KAKO JE SKANDALOZNI ČLAN KRALJEVSKE PORODICE DOČEKAO SVOJIH 5 MINUTA? Ženu besomučno varao, a ljubavnicu doveo na presto

Životna priča kralja Čarlsa III prepuna je zanimljivih detalja.

Celebrities
09:59h Autor:
KAKO JE SKANDALOZNI ČLAN KRALJEVSKE PORODICE DOČEKAO SVOJIH 5 MINUTA? Ženu besomučno varao, a ljubavnicu doveo na presto
Foto: Profimedia

Kralj Čarls III, 62. britanski monarh koji je služio u poslednjih 1.200 godina, popeo se na tron 8. septembra 2022, nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II. Sa 73 godine, najduži naslednik u britanskoj istoriji zvanično je proglašen kraljem dva dana kasnije na ceremoniji u Sent Džejms palati u blizini Bakingemske palate, čime je postao najstarija osoba koja je preuzela tu titulu.

Rođen 14. novembra 1948. u Bakingemskoj palati, princ Čarls Filip Artur Džordž bio je prvo dete tadašnjih princeze Elizabete i princa Filipa i unuk kralja Džordža VI. 6. februara 1952. godine, u dobi od 3 godine, postao je naslednik kada je njegova majka stupila na presto.

Kralj Čarls III
foto: Profimedia

Sa 4 godine, Čarls je slavno prikazan kako sedi između kraljice majke i princeze Margaret na Elizabetinoj ceremoniji krunisanja i nastavio je da svoj život provodi pred očima javnosti.

Čarlsovi roditelji su odlučili da ga pošalju u školu, čime je postao prvi naslednik koji je dobio spoljno obrazovanje, a ne od privatnih učitelja. Pohađao je nekoliko škola, uključujući privatni internat u Škotskoj i dva semestra kao student na razmeni u Melburnu.

Princ Hari, Princ Čarls, Princ Vilijam
foto: Profimedia

Čarls je takođe bio prvi naslednik britanske krune koji je stekao diplomu, pohađajući Triniti koledž na Univerzitetu Kembridž od 1967-1970. Studirao je arheologiju, antropologiju i, na kraju, istoriju. U to vreme, 1969. godine, sa 20 godina dobio je titulu Princ od Velsa.

Prateći stope svog oca, dede i pradede, Čarls je služio u Kraljevskoj mornarici od 1971. do 1976. godine gde je upravljao helikopterima, prvo obučavajući se za pilota Kraljevskog vazduhoplovstva i na kraju služio kao komandant minolovca HMS Bronington.

Princ Čarls
foto: Profimedia

Brak i razvod

Čarls je počeo da izlazi sa Dajanom Spenser 1980. kada je ona imala 19, a on 31. Čarls je Dajanu upoznao tri godine ranije dok je izlazio sa njenom starijom sestrom Sarom. U februaru 1981. objavljena je njihova veridba, što je izazvalo medijsku pomamu oko njihove veze. Na pitanje tokom TV intervjua da li su zaljubljeni, Dajana je odgovorila: "Naravno", dok je Čarls rekao: "Šta god da znači "zaljubljeni".

Venčali su se 29. jula 1981. u katedrali Svetog Pavla na ceremoniji kojoj je prisustvovalo rekordnih 750 miliona TV gledalaca širom sveta. Taj dan je u Velikoj Britaniji proglašen državnim praznikom. Dajana je postala prva Engleskinja od 1660. koja se udala za prestolonaslednika.

Princeza Dajana, Princ Čarls
foto: Profimedia

Prvi sin para, princ Vilijam, rođen je 21. juna 1982, a princ Hari dve godine kasnije, 15. septembra 1984.

Omiljena javnosti zbog svoje lepote, ljupkosti i humanitarnog rada koji je uključivao rad sa pacijentima sa HIV/AIDS-om i gubom i zalaganje za uklanjanje mina i uzroke beskućništva, Dajana je imala podršku javnosti kada se par razdvojio 1992. To je postalo posebno istinito nakon Čarlsovog priznanja da je imao dugotrajnu aferu sa Kamilom Parker Bouls tokom intervjua 1994. godine. "Bilo nas je troje u ovom braku", kasnije je odgovorila Dajana. Čarls i Dajana su se razveli 1996. Tragično, 31. avgusta 1997. Dajana je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu, zajedno sa svojim saputnikom Dodijem Al Fajedom i vozačem Anri Polom.

1 / 10 Foto: Profimedia

Afera sa Kamilom

Parkerova važi za jednu od pamentijih i lukavijih žena, a u prilog tome idu i komentari da je u mladosti bila ružna, a princeza Dajana ju je navodno uporedila sa rotvajlerom. Po svemu se razlikovala od ostalih žena, nije se šminkala, moda joj je takođe bila strana, a muškarce je osvajala britkim jezikom, dok je takođe bila izrazito dihovita.

Za njihovu vezu "kriva" je polo utakmica 1970. na kojoj su se sreli i nenadana kiša zbog čega su, slučajno ili ne, potražili isti zaklon. Vrckava Kamila je princa tada u šali podsetila na svoju pretkinju Alis Edmonston, a on je bio očaran. Viđali su se tri godine, dvaput ju je neuspešno prosio, a kad se pridružio britanskoj ratnoj mornarici, ostavila ga je jer nije imala iluzija da će im veza završiti srećno.

Kamila Parker, Kralj Čarls III
foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zvanični biograf princa Čarlsa tvrdi da su obnovili romansu 1986., šesnaest godina nakon što su se prvi put sreli. On se u braku s Dajanom Spenser osećao kao utopljenik, a Kamila ga nikad nije prebolela. Danas su nadimci koji su nadenuli sebi iz preljubničke faze deo urbane legende: zvao ju je Lejdis, a ona njega Fred, dok im je omiljeno skrovište navodno bilo imanje Birkhal u Škotskoj.

Dok su mnogi mislili da princeza Dajana uživa u braku u kojem ima sve što bi jedna žena mogla poželeti, stvarnost je bila potpuno drugačuja. Nije imala ni ljubav, ni poštovanje.

Kralj Čarls, Kamila Parker
foto: Profimedia

Nakon što je novinar Endrju Morton 1992. objavio knjigu "Dajana: njena priča", a novine objavile prepis tajno snimljenog telefonskog razgovora Čarlsa i Kamile s intimnim detaljima njihove veze, skandal je bio toliki da su se princ i princeza od Velsa ubrzo razdvojili od stola i postelje. Razvod je, pak, priveden kraju 1996., godinu kasnije nakon što je okončan brak Kamile i Endrjua Parker-Boulsa.

Ljubavnici su se nadali kako će s vremenom uspeti da obnove vezu, ali tragična nesreća 1997., čija će tužna godišnjica biti 31. jula, sve je promenila. Britanija je ostala bez najomiljenijeg člana kraljevske porodice, prinčevi Vilijam i Hari izgubili su majku, dok su princ Čarls i Kamila postali "krivci za sve".

Kamila Parker
foto: Profimedia

Kamila i Čarls našli su se u veoma teškoj situaciji, dok su naišli na neodobravanje njihove veze kako od strane kraljevske porodive, tako i od Anglikanske crkve koja je otvoreno upozorila princa - koji će stupanjem na presto postati njen poglavar - da i ne pomišlja na venčanje s Kamilom.

Kralj Čarls III, Kamila Parker
foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Međutim, Kamila je pokazala zbog čega važi za mudru i lukavu ženu, te je pažljivo čekala svojih 5 minuta. Na nagovor princa Čarlsa, kraljica Elizabeta je pristala na susret sa Kamilom, na formalnoj večeri u čast 60. rođendana bivšeg grčkog kralja Konstantina u palati Highgrove. Pre večere kratko su porazgovarale i pridružile se zvanicama - što je bio događaj za istoriju. Vremenom, Kamila je uspela da postane jedna od najbitnijih figura u kraljevskoj porodici, dok se dosta spekulisalo o tome da je njena reč glavna, kao i da ima veliki uticaj na Čarlsove odluke.

Kamila Parker
foto: Profimedia

Uprkos tome što je narod bio ubeđen da Kamila nikada neće poneti titulu kraljice supruge, ona je to svojom mudrošću i lukavošću demantovala.

Zanimljivo je da Kamila i Čarls često borave u različitim kućama, što se ispostavilo odličnim receptom za uspešan brak, u njihovom slučaju. Naime, dok Čarls živi na imanju u Hajgrovu, Kamila često boravi na njenom imanju, u seoskoj vili Rej Mej.

Kamila je ovu nekretninu kupila 1996. za 850.000 funti, od prihoda od razvoda od bivšeg supruga Endrua Parkera Boulsa. Od tada do sada ona živi u toj kući. Kuća Rej Mil poseduje 6 spavaćih soba, udobnu kuhinju i dnevni boravak, kao i prostran vrt. Ljudi koji poznaju Kamilu kažu da se ona jedino može opustiti u toj kući, daleko od posluge, medija i kraljevskih asistenata.

Kamila Parker
foto: Hugo BURNAND / AFP / Profimedia

U toj kući Kamila je živela između 1996. i 2003. i zadržala ga je kao seosku bazu kada je to bilo potrebno. Od kako se udala za Čarlsa, od 2005. godine, Kamila je razumno insistirala na održavanju odvojenog doma. Ta odluka je sačuvala njenu prizemnost, ali i uspešan brak.

"Ona ne mora da brine o tome kako izgleda kuća. Čarls je strašno pedantan, dok Kamila ostavlja stvari posvuda. On voli da su sve stvari na svom mestu, a ona za to ne mari. U toj kući može da sprema doručak u kućnom ogrtaču i da se druži sa svojim unucima bez ceremonije i opterećenja koje nose kraljevske rezidencije", navodi izvor za Dejli Mejl.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs