pREDIVNO

Jezero ružičaste boje: Ovo je najlepši prizor na svetu! (FOTO, VIDEO)

Na njemu može da se pluta, pliva, jedri, ali i planinari

Vesti
13:41h Autor:
Jezero ružičaste boje: Ovo je najlepši prizor na svetu! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

Veliko slano jezero, u severnom delu Jute, je najveće jezero zapadno od reke Misisipi i najveće slano jezero u zapadnoj hemisferi.

1 / 5 Foto: Profimedia

Drugi naziv za njega je i Američko Mrtvo more, ali ovo jezero obiluje životinjskim svetom: u njemu postoji rezervat za milione ptica, ima nekoliko vrsta algi, morskih račića i slanih mušica.

Ovde niko ne zaključava vrata: Najsigurnija država na svetu! (FOTO)

Veliko slano jezero ima nekoliko ostrva, puteve, železnicu i tri državna parka. Na njemu je moguće planinariti, jedriti i plivati.

Stan, kola, novac dobijaju od države, posao imaju svi: Ova zemlja neodoljivo podseća na Jugoslaviju!

Prosečna dubina ovog jezera je 4 metra, a širina se menja zbog opadanja nivoa vodostaja i kreće se od preko 2000 kvadratnih kilometara, do 5000 kvadratnih kilometara.

5 mesta izbrisanih sa Gugl mape: Zabranjena za oči javnosti! (VIDEO)

Nivo soli u jezeru je izuzetno visok, jer voda može da ispari ali akumulacija soli ostaje. Južni deo jezera sadrži od 6 do 27 posto saliniteta. Veliko slano jezero sadrži oko 4,3 milijarde tona soli. Kao i u Mrtvom moru, i u Velikom slanom jezeru moguće je plutati.

Najupečatljiva slika Velikog slanog jezera pokazuje put koji deli severni i južni deo jezera. Ružičasta boja severnih voda slanog jezera, rezultat su pigmentiranih mikroorganizama koje vole so.

Ruski voz, avantura koja se pamti: Put dug 7 dana i noći, kroz 8 vremenskih zona! (FOTO)

Ali ono što daje draž velikom jezeru roze boje su ptice: ovde možete da vidite neke veoma retke primerke ptica selica koje se slade stalnim stanovnicima Velikog slanog jezera.

(Stil.kurir.rs)

Jezero Ćelije kod Kruševca meštanima tera strah u kosti: Svake godine uzima žrtava koliko čuva grobova! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs