zovite hitnu, zovite hitnu!'", ispričao je Džej.

Nakon što je upucao muzičara, Čepmen je skinuo kaput i stao ispod lampe, gde ga je pronašao portir Hoze Perdomo kako čita "Lovca u žitu".

"Da. Upravo sam upucao Džona Lenona" , rekao mu je.

Nakon dolaska policije nije se opirao. Mirno ih je dočekao, pa im se izvinio "što im je pokvario veče". Policajci nisu mogli da veruju šta se događa.

"Zabrinut si za našu noć? Znaš li šta si upravo uradio" , upitao ga je jedan od policajaca dok su ga hapsili.

"Bio je vrlo ljubazan prema meni. Ironično... Limuzina ga je čekala, ali bio je pažljiv. Kad mi se potpisao na album, pitao me treba li mi još nešto. Odgovorio sam: "Ne treba, gospodine". Nakon toga je otišao. Bio je srdačan, skroman, pristojan..." reći će o njihovu popodnevnom susretu Čapman.

Kao potencijalne mete razmatrao je i Dejvida Bouvija, Džonija Karsona, Džordža C. Skota... Na kraju je odabrao Lenona.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Džonova supruga je narednog dana saopštila da neće biti sahrane i da će njegovo telo biti kremirano, a pepeo posut po Central parku gde se danas nalazi i spomen ove muzičke legende - obeležje "Strawberry Fiedels" Memorial".

U testamentu koji je ostavio, čuveni Bitls je sve ostavio svojoj supruzi Joko Ono i njihovom sinu, dok njegova prva žena i njihov sin nisu dobili ništa.

Ubica je osuđen je na kaznu od dvadeset godina do doživotne robije, a i dan-danas nalazi se iza rešetaka. Sud je odbacio sve njegove zahteve za puštanje na uslovnu slobodu kojih je do sad bilo ukupno 12.

Mark Čepmen, se izvinio njegovoj udovici Joko Ono, posle više od 40 godina.

Tokom ročišta, Čepmen je rekao da je ubio četredesetogodišnjeg Lenona kako bi postao slavan i dodao da je zaslužio smrtnu kaznu za to što je uradio. Naveo je i da stalno razmišlja o „gnusnom činu" i da je prihvatio mogućnost da će doživotno biti u zatvoru.

„Samo želim da ponovim da mi je žao zbog zločina", rekao je Čepmen članovima odbora za odobravanje uslovne kazne u zatvoru Vendi u Njujorku.

„Ne postoji izgovor. To sam uradio zbog slave. Mislim da je to najgori zločin koji možete da počinite protiv nekog ko je nevin", dodao je on.

Džon Lenon
foto: Profimedia

„Nisam ga ubio zbog toga kakav je čovek bio. On je bio porodična osoba, ikona. Neko ko je ukazivao na stvari o kojima se govori i danas", objasnio je Čepmen.

„Ubio sam ga jer je bio veoma, veoma, veoma slavan. To je jedini razlog. Bio sam veoma, veoma, veoma željan slave. Veoma sebično od mene", dodao je.

Veoma mi je žao zbog bola koji sam naneo Joko Ono. Stalno razmišljam o tome".

Japanska umetnica, koja je osporavala svaki Čepmenov zahtev pred sudom, rekla je za sajt Dejli Bist da bi živela u strahu kad bi on bio pušten na slobodu.

Ako je to uradio jednom, mogao bi opet, nekom drugom. To bih mogla da budem ja, ili (sin) Šon. Mogao bi da bude bilo ko, zato brinem", rekla je ona.

Džon Lenon, Joko Ono
foto: Profimedia

Kada je ubio Lenona, Čepmen je imao 25 godina. Sada ima 68, oženjen je i njegova supruga živi blizu zatvora u kojem se on nalazi poslednjih osam godina. Članovima odbora je rekao da veoma religiozan i da je „posvećeni hrišćanin". U zatvoru radi kao portir i pisar, a smešten je u posebnom delu zbog sopstvene bezbednosti.

Kada je počinio zločinnosio je Selindžerovu knjigu „Lovac u žitu" . Govoreći o tome, izjavio je da se positovetio sa glavnim karakterom koji je bio „izolovan" i „usamljen".

"Lovac u žitu" se bavi problematičnim tinejdžerom po imenu Holden Kolfild koji se protivi svim "lažnjacima" koje sretne. Po Čepmenu, Lenon je bio taj "lažnjak".

Kasnije će Čapman objasniti da mu je smetala Lenonova dvoličnost, izjava "da su Bitlsi popularniji od Isusa", tekst njegove pesme "God", tekst pesme "Imagine", gde peva "Imagine there's no possessions" ("Zamisli da niko ništa ne poseduje")... A dok to propoveda, živi u luksuzu i izobilju.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Nastavio je rečima da zaslužuje smrtnu kaznu - u državi Njujork je ukinuta 2007. godine, a nijedna nije izvršena od 1963. godine.

„Kada svesno planirate nečije ubistvo i znate da je to pogrešno i učinite to zbog sebe, to, po mom mišljenju, zaslužuje smrtnu kaznu", rekao je Čepmen.

„Neki ljudi se ne slažu sa mnom, ali svako dobija drugu šansu".

Na pitanje da li je pravda zadovoljena, Čepmen je odgovorio: „Ne zaslužujem ništa".

„Ako zakon i vi izaberete da me ostavite ovde doživotno, neću se žaliti".

„Vaš nasilnički akt izazvao je razaranje ne samo porodice i bivših članova grupe, već i celog sveta", dodaje se, prenosi BBC.com

(Stil/ Kurir/Telegraf/BBC/)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs