Priznala svoje najveće greške

Ledena fasada se slomila: Ana Vintur je ovim potezom šokirala sve!

Pismo upućeno svim zaposlenima, naročito Afroamerikancima

Celebrities
10:48h Autor:
Ledena fasada se slomila: Ana Vintur je ovim potezom šokirala sve!
Foto: Profimedia

Sve ono što joj već godina pripisuju, epitete stroge urednice koja tera strah u kosti, Ana Vintur jednom je rečenicom potvrdila. Nakon tri decenije dugog staža s vodećom pozicijom u najprestižnijem modnom magazinu na svetu, priznala je svoje najveće greške.

Podstaknuta događajima koji vladaju SAD-om već treću nedelju, a izazvani brutalnim ubistvom Džordža Flojda, glavna urednica američkog Voga odlučila je da napravi značajan iskorak. Dobro poznata po svom suzdržanom stavu, strogom režimu unutar zidova modnog carstva kojim vlada i niskom pragu tolerancije, Ana se pokajala se za sve što je do sada pogrešno radila.

U pismu punom empatije koje je poslala svim svojim zaposlenima, a koje je dospelo u ruke magazina Page Six, Vintur je napisala:

"Pre svega želim da započnem ovo javljanje dajući vam do znanja da shvatam vaša osećanja i izražavam duboku empatiju prema onome što mnogi od vas prolaze. To su tuga, gnev i bol. Posebno se obraćam crnim članovima našeg tima da mogu samo da zamislim kakvi su ovo za vas dani. Isto tako, znam da su povreda, nepravda i nasilje prisutni već jako dugo. Krajnje je vreme da to prepoznamo i učinimo nešto po tom pitanju".

Potom se zaposlenima, a posebno Afroamerikancima koji su zaposleni u Vogu, obradio drugi urednik Adam Repoport, priznavši kako dobro poznati magazin ni vodeći ljudi u njemu nisu učinili dovoljno po pitanju jednakosti.

"Želim da kažem da znam kako Vog nije pružio mnogo šansi da se iskažu urednici, fotografi, novinari i dizajneri Afroamerikanci. Takođe smo i pogrešili, objavljujući slike ili priče koje su netolerantne ili su nekoga povredile. Preuzimam potpunu odgovornost za te greške. Verujem da nije lako raditi u Vogu i biti Afroamerikanac i isto tako znam da nije dovoljno reći da ćemo popraviti stvari, ali zaista hoćemo. Molim vas, znajte da cenim vaše mišljenje, vaše glasove i reakcije. Slušam vas i zaista bih voleo da mi se obratite ako ćete uopšte želeti."

Ovo je potpuno neočekivana reakcija vodeće žene modnog biznisa, koja je nakon toliko godina "zatvorenog" režima, otvoreno priznala greške koje je u poslu pravila. Nismo navikli da je vidimo u toj poziciji, a posebno nakon poslednjih optužbi koje su proteklih meseci stizale na njen račun.

Podsetimo, Andre Leon Tali, 70-godišnjak koji je pre nešto više od godinu dana naglo otpušten sa svog radnog mesta u magazine Vog bez ikakvog objašnjenja odlučio je kroz knjigu memoara da ispriča svoju stranu priče.

Anu Vintur je prozvao bezosećajnom, proračunatom i zlom šeficom. Slične emocije podelio je i američki dizajner Ralf Ruči, vlasnik i začetnik istoimene luksuzne modne linije odeće i dodataka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs