Ova vrsta hleba sadrži male količine kvasca i soli i nema aditiva, konzervansa i sličnih supstanci. Pecivo je bogato proteinima, vitaminima, amino kiselinama, zdravim masnoćama, ugljenim hidratima i mineralima.
1. Prelijte pšenicu vodom i ostavite tako tri dana dok ne proklija. Kako se pšenica ne bi pokvarila, povremeno menjajte vodu. Nakon tri dana iscedite proklijalu pšenicu i sameljite je u blenderu. Trebalo bi da dobijete smesu sličnu brašnu.
2. Mlevenoj pšenici dodajte ječmene pahulje koje ste pre toga držali malo u vodi da omekšaju. Seme lana, suncokreta i susama blago propržite u suvom tiganju pa dodajte pšenici i ječmu.
3. U 50 ml vode dodajte kvasac i malo šećera pa sačekajte da nadođe. Nadošli kvasac dodajte smesi, posolite i zamesite testo. Možete dodati još vode ukoliko je potrebno. U rernu zagrejanu na 220 stepeni stavite nekoliko kockica leda da se stvori para, pa zatim ubacite hleb da se peče. Vlažna sredina će pomoći narastanje testa. Pecite hleb oko 45-50 minuta.