NAJLEPŠA ŽENA JUGOSLAVIJE ZASENILA JE ČAK I HOLIVUD: Slava joj je donela nesreću - posle 2 razvoda sebi je ODUZELA ŽIVOT

Nikica Marinović je odnela titulu Mis Jugoslavije 1966. godine, a potom je proglašena drugom najlepšom Evropljankom.

Celebrities
12:32h Autor:
NAJLEPŠA ŽENA JUGOSLAVIJE ZASENILA JE ČAK I HOLIVUD: Slava joj je donela nesreću - posle 2 razvoda sebi je ODUZELA ŽIVOT
Tragična sudbina najlepše jugoslovenske misice, Foto: ÂTopFoto / Topfoto / Profimedia

Nikica Marinović ostaće upamćena kao prva misica bivše Jugoslavije koja je nastupila na izboru za Mis sveta i koja je postigla najbolji moguću uspeh na ovom takmičenju.

Nikicu je u Dubrovniku uočila Zorica Mutavdžić, glavna urednica "Bazara" koji je bio jedan od najpopularnijih ženskih časopisa Jugoslavije. Zorica nije bila oduševljena prijavljenim kandidatkinjama za takmičenje Mis Jugoslavije. Zbog toga je odlučila da ode sama u Dubrovnik u potragu za anonimnim devojkama.

Nikica Marinković postigla je najbolji uspeh na izboru za Mis sveta
Nikica Marinković postigla je najbolji uspeh na izboru za Mis sveta foto: Profimedia

Tada je primetila Nikicu koja je bila još maloletna učenica poslednjeg razreda dubrovačke Ekonomske škole. Odlučila je da nagovori njene konzervativne roditelje da potpišu saglasnost da može da se takmiči i uspela je u tome.

Nikica je odnela pobedu za Mis Jugoslavije i otputovala 1966. u London na takmičenje za Mis sveta. Proglašena je najlepšom Evropljankom, odnosno bila je druga pratilja Mis sveta dok je pobedu odnela Indijka Reita Farija.

Nikica je osvojila drugo mesto
Nikica je osvojila drugo mesto foto: Profimedia

Tada su kružile priče da joj je lenta najlepše na svetu izmakla zato što je došla iz zemlje komunističkog bloka. Drugo mesto izazvalo je negodovanje kod javnosti, jer su smatrali da je Nikica trebalo da pobedi.

Nakon što je ostvarila istorijski uspeh, Nikica se vratila u Jugoslaviju, a potom se preselila u Beograd. Ubrzo je upoznala 10 godina starijeg reditelja Vuka Vuču u kojeg se zaljubila, a zbog njega je, kako su pisali tadašnji mediji, ostavila dečka Vladu Raspudića.

Udala se za Vuka i dobili su sina Đorđa, arhitektu koji danas živi u Americi. Brak Nikice i reditelja je trajao četiri godine, a onda je našla sreću s čuvenim Zdravkom Šotrom s kojim je dobila sina Marka. Njihov brak se završio 1980. i ona je ostala sama s oba sina.

Popularnost u Jugoslaviji je stekla i time što je davala savete o lepoti u ženskim časopisima među kojima je bio i Bazar, a krasile je i njihove naslovnice. Žene i muškarci su je obožavali. Nakon razvoda je otvorila butik u Beogradu u Knez Mihajlovoj ulici koji je dobro poslovao jer su svi hteli da nose trendi komade koje je prodavala, a mnogi su dolazili samo da je vide.

Nikica je izvršila samoubistvo kada je imala 61 godinu
Nikica je izvršila samoubistvo kada je imala 61 godinu foto: Profimedia

A onda joj se, u jednom trenutku izgubio trag. Pričalo se da se bori s depresijom, da je često na psihijatriji, a govorilo se kako je ostala bez novca, da se potpuno povukla i bila vrlo usamljena.

Živela je daleko od očiju javnosti, prekinula je i kontakte s najbližim prijateljima. Javnost je zaprepastilina Nikičina smrt 11. novembra 2008. kada je imala 61 godinu.

Nikica je popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje ne ostavivši za sobom oproštajno pismo ni poruku iz koje bi se moglo zaključiti zašto je izvršila samoubistvo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs