Jezivo

Crkva zakleto čuva ovih 10 tajni: Misterije koje teraju strah u kosti, ali niko nema dokaze!

U mnogo toga se sumnja kada je reč o Vatikanu

Zanimljivosti
Autor:
Crkva zakleto čuva ovih 10 tajni: Misterije koje teraju strah u kosti, ali niko nema dokaze!
Papa Franja, Foto: Reuters

Vatikan je jedno od najzanimljivijih i najintrigantnijih mesta na svetu. S populacijom od svega nekoliko hiljada ljudi, ta mala zemlja može sebi da priušti multimilionski proračun i ima jednu od najbogatijih državnih istorija.

Vatikan svoj glamur svakako duguje faktoru "svetosti" samog pape koji vodi zemlju, a on je jedna od retkih poznatih ličnosti koji je poznat baš u celom svetu, a njegov uticaj je ogroman. S puno slave dolazi i puno moći, a brojne teorije zavere ističu snažan uticaj na globalnu politiku. Neki odlaze toliko daleko da tvrde da je teoriju Novog svetskog poretka dizajnirao sam papa!

Ipak, na stranu teorije zavere, neke mračne strane katoličke Crkve su dokazane, ali o njima se vrlo malo ili pak uopšte ne govori, a otkrivaju da Vatikan nije baš "raj na Zemlji".

1. Vatikan ima jednu od najviših stopa kriminala na svetu

Zanimljivi statistički podaci otkrivaju kako je svaka osoba u Vatikanu povezana s 1,5 zločina, po čemu se Vatikan nalazi u društvu zemalja s najvećom stopom kriminala. Ipak, treba naglasiti kako najveći broj zločina nisu nasilna dela, već džeparenje - najpre ogromnog broja turista. Osim toga, beleže se i posedovanja droge kao i slučajevi prostitucije. Ono što je najviše problematično je činjenica kako u Vatikanu postoji samo jedan sudija, pravosuđe baš i ne funkcioniše, a kazne su poprilično blage.

Šta crkva kaže o pušenju: Obavezno poslušajte!

foto: Profimedia

2. Najstrašnije ispovesti dolaze od sveštenika

Što se tiče greha, katolički kod nalaže da sveštenici odlaze kod lokalnog biskupa na ispovest grehova, nakon koje se dobija "poslušanje" u vidu molitava ili rada. Taj scenario odnosi se na većinu situacija, osim ako je neko počinio neki od sledećih grehova - govorio o ispovednim tajnama, ispovedio se svom seksualnom partneru i učestvovao u pobačaju ili ubistvu. Ta tri greha odnose se isključivo na sveštenike, a "oslobađanje" od njih ne može da da lokalni biskup. Za to je zadužen poseban sud, poznat kao Apostolska kaznionica, koja je i sastavljena za takve "specijalne" zadatke. Strašna je činjenica to što se taj sud redovno sastaje punih 830 godina, a njihov rad se drži dalje od javnosti, kao i kazne koje propisuju članovima svojih redova.

3. Žene nikad neće moći biti svećenice

Godine 1994. papa Ivan Pavao II izdao je apostolsko pismo Ordinatio Sacerdotalis u kojem je proglasio jednom za svagda da "Katolička crkva nema nikakva ovlašćenja da dodeli sveštenički red ženama i ove prosudbe definitivno se moraju držati svi vernici Crkve". Za razliku od pitanja ženidbe sveštenika (koje je moguće promeniti), žensko zaređivanje je nešto što se neće dogoditi. Kako objašnjavaju, to je nepogrešivo priznanje da muškarci i žene imaju drugačije uloge i da je Isus Hrist ustanovio muško sveštenstvo.

Stručnjak za egzorcizam otkriva: Kako stvarno izgleda kad đavo napadne čoveka!

foto: Profimedia

4. Opsednutosti je sve više

Procesi isterivanja đavola i demonskih sila vrše se širom sveta u katoličkim zemljama. Ceo proces ima svoja pravila - od istrage dokaza opsednutosti do samog postupka. U Vatikan se najčešće upućuju oni najteži slučajevi. Poznato je kako je papa Jovan Pavle II za vreme svog papinstva sam izvršio tri egzorcizma, a Crkva je u poslednjih deset godina povećala broj aktivnih sveštenika egzorcista u svetu.

5. Vatikan ima tajni arhiv koji bi mogao da promeni svetsku istoriju

Vatikanski tajni arhiv verovatno je jedno od najtajanstvenijih mesta na svetu. Sami arhiv je poslednji dom nekim od najvažnijih dokumenata evropske istorije, a samo odabrani imaju pristup dokumentima. Deo arhiva nedostupan je čak i papi. Vatikanski arhiv pravi je lavirint hodnika i polica s knjigama koji se proteže ispod dvorišta Pigna u sklopu Vatikanskog muzeja. Milioni dokumenata o crkvenoj istoriji i crkvenim poslovima skriveni su ispod slojeva betona. Vekovima je važila tradicija strogog čuvanja svih spisa, a tek 1881. godine je samo jedan deo arhiva otvoren istraživačima. Međutim, čak i istraživači koji dobiju pristup (oko 1.000 naučnika svake godine) ne mogu slobodno da razgledaju sve dokumente. Moraju da traže tačno određeni dokument i čuvari arhiva im onda daju baš taj i nijedan drugi.

Svetski priznat vidovnjak otkriva: Znakovi da je preminula osoba blizu i želi da komunicira sa vama!

foto: Profimedia

6. Veštačka oplodnja im nije prihvatljiva

Mnogi katolici koji pate od neplodnosti koriste ovu metodu u nadi da će imati dete, nesvesni da ovaj postupak katolička crkva smatra moralno neprihvatljivim.

"Shodno tradicionalnom naučavanju o blagodatima braka i o dostojanstvu osoba, Crkva se i nadalje, s moralnog gledišta, protivi homolognoj oplodnji in vitro, ona je u sebi nedopuštena i u neskladu je s dostojanstvom rađanja i bračnog sjedinjenja, pa i tada kad se sve preduzme da ne dođe do smrti ljudskog embriona", zapisao je papa Jovan Pavle II.

7. Mafija i Vatikan zaista su imali dogovor

Ako ste gledali treći nastavak Kuma, možda se sećate mutnog dogovora koji je Vatikan potpisao s mafijom koji je naposletku rezultirao ubistvom pape. Prema nekim tvrdnjama, neka vrsta dogovora zaista je postojala i poslužila je kao inspiracija za film. Naime, 29. juna 1978. papa Jovan Pavle I pronađen je mrtav u svom krevetu, tek 33 dana nakon što je postao papa. Njegova smrt ne samo da je šokirala, već je nametnula javnosti puno pitanja. Pričalo se kako iza ubistva zaista stoji mafija, a ne srčani udar, kako je stajalo u zvaničnoj izjavi Vatikana. Ono što potpiruje te sumnje je činjenica da nikad nije napravljena obdukcija, kao i to da je predsednik banke Vatikana, otac Paul Marcinkus, dao otkaz na svoju poziciju nakon serije skandala u kojima je banka povezana s mafijom.

Kako isterati zlo iz kuće: Mudra priča o Svetom Petru Cetinjskom i dve čobanice!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs