Prefinjena tradicija

Počinje Kanski festival: 12 dana čistog glamura!

Direktor festivala istakao i da je selfi trend koji je prošao, bar što se tiče crvenog tepiha
Vesti
18:00h
Počinje Kanski festival: 12 dana čistog glamura!
Foto: Fonet

Filmski festival u Kanu počinje danas, a dva trenda su se već "iskristalisala"- žene su u trendu, a selfiji nisu!

Festival koji kombinuje holivudske "teškaše" sa autorskim filmovima danas otvara film "La Tete Haute" francuske režiserke Emanuel Berko što je prvi put za više od 25 godina da film jedne žene otvara ovaj prestižni festival.

Fermo, koji je na čelu festivala od 2001. godine, zna da njegov izbor neće ućutkati kritiku događaja koji je i dalje "muški". Samo dve žene su među 19 režisera koji se ove godine takmiče za Zlatnu palmu ali će tokom 12 dana festivala van konkurencije biti prikazano još nekoliko filmova koje su režirale žene.Fermo insistira da "totalno nije tačno" da žene nisu dovoljno predstavljene u Kanu. "Za selekciju biramo filmove i umetnike a ne muškarce, žene, stare ili mlade", rekao je on. "Ne govorim da to nije problem, to jeste problem. Potrebno nam je više žena, više rediteljki u svetskom filmu".

On smatra da o tome treba govoriti tokom cele godine, a ne samo u vreme filmskog festivala. Potrebno je doći do korena problema, zašto imamo mnogo pevačica i spisateljica, ali ne i režiserki.

Ovogodišnji lajnap zanimljiv je i po broju filmova režisera koji nisu sa engleskog govornog područja, ali su snimljeni na engleskom uključujući "Youth" italijanskog režisera Paola Sorentina, gde igra Majkl Kejn i "Louder Than Bombs" norveškog režisera Joakima Triera. Fermo kaže da je engleski postao "lingua franca" ali veruje da će režiseri nastaviti da snimaju filmove na maternjem jeziku.

"Kada se snimi film u Latinskoj Americi a tema je veoma argentinska ili čileanska ili brazilska, onda taj film mora da bude na njihovom jeziku", rekao je on.

Što se selfija tiče, direktor Kanskog festivala je prokomentarisao da je fotografisanje samog sebe na crvenom tepihu "budalasto".

"Prošle godine to je bio problem. Svako je pravio po tri selfija na crvenom tepihu, a kako u dvorani ima 2000 mesta sve je kasnilo", rekao je on.

Fermo je dodao i da mu je drago što i neki vodeći modni magazini dele njegovo mišljenje. "To je gotovo. Ako hoćete da budete u trendu, zaboravite na selfije".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs