I DALJE SU KORISNE

Ne bacajte stare nemačke marke: Unovčite ih u Srbiji po tačno utvrđenim cenama!

Ako ste među listovima stare knjige ili u dedinoj slamarici pronašli ove novčanice, nemojte da ih bacate!

Vesti
Autor:
Foto: Profimedia

Iako je u "penziju" otišla pre skoro 17 godina, nemačka marka je i dalje u opticaju. Širom sveta i dalje se čuva 169 miliona novčanica i 24 milijarde kovanica bivše nemačke valute u vrednosti od 12,9 milijardi maraka, ili oko 6,6 milijardi evra.

 

Neko ih čuva kao zlato, neko kao kolekcionarske primerke, a neko nije ni svestan da ih ima negde "zaturene" u nekoj kutiji, ili između dva lista stare knjige. Iako se većina ovog novca nalazi u nemačkim domovima, procenjuje se da se veliki iznosi mogu naći i u zemljama bivše Jugoslavije u kojima je marka jedno vreme bila drugo službeno sredstvo plaćanja.

 

Nemam ništa, ne želim tuđi novac, želim pošteno da zaradim: Pretužan život Vasilija iz Beograda

foto: Profimedia

Ako ste među listovima stare knjige ili u dedinoj slamarici pronašli ove novčanice, nemojte da ih bacate!

 

Kada je uvođen evro Nemačka centralna banka je obećala da će novčanice i kovanice nemačke banke važiti zauvek i da se mogu zameniti za evro po utvrđenom kursu od 1,95583 maraka za jedan evro.

 

Ta "večnost" nemačke marke važi i u Srbiji, što se vidi i na kursnoj listi Narone banke Srbije, gde se ova davno ukinuta valuta, i dalje kotira i to po ceni od 60,3445 dinara za jednu marku. Zanimljivo je da se u Srbiji marke i dalje falsifikuju. Početkom prošle gpodine, među lažnim novčanicama dolara, evra i franaka, pronađene su i tri krivotvorene novčanice nemačke marke.

 

Staro verovanje otkriva: Novac ostaje u vašem domu uz pomoć ovog drevnog trika!

foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...