25. decembar

Katolici danas slave Božić: Nadbiskup svima poželeo godinu ispunjenu mirom

Beogradski nadbiskup je čestitao Božić i patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju i svim vernicima koji poštuju julijanski kalendar

Vesti
Autor:
Katolici danas slave Božić: Nadbiskup svima poželeo godinu ispunjenu mirom
Foto: Shutterstock

Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena po Gregorijanskom kalendaru, danas slave Božić.

U Božićnoj poslanici beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar naveo je da Božić nisu susreti oko bogate trpeze, već novo i iskreno zajedništvo sa zaboravljenima, nepodobnima ili suvišnima. Poželeo je da 2019. godina bude godina rađanja mira, godina mirnih odnosa u kojoj će vladati mir u čitavom svetu, u čitavom svemiru.

"Poruka mira dobija značajnu ulogu upravo zbog stanja današnjeg sveta i zbog izazova koji sve snažno dotiču. Ne može nam pobeći iz razmišljanja bolno pitanje da li ima smisla slaviti Božić ako se oko nas toliko toga ruga miru i toliko ima onih koji raspaljuju vatru nerazumevanja", navodi Hočevar.

Poželeo je svima srećan i blagosloven Božić uz poruku da Onaj koji zaista dolazi u sve dubine našeg ličnog i društvenog bića, ispuni sve blagoslovom, srećom i mirom.

Beogradski nadbiskup je čestitao Božić i patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju i svim vernicima koji poštuju julijanski kalendar, prema kojem se dan Hristovog rođenja proslavlja 7. januara. Hočevar u pismu Irineju čestita i jubilej SPC, koja 2019. godine proslavlja 800 godina od sticanja autokefalnosti.

Zašto se pred praznike kiti jelka, i zašto ispod mora da se nađe bar jedan poklon: Najlepša ruska bajka otkriva!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs