Sastojci za testo: 1 jaje, 1 šolja šećera, 3 kašike meda, 50 g putera, 200 ml svežeg mleka, 2 kašičice sode bikarbone, 4 šolje brašna + malo za mešenje.
Sastojci za krem: 400 g ceđenog mleka, 800 g kisele pavlake, 12 kašika šećera, rendana kora pola limuna, orasi i malo šlaga za ukrašavanje.
Priprema: U dukokoj posudi umutite jaja i šećer. Dodajte sveže mleko, sodu bikarbonu, puter i med. Stavite na vatru i mešajte neprestano. Smesa će se uvećati 5 puta kad provri. Kuvajte dok ne dobijete karamel boju (oko 15 minuta) i ostavite da se ohladi.
Počnite da dodajemo po malo od brašna, mešajte kašikom. Kad postane dovoljno gusto, sipajte na brašnom posutu radnu površinu i mesite rukama.
Dobijeno testo podelite na 5-6 jednakih delova. Isecite krugove od papira za pečenje, prečnika 28 cm.
Svaki deo razvucite na tanku koru, prečnika papira i stavite na njega. Izbušite viljuškom na nekoliko mesta, da se ne podižu kore, i pecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni, oko 8-10 minuta. Ostavite gotove kore da se potpuno ohlade.
Za krem pomešajte ceđeno mleko i kiselu pavlaku. Dodajte šećer i izrendajte koru od pola limuna. Mešajte dok se šećer ne rastopi. Počnite da sastavljate tortu, smenjujete kore i krem. Obilno namažite i sa strane.
Za ukrašavanje obilno pospite mlevenim orasima i ako želite, ukrasite i sa malo šlaga. Torta treba da odstoji u frižideru bar 12 sati pre služenja.