Životna priča

UMESTO BOGATSTVA NASLEDILA PROKLETSTVO: Rano izgubila majku i muža, tron pripao bratu! Nesreća je pratila u stopu!

Dok su joj drugi zavideli, Karolinu je pratila samo nesreća

Celebrities
20:52h Autor:
UMESTO BOGATSTVA NASLEDILA PROKLETSTVO: Rano izgubila majku i muža, tron pripao bratu! Nesreća je pratila u stopu!
Foto: Profimedia

Kada je 1982. u automobilskoj nesreći u Monaku život izgubila princeza Grejs, njena starija ćerka Karolina preko noći se morala prilagoditi novim stvarima, uključujući i preuzimanje svih angažmana koje je imala njena majka. Princeza Karolina preuzela je ulogu prve dame i to ponajviše zbog svog oca, princa Renija, kojem se nakon smrti Grejs Keli izmaklo tlo pod nogama, čime je pristala da želje Monaka i porodice stavi ispred svojih.

Svetski mediji poslednjih nedelja raspisali su se o sudbini princa Ernsta od Hanovera, supruga Karoline od Monaka i oca njene najmlađe ćerke Aleksandre. Naime, 67-godišnji Ernst optužen je na deset meseci uslovne kazne u Austriji, a razlog je više nego opravdan budući da je princ od Hanovera fizički nasrtao na policijske službenike, ali i pretio svojim zaposlenim.

Zbog svega toga, a i na traženje suda, on će morati pronaći dom u Austriji, ali i odlaziti na psihoterapiju. Kako pišu pojedini mediji, on se pred sudom izjasnio da nije kriv, iako postoje dokazi kako je u julu 2020., pod uticajem alkohola, fizički nasrnuo i ozledio policajca, pet dana nakon toga pretio je policajki da će je lupiti s bejzbol palicom, a onda se zaokružilo u septembru pretnjom zaposlenima.

Za Karolinu od Monaka to je samo još jedan u nizu životnih udaraca na koji će se morati naviknuti i s kojim će, htela ili ne, morati naučiti da živi. Tokom godina života pod lupom javnosti, a počevši od najranije dobi kada je izgubila majku u automobilskoj nesreći, princeza Karolina proživljavala je mnoge traume. Ali, krenimo redom.

Karolina je rođena kao 23. januara 1957. u prinčevskoj palati u Monaku kao najstarije dete Ranijera III, princa od Monaka i bivše holivudske glumice Grejs Keli. Sve do 14. marta 1958., kada je rođen njen brat princ Albert, Karolina je smatrana naslednicom trona Kuće Grimaldijevih, najpoznatije evropske kneževske porodice, a tada je titulu preuzeo on. Osim Alberta, Karolina ima i mlađu sestru, princezu Stefani, rođenu 1. februara 1965. godine.

O svojim je mezimicama samo reči hvale imala i njihova majka, koja je u intervjuu za magazin People 1982. godine, nešto pre stravične pogibije, izjavila: "Karolina i Stefani su divne, pametne, zabavne i inteligentne devojčice. Osim što su odlične učenice, odlične su i sportistkinje, posebno u skijanju i plivanju. Obe znaju da kuvaju, šiju, sviraju klavir kao i jašu konja, ali iznad svega, izuzetno su empatične na probleme današnjice."

Ali, Karolina je o svemu tome imala drugačiji stav. U biografiji svog brata, princa Alberta, ona je priznala kako su majkom smatrali svoju dadilju Muren Vud, s kojom su bili izuzetno bliski do te mere da joj nisu dopuštali ni da otiđe na godišnji.

"Bili bismo tužni danima, a u većini slučajeva to bi završilo tako da bi je majka nazvala i rekla da se vrati ranije od predviđenog", otkrila je Karolina.

Deo detinjstva provela je kod svoje bake i deda po majčinoj liniji u Americi, a jedno je leto uživala i u kampu Oneka. Za vreme boravka u Americi, a zbog svoje titule i slavnih roditelja, Karolina je bila poverena američkoj tajnoj službi koja je brinula za njenu sigurnost.

Završila je srednju školu s najboljim ocenama i pohvalama, nakon čega je upisala čuveni Univerzitet u Sorboni, gde je diplomirala filozofiju, psihologiju i biologiju. Tečno priča francuski, engleski, nemački, španski i italijanski, a tokom najranijih dana pohađala je časove baleta, klavira i flaute.

Njen svet se srušio 14. septembra 1982. godine, kada je, samo dan nakon teške saobraćajne nesreće izazvane moždanim udarom, njena majka Grejs Keli preminula. U trenutku nesreće s njom je bila mlađa Stefani, koja je, na sreću, prošla bez ikakvih težih povreda i posledica.

Taj događaj u prvi je plan "bacio" samu Karolinu, koja je preko noći morala da odraste i preuzme sve obaveze svoje majke. "Nakon Grejsine smrti dogodilo se čudo. Princeza Karolina je ušla u majčine cipele i odlično se snašla. Njih su dve imale isti duh, a način na koji ona obavlja sve zadatke dalo mi je dozu zadovoljstva zbog svega", izjavio je godinu nakon smrti supruge princ Rainer.

Nažalost, kako je i sama rekla, sve to vodilo je ka tome da je svoje želje uvek morala stavljati iza onih porodičnih i obaveza koje je slavno prezime nosilo. U to najviše spada i njena udaja sa samo 21. godinom.

Čak 600 zvanica, među kojima su se našli i majčini prijatelji iz Holivuda Gregori Pek i Frenk Sinatra, bilo je pozvano na njeno raskošno venčanje s Filipom Junotom, održano 28. juna 1978.

Sve je izgledalo čarobno i činilo se da će supružnici, baš kao u bajci, živeti srećno do kraja svog života, ali to se nije dogodilo. Par se razveo već 1980. godine, a princeza Karolina o svemu je rekla:

"Sve se dogodilo prebrzo. Od malena, svi su od mene jedino želeli da se što pre udam." Tada se pričalo kako tom bračnom zajednicom nije bila zadovoljna njena majka Grejs Keli, ali to je bilo sasvim nevažno.

Samo godinu dana nakon majčine smrti, 29. decembra 1983. princeza Karolina odlučila je još jednom isprobati bračnu sreću kada se udala za 23-godišnjeg Italijana Stefana Kazigarija, sina bogatog biznismena kojeg je upoznala godinu dana ranije u jednom noćnom klubu u Monte Karlu.

Nakon 15-minutne ceremonije pred matičarom, predstavnik palate je izjavio:

"Sreća se napokon vratila u porodicu koju su u poslednje vreme pogađale lične tragedije."

Samo venčanje najavljeno je tek deset dana pre, a cela ta navrat-nanos organizacija podstaknula je spekulacije da je princeza trudna.

Princeza Karolina
foto: Profimedia

To se na kraju pokazalo istinitim, budući da je Karolina svoje prvo dete, sina Andreja Alberta Pijera rodila 8. juna 1984., dve godine kasnije rođena je i Šarlote Marie Pomeline, da bi 1987. stigao i poslednji član, sin Pjer Rainer Stefano.

Ali, sva ta sreća još je jednom naprasno prekinuta preko noći 3. oktobra 1990. godine kada je 30-godišnji Stefano Kazigari izgubio život u stravičnoj nesreći u trkama glisera. Mlada udovica odlučila se s decom povući iz javnog života i Monaka, zamenivši ga mirnim životom u francuskom Saint-Remyju.

Porodica je tamo živela u znajmljenoj vili godinama, a tokom tog boravka njen je prvi brak, onaj crkveni, i službeno prekinut, nakon čega je princeza ponovno došla u interes javnosti.

Naime, nekako u to vreme Karolina je započela tajnu vezu s princom Ernstom Augustom od Hanovera, direktnim naslednikom kralja Đure III, koji je tada još bio u braku s bivšom suprugom s kojom ima dvoje dece. Sve je potvrđeno 1997. kada se milioner razveo od svoje supruge, s kojom je bio 16 godina u braku, i pristao da bude princezin "stalni pratioc".

Princeza Karolina
foto: Profimedia

Par se venčao u tajnosti, na civilnoj ceremoniji na njen 42. rođendan u januar 1999. godine, nakon čega je princeza dobila novu titulu, onu princeze od Hanovera. U junu iste godine Karolina je rodila i svoje četvrto dete, princezu Aleksandru.

Ono na što se Karolina nikako nije mogla naviknuti bila je njegova eksplozivna narav, koja je uključivala razbijanje nosa kamermanu s kišobranom, napad na vlasnika noćnog kluba u Keniji, ali i mnoge druge javne ispade.

2009. godine par je odlučio na odvojeni život, ali službeno papire za razvod još uvek nisu potpisali. O svemu tome, baš kao i uopšteno o svom privatnom životu, Karolina nerado govori. Ukoliko i mora pričati za medije to su onda izjave o njenom humanitarnom radu i fondacijama kojima je na čelu.

Zahvaljujući svojoj lepoti, ali i istančanom smislu za lepo, što je nasledila od majke, holivudske glumice Grejs Keli, princeza Karolina je često krasila i modne časopise, a ona je svih ovih godina strastveno podupirala ponajviše francusku modnu kuću Šanel. Ta obostrana ljubav trajala je decenijama, baš kao i njeno blisko prijateljstvo s njihovim kreativnim direktorom Karlom Lagerfeldom, a njenim je stopama krenula i njena ćerka Šarlota, koja je već postala zaštitno lice Šanela.

Prijateljstvo Karoline i Lagerfelda trajalo je pet decenija, od njihovog prvog susreta u 70-im godinama prošlog veka. Bilo je to na snimanju za američki Vog koje je odrađeno u Lagerfeldovom stanu u Parizu. Od toga dana bili su nerazdvojni, a slavni dizajner u prvom je redu uvek imao rezervirano mesto za svoju blisku prijateljicu, koja je uvek bila od glave do pete odevena u Šanel.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs