Saznajte

6 stvari koje vam niko nikada nije rekao o mesečarenju!

Ako ste se ikada zatekli u nekoj neobičnoj situaciji u kojoj vas bude prijatelji ili roditelji, velike su šanse da hodate u snu
Zanimljivosti
08:12h Autor:
6 stvari koje vam niko nikada nije rekao o mesečarenju!
Foto: Shutterstok

Mesečarenje ili hodanje u snu je poremećaj sna i spada u grupu ponašanja koja se javljaju neočekivano. Radi se o akcijama tokom spavanja kojih niste svesni.

7 čudnih stvari u vezi sa spavanjem: Probudite se usred seksa, osećaj da padate ili pričate u snu

Mnogo toga još uvek nije otkriveno o ovom fenomenu, ali na osnovu onoga što su stručnjaci saznali, izdvajamo vam 6 iznenađujućih činjenica o mesečarenju:1. Mesečari se u prvoj trećini noći

U pitanju je potpuno drugačija faza sna od uobičajene. Osoba se tada nalazi u ne-REM fazi spavanja bez snova."Moj dečko mesečari u prvih nekoliko sati spavanja. On se probudi u pogrešnom krevetu, sedi pravo na kauču ili čak luta na kiši. Čudno je to", rekla je jedna devojka za The Huffington Post.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

2. Mesečar se ne seća da je mesečario

Takve osobe zaista se ujutru ne sećaju šta su radili. Ketrin Losurdo (24) opisala je svoje gorko iskustvo. "Hodala sam ispred hotela u centru Barselone u pidžami, vratila se nazad u hotel, razgovarala sa radnikom hotela. Vratila sam se stepenicama u sobu, ušla i ne sećam se ničega što sam radila. Mama mi je sutradan ispričala ovo", priznaje Ketrin.

Ne prepoznaje ni ženu, ni decu: Bob (58) živi pakao od života nakon moždanog udara!

3. Mesečare sa otvorenim očima

U ne-REM fazi spavanja ove osobe imaju otvorene oči pa deluje kao da su dezorijentisani, a budni.

Foto: Thinkstock/Ilustracija
Foto: Thinkstock/Ilustracija

4. Mesečare ne treba probuditi kad mesečare

Možda ste čuli savet da nikada ne treba probuditi osobu koja je u snu. I ima istine u tome. Oni su zbunjeni, a potencijalno su veoma uznemireni i agresivni. Najbolja stvar koju možete učiniti je da ih lagano vratite natrag u krevet kako bi bili bezbedni.

Foto: Thinkstock/Ilustracija
Foto: Thinkstock/Ilustracija

5. Sve što remeti san može izazvati san.

Dešava se da kada su osobe veoma umorne, piju alkohol ili imaju uznemirujuće misli pre spavanja, mesečare.

Uljez u krevetu: Mužu slomila nos jer je ružno sanjala!

6. Postoje načini kako da sprečite mesečarenje

Uverite se da spavate dovoljno i optimalno. To uključuje i spavanje na hladnom i tamnom mestu bez TV-a ili jake svetlosti. Izbegavajte začinjenu hranu ili teške obroke pred spavanje i alkohol. Na kraju, eliminišite stres što je više moguće dozvoljavajući sebi da se opustite pre spavanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs