ZVEZDE UJEDINJENE PROTIV RASIZMA

Holivud u crnini: Mi stojimo protiv rasizma i nepravde, nećemo ćutati – svi životi su jednako važni! (FOTO)

Društvene mreže su se u prethodna dva dana zacrnele, a razlog je brutalan i veoma tužan i oslikava svet u kome živimo

Events
Autor:
Foto: Profimedia

Zbog ubistva afroamerikanca Džordža Flojda, koje se desilo u Miniapolisu, prilikom hapšenja od strane policajca Derika Šuvana, koji je tokom hapšenja, što je zabeleženo i na video snimku, klečao na vratu Flojda svom silinom, na noge se podigla cela Amerika, a i gotovo sve poznate ličnosti!

 

Na snimku očevidaca se vidi kako Šuvin, belački policajac, tokom hapšenja, kleči svom snagom na vratu Afroamerikanca vezanog lisicama, koji je sve vreme vapio i upozoravao da ne može da diše. Nekoliko samo nekoliko minuta od policijske intervencije, Flojd je preminuo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate Hudson (@katehudson) on

Derek Šuvin, policajac koji je tokom hapšenja klečao na vratu Afroamerikanca Džordža Flojda koji je potom preminuo, optužen je za ubistvo trećeg stepena i ubistvo uz nehata.

 

Majk Frimen, tužilac Okruga Henepin, potvrdio je da je podignuta optužnica i nije isključio da protiv Šuvina bude podignuto još optužnica, prenosi CNN.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Charlize Theron (@charlizeafrica) on

"Optužen je za ubistvo i nalazi se u pritvoru. Imamo dokaze, video snimke očevidaca koji prikazuju užasne scene, snimke kamera koje su policajci nosili na uniformama, izjave svedoka - rekao je Frimen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gigi Hadid (@gigihadid) on

Po objavljivanju snimka ubistva prilikom hapšenja – Amerika se podigla na noge, a protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti, koji su se pretvorili u nasilne preplavili su gotovo sve velike američke gradove. Najmasovnija okupljanja sa eskalacijom nasilja odigrala su se u Miniapolisu – gde je i zapaljena policijska stanica, Sent Polu, Čikagu, Sijetlu. Majamiju, Njujorku, Bostonu, Denveru. Sent Luisu, Kentakiju...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KARL LAGERFELD (@karllagerfeld) on

Osude za ovaj događaj stigle su sa svih strana, od političara, javhih ličnosti i muzičkih ifilmskih zvezda, reditelja, producenata, modnih kreatora.

U tom duhu i kao izraz podrške, poznate ličnosti počele su pre dva dana da masovno objavljuju na svojim profilima na društvenim mrešama potpuno crne slike, u znak solidarnosti sa Flojdom, njegovom porodicom i kako bi izrazili svoj stav prema rasizmu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoë Kravitz (@zoeisabellakravitz) on

Oglasile su se nebrojana javne ličnosti: Dženifer Lopez, Stela Makartni, Šarliz Teron, Mišel Obama, Karl Lagefeld modna kuća, Zoi Kravic, Adel, Džidži Hadid, Gven Stefani, Adriana Lima, Opra Vinfri, Dženifer Aniston, Tejlor Svift i mnogi, mnogi drugi.

 

Slike crnila preplavile su društvene mreše, a te slike samo su crnilo društvenih okolnosti u kojima živimo u 21, veku – veku "slobode, demokratije i ljudskih prava".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoë Kravitz (@zoeisabellakravitz) on

Pored u crno prebojenih fotografija i poneke sa slikom nesrećno preminulog muškarca, zvezde su se oglašavale i porukama. Postovi ispod slika veoma su dirljivi i u njima se oseća potrešenost zbog nepravde i strahote koju je prouzrokovao ovaj brutalan čin američkog policajca.

 

"Nećemo ćutati. Karl Lagerfeled solidarno stoji protiv rasizma, diskriminacije i socijalne nepravde", piše u postu čuvene modne kuće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adriana Lima (@adrianalima) on

"Džordž Flojd. Reci nejgovo ime. Recite sva njihova imena. Ovo je toliko je**** ludilo da ne možemo ni da pobrojoimo sva njihova imena – onih koji su stradali kao Flojd. Pamtite ih. Borite se za pravdu za njih. Podignite glas i zahtevajte promene i odgovornost", napisala je Šarliz Teron na svom Instagram nalogu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michelle Obama (@michelleobama) on

"Džordž Flojd, moje srce je slomljeno zbog tebe i tvoje porodice", napisala je u opisu slike na Instagramu Zoi Kravic, glumica i ćerka legendarnog muzičara Lenija Krevica.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs