ZVEZDE UJEDINJENE PROTIV RASIZMA

Holivud u crnini: Mi stojimo protiv rasizma i nepravde, nećemo ćutati – svi životi su jednako važni! (FOTO)

Društvene mreže su se u prethodna dva dana zacrnele, a razlog je brutalan i veoma tužan i oslikava svet u kome živimo

Events
Autor:
Holivud u crnini: Mi stojimo protiv rasizma i nepravde, nećemo ćutati – svi životi su jednako važni! (FOTO)
Foto: Profimedia

Zbog ubistva afroamerikanca Džordža Flojda, koje se desilo u Miniapolisu, prilikom hapšenja od strane policajca Derika Šuvana, koji je tokom hapšenja, što je zabeleženo i na video snimku, klečao na vratu Flojda svom silinom, na noge se podigla cela Amerika, a i gotovo sve poznate ličnosti!

Na snimku očevidaca se vidi kako Šuvin, belački policajac, tokom hapšenja, kleči svom snagom na vratu Afroamerikanca vezanog lisicama, koji je sve vreme vapio i upozoravao da ne može da diše. Nekoliko samo nekoliko minuta od policijske intervencije, Flojd je preminuo.

Derek Šuvin, policajac koji je tokom hapšenja klečao na vratu Afroamerikanca Džordža Flojda koji je potom preminuo, optužen je za ubistvo trećeg stepena i ubistvo uz nehata.

Majk Frimen, tužilac Okruga Henepin, potvrdio je da je podignuta optužnica i nije isključio da protiv Šuvina bude podignuto još optužnica, prenosi CNN.

"Optužen je za ubistvo i nalazi se u pritvoru. Imamo dokaze, video snimke očevidaca koji prikazuju užasne scene, snimke kamera koje su policajci nosili na uniformama, izjave svedoka - rekao je Frimen.

Po objavljivanju snimka ubistva prilikom hapšenja – Amerika se podigla na noge, a protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti, koji su se pretvorili u nasilne preplavili su gotovo sve velike američke gradove. Najmasovnija okupljanja sa eskalacijom nasilja odigrala su se u Miniapolisu – gde je i zapaljena policijska stanica, Sent Polu, Čikagu, Sijetlu. Majamiju, Njujorku, Bostonu, Denveru. Sent Luisu, Kentakiju...

Osude za ovaj događaj stigle su sa svih strana, od političara, javhih ličnosti i muzičkih ifilmskih zvezda, reditelja, producenata, modnih kreatora.

U tom duhu i kao izraz podrške, poznate ličnosti počele su pre dva dana da masovno objavljuju na svojim profilima na društvenim mrešama potpuno crne slike, u znak solidarnosti sa Flojdom, njegovom porodicom i kako bi izrazili svoj stav prema rasizmu.

Oglasile su se nebrojana javne ličnosti: Dženifer Lopez, Stela Makartni, Šarliz Teron, Mišel Obama, Karl Lagefeld modna kuća, Zoi Kravic, Adel, Džidži Hadid, Gven Stefani, Adriana Lima, Opra Vinfri, Dženifer Aniston, Tejlor Svift i mnogi, mnogi drugi.

Slike crnila preplavile su društvene mreše, a te slike samo su crnilo društvenih okolnosti u kojima živimo u 21, veku – veku "slobode, demokratije i ljudskih prava".

Pored u crno prebojenih fotografija i poneke sa slikom nesrećno preminulog muškarca, zvezde su se oglašavale i porukama. Postovi ispod slika veoma su dirljivi i u njima se oseća potrešenost zbog nepravde i strahote koju je prouzrokovao ovaj brutalan čin američkog policajca.

"Nećemo ćutati. Karl Lagerfeled solidarno stoji protiv rasizma, diskriminacije i socijalne nepravde", piše u postu čuvene modne kuće.

"Džordž Flojd. Reci nejgovo ime. Recite sva njihova imena. Ovo je toliko je**** ludilo da ne možemo ni da pobrojoimo sva njihova imena – onih koji su stradali kao Flojd. Pamtite ih. Borite se za pravdu za njih. Podignite glas i zahtevajte promene i odgovornost", napisala je Šarliz Teron na svom Instagram nalogu.

"Džordž Flojd, moje srce je slomljeno zbog tebe i tvoje porodice", napisala je u opisu slike na Instagramu Zoi Kravic, glumica i ćerka legendarnog muzičara Lenija Krevica.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs