PONUDIO SE KAO SVEDOK

Najveći skandal kraljevske porodice: Sina kraljice Elizabete maloletna devojka optužila za silovanje!

Princ Endrju zarekao se da ne želi da sarađuje s američkim pravosuđem u istrazi o pokojnom milijarderu Džefriju Epstajnu optuženom za trgovinu maloletnicama, a njegovi advokati su u ponedeljak izjavili da je "najmanje tri puta" nudio da svedoči.

Vip priča
15:37h Autor:
Najveći skandal kraljevske porodice: Sina kraljice Elizabete maloletna devojka optužila za silovanje!
Princ Endrju, Foto: Reuters

Drugi sin kraljice Elizabete, princ Endrju (60), "najmanje je tri puta ponudio pomoć ministarstvu pravosuđa kao svedok", rekli su njegovi advokati u saopštenju.

Početkom marta glavni državni tužitelj Menhetna (Njujork) izjavio je da je vojvoda od Jorka, Epstejnov prijatelj, "prekinuo svaku saradnju" s američkim pravosuđem u istrazi.

Po informacijama koje su u nedelju objavili tabloid ''The Sun'', američko ministarstvo pravosuđa je uputilo je britanskom ministarstvu unutrašnjih poslova zahtev da prisile princa da svedoči.

Takav bi zahtev, ako se prihvati, "razočarao jer (američko) ministarstvo pravosuđa ne vodi istragu o vojvodi od Jorka.

"Nažalost, ministarstvo pravosuđa je reagovalo na naše prve dve ponude tako što je prekršilo sopstveni propis o poverljivosti", požalili su se, optuživši ga da "možda želi da se reklamira, a ne prihvata ponuđenu pomoć".

Princa Endrjua, koji je već bio na mukama zbog svog prijateljstva s Epstajnom, Amerikanka Virdžinija Gufre, jedna od žena koje je pokojni milijarder vrbovao, optužila je da ju je prisiljavao na polni odnos dok je bila maloletna.

Kada su ga se kompanije i organizacije s kojima je sarađivao malo-pomalo odrekle nakon intervjua koji je ocenjen katastrofalnim, Endrju je u decembru 2019. objavio da se povlači iz javnog života i više nije istupao u javnosti.

Milijarder Džefri Epstajn kojeg je savezni državni tužitelj Menhetna u julu 2019. optužio za seksualno zlostavljanje, obesio se 10. avgusta u svojoj ćeliji u zatvoru u Njujorku.

Inače o slučaju koji je zatresao visoko društvo snimljena je i ''eksplozivna'' dokumentarna serija u produkciji Netfliksa, stavljajući princa u neugodan položaj zbog prijateljstva s osramoćenim milijarderom. U dokumentarcu se detaljno ''raspreda'' o njegovim posetama Epstajnovom privatnom karipskom ostrvu kao i o već spomenutim optužbama Virdžinije Giufre.

Suprug kraljice Elizabete slavi 99. rođendan: On je moja snaga i vodilja! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon skandala princ je napustio sve kraljevske dužnosti, a tada je rekao: ''Zbog toga sam Njeno Veličanstvo zamolio da me razreši javnih dužnosti, na šta je i pristala. I dalje nedvosmisleno žalim zbog svoje neispravne procene Džefrija Epstajna. Njegovo samoubistvo ostavilo je mnoga neodgovorena pitanja, posebno za njegove žrtve i ja duboko saoćam sa svima koji su povređeni. Mogu samo da se nadam da će s vremenom pronaći način da ponovo izgrade svoj život. Naravno, spreman sam da pomognem bilo kojoj instituciji koja se bavi sprovođenjem zakona, ako me zatraže", stajalo je tada u izhavi princa Endrjua.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs