Dugovi iz prošlosti

Jezero Ćelije kod Kruševca meštanima tera strah u kosti: Svake godine uzima žrtava koliko čuva grobova! (FOTO)

Uprkos činjenici da jezero pleni lepotom, ono za sebe veže jezivu legendu

Destinacije
Autor:
Jezero Ćelije kod Kruševca meštanima tera strah u kosti: Svake godine uzima žrtava koliko čuva grobova! (FOTO)
Jezero Ćelije, Foto: Shutterstock

Jezero Ćelije u Rasinskom okrugu nadomak Kruševca izvor je brojnih tragičnih smrti, za koje mnogi optužuju "nerešene dugove iz prošlosti".

Sa površinom od pet kvadratnih kilometara i najvećom dubinom oko 41 metar, jezero Ćelije sastoji se od tri bazena - zlatarskog, vasićkog i vodozahvatnog.

Uprkos činjenici da jezero pleni lepotom, ono za sebe veže jezivu legendu. Naime, na mestu na kojem se danas nalazi ovo veštačko jezero, nekada se nalazilo selo koje je prema legendi potopljeno.

Manastir zaboravljenih grehova: S razlogom ga zovu srpski Ostrog!

Osim sela, potopljeno je i pripadajuće groblje i crkva. Prema izjavama brojnih svedoka i meštana, u vodi se navodno povremeno može videti i krst sa vrha crkve.

Jezero smrti ima sablastan oblik

Cela priča postaje još jezivija kad se legendi doda činjenica da svake godine jezero "uzima sebi žrtvu" - kupači se u njemu utapaju, najčešće turisti koji na leto hrle na njegovu plažu po imenu "Pista". Legenda u koju brojni meštani veruju kaže da će "jezero uzeti onoliko života koliko je grobova potopljeno".

Još jedna specifičnost jezera je svakako njegov oblik - iz ptičje perspektive ima oblik zmaja.

Vidim Beograd u bedi i bludu, u kolonama će iz njega bežati: Jezivo proročanstvo srpskog monaha!

Ovog leta pokrenuta je inicijativa da se jezero Ćelije proglasi zaštićenim prirodnim dobrom, a terenska istraživanja počela su početkom septembra ove godine.

Samo jezero nastalo je 1979. godine gradnjom brane na reci Rasini, a u godinama nakon gradnje je postalo vrlo popularno odredište za ribolov. Zbog sistemskog zanemarivanja, bilo je predviđeno da će potpuno nestati do kraja sledeće decenije, ali poslednja predviđanja kažu da će jezero ispunjavati svoju svrhu sve do 2050. godine. Osim toga, neki proračuni kažu da će oko 200.000 osoba dobijati pijaću vodu iz jezera Ćelije.

Proročanstvo mati Makrine: Patrijarh Pavle u snu najavio događaj koji će potresti Srbiju! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs