Orijentalna kuhinja

Sultan kebab: Neprevazđeno tursko jelo za koje će vam svi tražiti recept!

Jedan od najlepših recepata sa Bliskog istoka

Recepti 23.01.2019. - 16:05h Autor: Milena Ranisavljević / Lepa&Srećna
Foto: Shutterstock

Tursko jelo sultan kebab služi se kada hoćete da fascinirate nekoga svojim kulinarskim umećem, piše Lepa & srećna.

 

Sastojci (za 4 osobe): 250 g teletine od buta isečene na komadiće, 4 deblje kore za pitu ili tortilje, 100 g graška, 1 krompir isečen na kockice, 1 šargarepa isečena na kockice, 1 glavica luka iseckana na kockice, 3 čena izgnječenog belog luka, 1 kašičica paradajz pirea, pola čaše vode, 1 kašika putera, so, biber.

Za bešamel1 čaša mleka, 1 kašika brašna, 1 kašika putera, so, biber, 100 g rendanog kačkavalja.

 

Priprema: Skuvati meso, zasebno zagrejati puter, dodati luk i kratko propržiti, potom spustiti kuvano meso i pržiti dok ne porumeni. U to dodati beli luk, šargarepu, krompir i grašak pa nastaviti s prženjem. Pred kraj dodati paradajz pire razmućen u malo vode, posoliti, pobiberiti i dinstati dok povrće ne omekša.

 

U međuvremenu napraviti bešamel: zagrejati puter i na njemu propržiti brašno, ali paziti da ne požuti. Potom naliti mlekom i kuvati dok se ne zgusne, uz stalno mešanje. Na kraju bešamel začiniti po želji.


Uzeti jednu koru ili tortilju i staviti fil od mesa i povrća pa zatvoriti krajeve ili urolati. Pažljivo preneti na podmazan pleh. Tako napraviti četiri komada, svaki premazati bešamelom i posuti rendanim kačkavaljem.

 

Sultan kebab peći 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 

Šta se dobije kad se umuti sir, jaje i brašno: Slane krofnice koje ćete praviti bukvalno uz sve!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...