Izaberite omiljene

Najlepši sitni posni kolači: 13 poslastica koje morate da probate! (RECEPTI)

Najlepši deserti za svačiji ukus, brzo i jednostavno se prave ukus oduševljava

Recepti
20:06h Autor:
Najlepši sitni posni kolači: 13 poslastica koje morate da probate! (RECEPTI)
Posni sitni kolači, Foto: Shutterstock

1. Posni kokos trouglovi

Sastojci:

300 g šećera, 1 dl vode, 300 g kokosa, 200 g oraha, 250 g margarina, 100 g posne crne čokolade.

Preliv: 100 g posne bele čokolade, 70 g margarina.

Priprema:

Prokuvajte vodu i šećer, dodajte 200 g margarina i, kada se istopi, sklonite s ringle i dodajte kokos i mlevene orahe. Smesu podelite na dva dela i u jednu polovinu umešajte 100 g rastopljene crne čokolade. Preko rastanjene tamne kore stavite svetlu koru, a od posne bele čokolade i maslaca napravite glazuru i njome prelijte svaki trougao.

2. Posne kesten rolnice

Sastojci:

1 kg kesten-pirea, pet kašika votke za kandirane kore, 5 pomorandži, 200 g kristal šećera, 400 ml vode, 200 g šećera u prahu.

Za glazuru: 200 g šećera u prahu, sok od pomorandže, kolačarska boja.

Priprema:

Oljuštite pomorandže, skinite beli, unutrašnji sloj sa svake korice, pa narandžasti deo kore narežite na rezanca. Stavite vodu i šećer na vatru, pa kad provri, dodajte rezance i kuvajte dok skoro sva voda ne ispari. Izvadite rezance, uvaljajte ih u šećer u prahu i ostavite da odstoje tri-četiri minuta, pa ih izvadite. Kesten pomešajte s votkom, masu podelite na četiri dela i od svakog napravite užu, duguljastu koru. Na sredinu stavljajte kandirane kore pomorandže, pa uvijte kao tanke rolate. Secite na valjčiće dužine malog prsta i ostavite da se stegnu. Za glazuru umutite šećer u prahu sa sokom od pomorandže, ako treba, dodajte i malo kolačarske boje, prelijte rolat i ostavite ga na hladnom da se glazura stegne ili jednostavno rolat pospite kristal šećerom.

3. Posni kasato

Sastojci:

250 g margarina, 250 g šećera u prahu, 150 g kokosovog brašna, 100 g seckanih badema, 250 g raznobojnih žele bombona, 250 g suvog grožđa potpoljenog u razređeni rum, posna čokolada za preliv.

Priprema:

Umutiti penasto margarin sa šećerom u prahu, pa polako dodati bademe, žele bombone i suvo grožđe uz lagano mešanje da se masa sjedini i bude sasvim kompaktna. Rukom ili nožem oblikovati kasato prema želji u valjak, kupu ili kvadar, posuti ga kokosovim brašnom i dekorisati cvetićima od želea. Staviti u frižider da se ohladi i stegne. Sve vreme ga držati u frižideru jer je najukusniji hladan. Seći tanke šnite i prema želji prelivati istopljenom čokoladom.

4. Panforte

Sastojci:

150 g šećera, 80 g brašna, 150 g meda, 200 g suvih smokava, 100 g pečenih lešnika, 125 g blanširanih badema, 100 g posne crne čokolade, rendana kora pomorandže, prah šećer za posipanje, po prstohvat đumbira, muskatnog oraščića i cimeta, posni margarin.

Priprema:

Pleh obložite masnim papirom i premažite margarinom. U posudu sipajte brašno, dodajte začine, cele lešnike i bademe, usitnjenu čokoladu, rendanu koru pomorandže, seckane smokve i dobro izmešajte. Na umerenoj temperaturi otopite med i šećer, kuvajte pet minuta, bez mešanja. Karamel prelijte preko pripremljene smese, brzo promešajte, sipajte u pleh, poravnajte nauljenom kašikom i pecite u rerni na 150 stepeni oko 30 minuta. Kolač ohladite, pospite šećerom u prahu, umotajte u plastičnu foliju i ohladite u frižideru.

10 recepata za posne sitne kolače: Pravi hit slavske trpeze!

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

5. Posni čokoladni kolač na vodi

Sastojci:

2 čaše brašna, 3 kašike džema (po izboru), prašak za pecivo, 1,5 čaša šećera, 2 čaše vode, kašičica cimeta.

Za glazuru može crna čokolada, a možete i da skuvate 2 kašike kakaoa, vaniin šećer i malo vode.

Priprema:

Umutiti šećer i vodu, pa dodavati sve sastojke i dobro ih mešati. U manji pleh staviti papir za pečenje i izliti smesu, pa peći na 200 stepeni 20-ak minuta. Kolač preliti čokoladnom glazurom.

6 recepata za posne slatke pite: Najlepša zamena za slavske kolače! (FOTO)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

6. Posni beli minjoni

Sastojci:

350 g šećera, 1 dl vode, 120 g margarina, 200 g mlevenog keksa, 200 g mlevenih oraha, 300 g šećera u prahu, malo vode.

Priprema:

Ušpinujte šećer s vodom, pa u vruće dodajte margarin. Kad se margarin istopi dodajte keks i orahe, istresite na tacnu u kojoj je stavljen pek-papir i razvucite na oko 1-1,5 cm debljine. Kada se kora stegne prelijte s fondanom od šećera u prahu i vrlo malo vode. Fondan treba da bude gust. Ostavite da se dobro stegne, ukrasite po želji i secite na kockice.

7. Posni išleri

Sastojci:

180 g margarina, 100 g prah šećera, 100 g pečenog mlevenog lešnika, 200 g brašna, džem od kajsija.

Za glazuru: 250 g prah šećera, 100 g čokolade, pola čaše vode, kuglica margarina.

Priprema:

Od svih sastojaka zamesite testo i ostavite pola sata da odstoji u frižideru. Razvijte ga do debljine od pola centimetra, izvadite modlom i ispecite. Nafilujte džemom, umočite u glazuru od čokolade.

Za glazuru kuvajte šećer s vodom, tako da masa postane gusta kao za slatko, sipajte narendanu čokoladu i, uz stalno mešanje, dodajte margarin i mešajte dok se glazura ne ohladi..

8. Posne bele štangle

Sastojci:

150 g mlevenog posnog keksa, 150 g mlevenih oraha, 250 g šećera, 60 ml vode, 125 g margarina.

Za glazuru: 250 g šećera u prahu, 25 ml hladne vode, 1 kašika limunovog soka, 30 gr crne posne čokolade, 1 manja kašičica ulja.

Priprema:

Šećer i vodu staviti u odgovarajući sud da se kuvaju. Kada provri i šećer se istopi, kuvati još minut-dva, zatim skloniti sa vatre i dodati margarin. Mešati dok se sav margarin ne istopi, zatim dodati keks i orahe. Sve dobro promešati da se izjednači, a onda izručiti na papir za pečenje ili rastegljivu foliju i izravnati na 1,5 cm debljine. Ostavite 30 minuta na hladnom mestu pre nego što stavite glazuru.

Glazura:

Viljuškom umutiti 50 g šećera u prahu sa vodom i limunovim sokom, a onda postepeno dodati preostali šećer. Kada se dobije potrebna čvrstina, glazuru rastanjiti nožem preko kolača. Ostaviti sat vremena da se glazura stegne, pa tek onda seći na štanglice. Istopite čokoladu i ulje, sipajte u kesu sa malim okruglim nastavkom i ukrasite štanglice.

9. Posne nepečene štanglice od kestena sa rumom

Sastojci:

1 kg kestena, 250 g posnog margarina, 200 g šećera, 2 čaše ruma.

Priprema:

Kestenje oprati pa skuvati, oljuštiti pa propasirati. Šećer i margarin mutiti dok se ne pretvore u penu, pa dodati rum. Dodati propasirani kesten, pa sve dobro izmešati. Masu izručiti na dasku i razviti da bude debela 4 cm, a 10 cm široka. Odozgo je preliti glazurom od šećerne table. Kada se glazura stvrdne, prevrnuti koru pa preliti i sa druge strane. Iseći toplim nožem.

10. Posni kolač sa makom

Sastojci:

3 čaše brašna, 2 čaše šećera, 2 čaše vode, 1 čaša ulja, 200 g maka, 1 prašak za pecivo, malo džema ili šećera u prahu, ulje.

Priprema:

Svi sastojci se izmešaju, sipaju u podmazan pleh i kolač se ispeče. Gotov kolač po želji premazati džemom ili posuti prah šećerom. Iseći na kocke i služiti.

Penaste posne kiflice sa orasima: Slatko testo koje se rastapa u ustima! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

11. Posne lešnik bajadere

Sastojci:

400 g margarina, 10 kašika vode, 400 g šećera u prahu, 400 g mlevenih lešnika, 400 g mlevenog posnog keksa, 100 g čokolade za kuvanje.

Priprema:

Sve sastojke, osim čokolade, snažno promešajte da se dobro sjedine. Dobijenu masu podelite na dva jednaka dela i ostavite ih da odstoje najmanje dva sata u frižideru. Kada se obe mase dobro ohlade, u jednu dodajte na pari istopljenu čokoladu i snažno promešajte. Smesu bez čokolade istanjite i njome obložite plitak, četvrtast pleh. Odozgo rasporedite smesu sa čokoladom. Po želji prekrijte glazurom od čokolade i do serviranja čuvajte u frižideru.

Pre serviranja isecite na štanglice.

Posni slatkiš od pasulja: Banatska pasuljica je najuskusnija poslastica na vodi! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

12. Posne vanilice

Sastojci:

200 g oraha, 250 g šećera, 150 g brašna, šećer u prahu, ulje, džem.

Priprema:

Promešati mlevene orahe, kristal šećer, brašno i po potrebi ulje. Dobro umešati, oklagijom razviti koru debljine pola centimetra. Malom čašicom vaditi komad po komad testa, ređati ih u pleh i peći na laganoj temperaturi. Pečene vanilice sastavljati po dve sa džemom i valjati ih u prah šećer.

Savršen posni kolač: Čokoladne kuglice od kikirikija i badema za ljubitelje presne hrane! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

13. Posni čupavci od čokolade

Sastojci:

280 g šećera, 5 kašika vode, 280 g obarenih, oljuštenih i iseckanih badema, 8 kocki šećera, 3 kašike kuvane crne kafe, 4 štangle čokolade za kuvanje, čokoladne mrvice.

Priprema:

Ušpinovati 280 g šećera sa 5 kašika vode pa dodati oljuštene i iseckane bademe. Kad se masa malo prohladi vlažnim rukama praviti manje kuglice. Otopiti 8 kocki šećera u tri kašike crne kafe, dodati štanglu i po čokolade, pa sve prokuvati. Kuglice od badema umakati prvo u glazuru od kafe i čokolade, pa ih valjati u krupno rendanu čokoladu ili čokoladne mrvice. Stavljati u korpice od papira da se prosuše pre sušenja.

Posni čupavci: Neodoljivi kolač sa kokosom! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs