ZAVEO SENILNU BOGATAŠICU (87) I IZVUKAO JOJ DVE MILIJARDE: Ovako je počela NAJVEĆA AFERA u istoriji Francuske

Kontroverzni odnos bogate naslednice i 25 godina mlađeg fotografa prerastao je u najveću aferu u istoriji Francuske, u koju su upleteni čak i poznati političari

Vip priča
Autor:
ZAVEO SENILNU BOGATAŠICU (87) I IZVUKAO JOJ DVE MILIJARDE: Ovako je počela NAJVEĆA AFERA u istoriji Francuske
Kontroverzan odnos Lilijan Batenkur i njenog fotograf, Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP / Profimedia

Milijarderka Lilijan Betankur, naslednica čuvene kompanije L‘Oreal, bila je najbogatija žena sveta, a pre 14 godina šokirala je svet u jednoj od najvećih afera u istoriji Francuske.

Naime, ona je u razdoblju od oko 20 godina, pa sve do 2009. godine poklonila 2 milijarde dolara 25 godina mlađem fotografu po imenu Fransoa-Meri Banije. Novac mu je isplaćen kroz gotovinu, polise životnog osiguranja i vredne umetničke predmete.

U to vreme bogatstvo Lilijan procenjivalo se na 44 milijarde dolara.

Lilijan Batenkur osamdesetih godina
Lilijan Batenkur osamdesetih godina foto: Kathleen Blumenfeld / Roger Viollet / Profimedia

Ko je Banije i kako je došao do Lilijan?

Umetnik, fotograf i pisac Fransoa-Mari Banije 1987. godine došao je u velelepnu vilu milijarderke Lilijan Batenkur, kako bi je fotografisao za francuski časopis Egoïste. Banije je već tada bio slavan fotograf koji je fotografisao francusku elitu i družio se s njima.

Neki od njegovih slavnih prijatelja bili su Iv Sen Loran, Pjer Karden, Fransoa Sagan, Semjuel Beket, Kejt Mos, Mik Džeger, princeza Karolin od Monaka... Blizak je prijatelj Džonija Depa i njegove bivše supruge Vanese Paradis, a bio je kum njihovoj ćerki Lili-Rouz, piše Gloria.hr.

Banije je očigledno imao dar da se približi i sprijatelji sa većinom slavnih ličnosti sa kojima je sarađivao, ali ni od jedne se nije "ovajdio" kao od Lilijan. Od slavne milijarderke dobio je na poklon slike Pikasa, Mondrijana, Anrija Matisa... Neko vreme zvanično se vodio kao jedini naslednik njenog neverovatnog bogatstva, izuzev deonica koje je Lilijan prethodno prepisala na svoju ćerku Fransoa Majers i njeno dvoje dece.

Banije pokazuje svoju izložbu Lilijan
Banije pokazuje svoju izložbu Lilijanfoto: HORST OSSINGER / AFP / Profimedia

Borba za porodično bogatstvo i novi skandali

Kada je Fransoa Majers, koja je nasledila majčino bogatstvo i titulu najbogatije žene sveta, saznala za vrtoglavu cifru koju je Banije, po njenim rečima, "izvukao" od njene majke, tužila ga je 2009. godine za "iskorišćavanje psihički i fizički labilne osobe". Lilijan je tada imala 87 godina.

Suđenje je trajalo oko godinu dana, jer je Lilijan odbila psihološku procenu. Na sudu su završili snimljeni razgovori između Lilijan i 25 godina mlađeg fotografa i njenog računovođe. Dokaze je sudu priložio batler bogatašice Paskal Bonefoj, koji je navodno već tada sumnjao da Lilijan boluje od Alchajmerove bolesti. Bonefoj je priznao kako veruje da je Banije mogao lako da izmanipuliše Lilijan koja je bila "lak plen".

Lilijan Batenkur
Lilijan Batenkur foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP / Profimedia

Ovaj sudski proces otkrio je i kako je Lilijan veliki deo bogatstva prebacila u Švajcarsku da bi izbegla plaćanje poreza i da je masno plaćala desničarske političare, među njima i Erika Vorta koji je 2007. tražio novac od nje za političku kampanju Nikolasa Sarkozija.

Vort i Sarkozi su se neubedljivo izvukli, dok je sedam drugih optuženih, među kojima je bio i Lilijanin finansijski savetnik, osuđeno na novčane i zatvorske kazne.

Banije je 2015. godine osuđen na dve i po godine zatvora i naloženo mu je da Lilijan isplati više od 150 miliona dolara odštete.

Banije nakon suđenja
Banije nakon suđenjafoto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Na ovu presudu Banije je uložio žalbu i tražio bitno smanjenu novčanu kaznu od 375 hiljada dolara i da mu se zatvorska kazna preinači u uslovnu. Njegova žalba je prihvaćena, a do 2019. sud je odbacio sve preostale optužbe protiv Banijea.

Banije danas ima 76 godina i i dalje se bavi umetnošću. Nedavno je imao izložbu pod nazivom Writings & Pictures, u galeriji u Njujorku.

O njihovom kontroverznom odnosu i svemu što je pratilo ovu skandaloznu aferu govori nova hit dokumentarna serija "Milijarderka, batler i dečko".

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs