Vesti

Na današnji dan rođen Miloš Crnjanski: Velikan srpske književnosti!

Srpski književnik i jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature 20. veka došao je na svet 26. oktobra 1893. godine
Vesti
16:22h Autor:
Na današnji dan rođen Miloš Crnjanski: Velikan srpske književnosti!
Foto: Wikipedia

Srpski književnik i jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature 20. veka došao je na svet 26. oktobra 1893. godine. Istakao se kao pesnik, pripovedač, romansijer i publicista. Bavio se i likovnom kritikom.

Miloš Crnjanski rođen je u Čongradu (mala varošica u Mađarskoj, „činovnički Sibir“ za nepodobne srpske činovnike onog vremena), od oca Tome i majke Marije, rođene Vujić. Mala porodica Crnjanski živela je u bedi.

„Majka me je prepovijala“, zapisaće mnogo kasnije Crnjanski, „u koritu za mešanje hleba“. Porodica se ubrzo, 1896, preselila u Temišvar, gde je mladi Crnjanski učio osnovnu školu i gimnaziju.

Zaslužena priznanja: Borislav Pekić i Dijana Budisavljević dobijaju spomenike u Beogradu

U Temišvaru je mladi školarac igrao fudbal, gimnastiku, ali i slikao i napisao svoje prve stihove, pa i pesmu „Sudbu“, koju je objavio u somborskom listu Golub, 1908. godine.

U Beču ga je zatekao Prvi svetski rat, gde je mobilisan u austrougarsku vojsku. Ratovao je u Galiciji i Italiji, zamalo ne izgubivši glavu. Posle rata, 1918, došao je u Beograd, gde je upisao studije književnosti i uređivao list „Dan“.

Iako su mu emigrantske godine biti mukotrpne, biće one stvaralački bogate. Napisaće tamo veliki Roman o Londonu i svoje najznačajnije delo - Drugu knjigu Seoba. Kao i svoj Lament nad Beogradom (1956), ali koji će najpre objaviti u Johanesburgu (1962). Ali pre samog autora, u zemlji će se pojaviti više njegovih knjiga: Seobe, Dnevnik o Čarnojeviću, drama Konak (koja će se 1958/59. izvoditi u Narodnom pozorištu u Beogradu), Itaka i komentari, Druga knjiga Seoba, a nedugo po povratku i Sabrana dela u 10 tomova (1966), u okviru kojih prvi put i Kod Hiperborejaca.

Počeo jubilarni 60. međunarodni sajam knjiga: Trajaće do 1. novembra

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs