3 vrste posnog gulaša: Ne zna se koji je recept ukusniji, mnogi gurmani kažu da su bolji i od tradicionalnog sa mesom

U toku je najstroži vaskršnji post, te vam donosimo ideje da veoma uksune posben oborke, a vrlo zdrave.

Recepti
14:50h
3 vrste posnog gulaša: Ne zna se koji je recept ukusniji, mnogi gurmani kažu da su bolji i od tradicionalnog sa mesom
Foto: Shutterstock

Posni gulaš postao je već pri prvom zalogaju brojnim ljudima jedno od omiljenih jela, zato da obavezno isprobajte i dajte svoj sud kada je ukus u pitanju!

1. Posni gulaš od sočiva

Sastojci:

  • 200 g zelenog ili crvenog sočiva
  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 1 paprika
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml paradajz pelata
  • 500 ml povrtnog bujona
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašika mlevenog kima
  • So, biber, lovorov list
Posni gulaš
foto: Shutterstock

Priprema:

U šerpi propržiti luk i beli luk na suvom tiganju uz dodavanje malo vode.

Dodati seckanu šargarepu i papriku, dinstati par minuta.

Ubaciti sočivo i promešati.

Dodati paradajz pelat, bujon, začine i kuvati na srednjoj vatri 30-40 minuta dok se sočivo ne skuva.

Po potrebi dodati još vode i začiniti po ukusu.

Služiti toplo uz integralni hleb.

2. Posni gulaš od pečuraka

Sastojci:

  • 500 g šampinjona ili vrganja
  • 1 veći crni luk
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika aleve paprike
  • 200 ml paradajz soka
  • 500 ml vode ili povrtnog bujona
  • So, biber, lovorov list
Posni gulaš
foto: Shutterstock

Priprema:

U dubljem loncu na suvom tiganju propržiti sitno seckan luk uz stalno mešanje dok ne postane staklast.

Dodati šargarepu i krompir iseckane na kockice i nastaviti s dinstanjem uz dodavanje malo vode.

Ubaciti pečurke isečene na listiće i seckani beli luk. Dinstati dok pečurke ne puste vodu.

Posuti brašnom i alevom paprikom, promešati, a zatim sipati paradajz sok i bujon.

Dodati lovorov list, so i biber. Kuvati na tihoj vatri 30-40 minuta uz povremeno mešanje.

Služiti toplo uz posni hleb ili palentu.

3. Posni gulaš od pasulja i povrća

Sastojci:

  • 200 g pasulja (beli ili crveni)
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 1 paprika
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml paradajz soka
  • 500 ml vode ili povrtnog bujona
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašičica origana
  • So, biber, lovorov list
Posni gulaš
foto: Shutterstock

Priprema:

Pasulj potopiti u vodu preko noći, a zatim ga skuvati do pola.

U šerpi propržiti luk i beli luk na suvom tiganju uz malo vode.

Dodati seckanu šargarepu, krompir i papriku. Dinstati nekoliko minuta.

Ubaciti pasulj, paradajz sok, bujon i začine.

Kuvati na tihoj vatri oko 30-40 minuta dok pasulj ne omekša.

Po potrebi dodati još začina i servirati uz hleb ili pirinač.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs