vEROVALI ILI NE

Ovde niko ne zaključava vrata: Najsigurnija država na svetu! (FOTO)

Jedno vreme je postojala mogućnost iznajmljivanja cele države, sa sve princom

Destinacije
18:28h Autor:
Ovde niko ne zaključava vrata: Najsigurnija država na svetu! (FOTO)
Foto: Profimedia

Sa svega 37.000 stanovnika na površini od 160 kvadratnih kilometara, Lihtenštajn spada u jednu od najmanjih, ali po mnogo čemu osobenih država sveta.

Država Lihtenštajn gotovo da nema kriminala. Poslednje evidentirano ubistvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima tek nekoliko zatvorenika.

Svako ko je osuđen na kaznu dužu od dve godine odlazi u zatvor u Austriji. Ljudi se u ovoj zemlji osećaju toliko sigurno da većina čak i ne zaključava ulazna vrata.

Deca Himbe sami biraju svoje roditelje: Ovo je pleme sa najlepšim ljudima na planeti! (FOTO)

Švajcarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. Švajcarski vojnici njih 170 su naoružani puškama, ali bez metaka, tokom vojne vežbe slučajno prešli granicu. Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtovima dvorca Vaduz.

1 / 3 Foto: Profimedia

Pre pet godina mogli ste da iznajmite celu državu na jednu noć. Naime, u saradnji s Airbnb servisom ponuđen je prostor za smeštaj 150 gostiju, isprobavanje vina s princom i kreiranje personalizovane novčane valute, privremenog karaktera. Zadovoljstvo je koštalo 70.000 dolara.

Ovo je jedina država na svetu kojoj je više stalo do sreće nego do politike: Upoznajte Butan! (FOTO)

Himna Lihtenštajna “Oben am jungen Rhein” ima potpuno istu melodiju kao himna Velike Britanije “God Save the Queen”.

U Lihtenštajnu je zvanični jezik nemački, ali ga stanovnici uglavnom ne govore. Većina se služi alemanskim narečjem, drugačijim od standardnog nemačkog jezika.

Sve do 1984. godine, zbog propadanja tri referenduma, žene u Lihtenštajnu nisu mogle da glasaju na izborima. Na referendum su mogli da izađu samo muškarci, tako da je referendum uspeo tek iz četvrtog pokušaja, s 51,3 posto glasova za.

Izgledaju duplo mlađe, niko nikad nije imao rak: Ovo je tajna naroda koji živi po 120 godina! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs