OTELI JE ALBANCI, SANJALA O HOLIVUDU I SVETSKOJ SLAVI, A U KAFANI SE OPUŠTA: Neverovatna životna priča Dubravke Đedović

Neverovatna životna priča Dubravke Đedović ostavlja bez dah, jer je o neustrašivoj ženi koja ruši sve granice pred sobom!

Celebrities
14:22h Autor:
OTELI JE ALBANCI, SANJALA O HOLIVUDU I SVETSKOJ SLAVI, A U KAFANI SE OPUŠTA: Neverovatna životna priča Dubravke Đedović
Neverovatna životna priča Dubravke Đedović, Foto: ATA Images

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović važi za jednu od najlepših dama na našoj političkoj sceni, ali i za veoma hrabru ženu. Naime u novembru 2022. godine odlučila da je napusti vrlo unosan posao bankara i napravi veoma veliki zaokret u karijeri. Međutim, nisu se velike promene dešavale samo u poslu, već i na ljubavnom planu!

Diplomirala je bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi mendžmenta u Los Anđelesu. Govori četiri strana jezika: engleski, francuski, italijanski i ruski.

Dvoumila se da li da uđe u svet politike zbog svoje dece. Imala je veliku želju da se bavi režijom, ali na nagovor oca odlučila se za drugi put.

Dubravka Đedović, Dubravka Negre
foto: ATA Images

- Dvoumila sam se samo zbog svoje dece, ali kada sam čula koji je resor u pitanju, onda sam znala da ne mogu da odbijem jer kada neko toliku odgovornost stavi ispred vas znači da ima i poverenje - rekla je ministarka Đedović u jednom od ranijih intervjua za "Blic".

Pre karijere u Evropskoj investicionoj banci (EIB), radila je kao TV producent za svetsku televizijsku kuću CNN International, pokrivajući konflikte, uključujući i rat u Avganistanu. Dobila je nagradu Nacionalne Akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD. U periodu od 2004. do 2012. godine vodila operacije Evropske investicione banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Pokrenula je i ugovorila brojne projekte u oblasti obrazovanja, energetike, zdravstva, istraživanja i razvoja, telekomunikacija i saobraćaja. Objavila je nekoliko naučnih radova na temu javno-privatnih partnerstava u saradnji sa Beogradskim univerzitetom, i gost je predavač na University College London.

Dubravka Đedović, Dubravka Negre
foto: ATA Images

Otmica i Trnovu

U Velikom Trnovcu u Srbiji kidnapovali su je Albanci 2002. godine zajedno kolegama iz CNN-a.

- Tamo su me 2002. godine kidnapovali Albanci zajedno sa ekipom CNN. Mi smo uprkos upozorenju da ne idemo tim putem krenuli. U to vreme srpska policija je nekog njihovog komandanta uhapsila ili povredila i oni kao odmazdu našu i ekipu Studija B presretnu na putu i krenu na nas. Mislila sam da je gotovo, ali posle četiri sata su nas pustili jer putem satelitskog telefona, koji nisu videli, smo obavestili našu centralu. Nakon oslobađanja samo sam tražila čašu vina da bi se opustila - rekla je ministarka za "Blic".

Od tada do danas priča o njenoj karijeri je gotovo flmska a scenario za nju nisu pisali domaći već autori iz Evropske investicione banke.

- Znate, ovde sam rođena i mene je ova zemlja iškolovala, posle toga sam otišla u Ameriku, a potom u Evropu, gde sam skoro dve decenije gradila karijeru. Ipak, želja da pomognem i živim u svojoj zemlji prevagnula je i zato sam preuzela poziciju 2016. godine na čelu regionalne kancelarije Evropske investicione banke. Nakon pet godina, iako sam imala sjajnu karijeru u najvećoj međunarodnoj finansijskoj instituciji na svetu, rešila sam da ostanem u Srbiji i radim u privatnom sektoru, jer sam shvatila da mogu svojim međunarodnim znanjem i iskustvom da doprinesem mnogo više ovde nego u Francuskoj, Španiji ili Italiji. Na kraju, ulazak u Vladu Srbije je za mene bila dužnost, obaveza, ali i čast da služim svojoj zemlji i svom narodu, i ta želja je bila jača od svih privilegija koje sam imala u međunarodnom privatnom sektoru - govorila je ministarka u intervjuu za "Kurir".

Dubravka Negre
foto: Kurir/ Zorana Jevtić

"Dajte vina, hoću lom"

U jednom intervjuu Dubravka je ranije otkrila da je opušta kafana, a za Kurir je ispričala i koje pesme voli da poruči u provodu.

- Volim Džeja, Tomu, Harisa... "Dajte vina, hoću lom" jedna mi je od omiljenih pesama.

Kada je reč o odrastanju, istakla je jednom prilikom da je u njenoj "porodici rad oduvek bio, gotovo, jedina dogma".

- Roditelji su mi inženjeri, koji su u Beograd došli iz Zapadne Srbije da uspeju. I jesu. Otac je bio jedan od prvih koji je u staroj Jugoslaviji radio na istraživanju nafte sa partnerima iz Amerike, i jedan od prvih koji je u socijalizmu započeo preduzetnički biznis, koji se razvio kao jako uspešan, do njegove prerane smrti. Majka, iako je imala svoju karijeru u uspešnoj slovenačkoj firmi, maksimalno je bila požrtvovana za porodicu. Porasla sam sa tradicionalnim vaspitanjem koje me je naučilo pravim vrednostima, ali sa roditeljima koji su imali liberalni pogled na svet i koji su me uvek maksimalno podržavali - rekla je ministarka, prenosi "Stori".

Dubravka Đedović, Dubravka Negre
foto: ATA Images

Ljubav sa poznatim kompozitorom

A onda u javnosti odjeknula neočekivana vest da je Handanović započeo vezu sa ministarkom udarstva i energetike Dubravkom Đedović.

- Ne pravimo ni ona ni ja vest od toga, to je intimna stvar. Jeste lepa vest, ali nemam potrebu da delim privatan život sa milionima ljudi. Smatram da je to intima dvoje ljudi. Izašle su slike u "Hello" magazinu i to je dovoljno od nas, a potom se i Dubravka osvrnula na proče o njihovoj romansi:

Naravno da verujem u ljubav. Bez ljubavi nema života! Damir me je osvojio svojom kreativnošću i duhovitošću. Znate, uz sve napore, ljubav još niko na svijetu nije objasnio, ma koliko se trudili. Slažem se sa velikim Mešom Selimovićem da je ljubav valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, niti joj tražiti razlog.

Upoznali su se sasvim slučajno, zahvaljujući tenisu, na sportskoj manifestaciji Serbian open. Poslije samo nekoliko dana poznanstva, kako prenosi “Hello”, Damir Handanović joj je rekao da će jednog dana živjeti zajedno, čemu se ona tada smijala. No, ispostavilo se da je bio u pravu.

Par se tokom vikenda venčao na intimnoj ceremoniji u jednom restoranu na Avali, a goste je uveseljavao Saša Matić.

Dubravka Đedović je bila u beloj venčanici sa čipkom i cirkonima, u ruci je držala šareni bidermajer, dok je Damir obukao crno odelo sa leptir mašnom.

Među zvanicama na venčanju su bili: Ceca Ražnatović koja je pozirala sa pevačicom Sonjom Kocić, pevač Oliver Mandić, pevačica Katarina Grujić sa suprugom, fudbalerom Markom Gobeljićem, roditelji tenisera Novaka Đokovića, Dijana i Srđan, političar Ivica Dačić, sa sinom Lukom i budućom snajkom Milicom Jokić i mnogi drugi.

Dubravka je, inače, bila već udata za bivšeg ragbistu i triatlonca Kristofa Negrea, sa kojim je u braku dobila dvoje dece.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs