Igra psihe

Testirajte um: Možete li da prevarite svoj mozak?

Cilj ovih malih trikova za prevaru uma jeste da se primeni nauka koja će uticati na mozak i razmišljanje u svakodnevnom životu
Zanimljivosti
06:58h Autor:
Testirajte um: Možete li da prevarite svoj mozak?
Foto: Shutterstock

Ljudski mozak je veoma kompleksan,ali je iznenađujuće lako prevariti ga!

"Mentalne prečice i nedostaci nam dozvoljavaju da budemo prevareni, ali nam takođe pokazuju kako mozak funkcioniše", kaže Džeri Kolber, eksluzivni producent Brain Games-a, emisije koja se prikazuje na TV kanalu National Geographic.

Ovo znanje pruža drugačiji ugao gledanja na mnoge stvari, mozak je fokusiraniji i svesniji stvari i pojava koje se dešavaju oko nas. Cilj ovih malih trikova za prevaru uma jeste da se primeni nauka koja će uticati na mozak i razmišljanje u svakodnevnom životu - prenosi NationalGeographic.rs.

"Počinjemo s igrom, oduvamo mozak, objasnimo nauku i onda razgovaramo o tome kako bi to moglo da se primeni na naš život", rekao je Džejson Silva, voditelj emisije.

Predstavljamo vam jednostavne trikove osmišljene tako da prevare um, ali i da vam otkriju kako mozak funkcioniše.

Kontrolni za 8. razred iz 1912. godine - Možete li da ga rešite?

Biblijsko pitanje

Ovo je jednostavno pitanje za testiranje vašeg znanja o Bibliji. Ne brinite, ne treba svakodnevno da posećujete crkvu kako biste odgovorili na ovo pitanje.

Koliko životinja od svake vrste je Mojsije ubacio u biblijsku Nojevu barku? Ako je vaš odgovor "dve", vi razmišljate poput većine ljudi.... i odgovor je netačan!

Zapravo, Noje ih je ukrcao u barku, a ne Mojsije. Većina ljudi pogreši zato što se mozak uglavnom fokusira na reči "biblijsko", "barka" i "životinje" i momentalno daje odgovor koji se zasniva na već stečenom znanju o Bibliji.

Treba samo da spojite 9 tačaka - Kratak test otkriva da li ste genije!

Indukcija slepila

Ako fokusirate oči na treperenje crvene tačke u centru kruga, primetićete nešto čudno: žute tačkice nestaju.

"To je zato što se pažnja, slično kao lupa, fokusira na jednu stvar u isto vreme", kaže Silva. U ovom slučaju, oči (i mozak) pretpostavljaju da su tačke deo pozadine i na taj način ih zanemaruju, doživljavajući ih kao nevažne.

Odbljesak blica

Eksperiment koji prati odbljesak svetlosti prikazuje koliki je jaz između percepcije i realnosti. (Kliknite OVDE kako biste videli kako ova igrica funkcioniše).

Pratite instrukcije i pravila igre i kliknite na mesto gde mislite da se tačka nalazi u vreme bljeska blica. Eksperiment prokazuje kolike se poteškoće javljaju pri preciznom dektektovanju položaja objekta, dok se u isto vreme još nešto dešava. Razlog teške procene je kašnjenje između nečeg što se događa i momenta kada mi to jasno vidimo i shvatimo da se to desilo.

Hvatanje novca

Ovo je jednostavna igra koju možete igrati sa prijateljem. Uzmite njegovu novačanicu, a on neka postavi kažiprst i palac nekoliko centimetara udaljene od novca, spreman da ga zgrabi. Onda ispustite novačnicu. Osoba neće moći da otme novac pre nego što padne. (Predmet ne sme da se hvata celim rukama, već samo pomenutim prstima.)Cilj ove igrice je da shvatite kako funkcioniše vreme i brzina mentalne obrade. Sve što vidite se dešava u jednoj desetini sekunde. Pre nego što to registruje vaš mozak, količina vremena koja je potrebna da se skupi ogromna količina informacija dolazi kroz čulo vida (i ostalih čula).

Šta način trošenja novca govori o vama!

Kada vidite da novčanica pada, vaš mozak treba da "naredi" prstima da se pomere kako bi uhvatili novac. Do trenutka kada se to dogodi, novčanica je već van dohvata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs