NAPRAVILI KLJUČNU GREŠKU

Dolijali sajber pljačkaši: Uhapšen vođa hakerske bande koja je bila strah i trepet banaka

Hakerski "mastermajnd", odgovoran je za dva malvera koja su proteklih godina korišćena za napade na banke i krađu novca, a ukradeno je oko milijardu evra.

Vesti
Autor:
Dolijali sajber pljačkaši: Uhapšen vođa hakerske bande koja je bila strah i trepet banaka
Foto: Printscreen Youtube / Mario Mazzocchi

Ukrajinac javnosti poznat samo kao Denis K. i njegova banda četiri godine su bili strah i trepet banaka širom sveta, a u tom razdoblju ukrali su oko milijardu evra. Jedna od metoda po kojoj je njegova banda bila poznata su napadi na bankomate koji bi, u određeno vreme, sami izbacivali velike količine novca, a kriminalci bi samo trebalo da budu na pravom mestu u pravo vreme i napune torbe novcem.

Prema Evropolu, uhapšeni Ukrajinac razvio je dva opasna malvera "Carabank" i "Cobalt" koji su godinama predstavljali globalnu pretnju finansijskim institucijama (od 2013. godine napadnuto ih je više od sto), a koliko je ovaj softver opasan najbolje govori podatak da su putem Kobalta kriminalci samo jednim napadom mogli da ukradu 10 miliona evra.

Princip rada bio je sledeći - zaposlenima u bankama poslati su tzv. fišing mejlovi s malverom, a zahvaljujući neopreznim radnicima malver se raširio internom mrežom banaka i zarazio servere putem kojih su kontrolisali i bankomate.

Nakon toga novac su krali najčešće na tri načina – prebacivanjem novca na svoje račune u stranim bankama, povećavanjem stanja na računima, nakon čega bi "mule" (sitni kriminalci koji su podizali novac koji su davali organizatorima akcije i za to dobivali proviziju) podizale taj novac s bankomata i upravljanjem samim bankomatima koji su izbacivali novac koji je samo trebalo da se pokupi i stavi u torbe.

Sledeći korak bio je kupovina kriptovaluta da bi se sakrio svaki trag ukradenom novcu pa su kriminalci tokom godina ukrali više od milijardu evra bankama u Španiji, Češkoj, Belgiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama, ali čini se da bankari sada mogu da odahnu jer je u Alikanteu napokon uhapšen Denis K.

Juče je objavljen i snimak njegovog hapšenja, a još pre nekoliko godina objavljen je video u kojem može da se vidi kako izgleda njegova banda u akciji, odnosno bankomat koji sam izbacuje novac i kriminalca koji ga skuplja u torbu.

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

foto: Promo

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Biocoded