Recepti koje treba čuvati

10 najlepših recepata za zimnicu: Od ajvara i pinđura, do kiselog kupusa, salata i slatkog! (FOTO)

Naučite kako se pravi domaći ajvar, pinđur, džem, slatko i najlepše kisele salate

Recepti
Autor:
10 najlepših recepata za zimnicu: Od ajvara i pinđura, do kiselog kupusa, salata i slatkog! (FOTO)
Foto: Profimedia

Leto se bliži kraju, a namirnice za pripremu zimnice su u jeku sezone.

Kako biste na zimu uštedeli i imali zalihe ukusnih i zdravih obroka, pripremite na vreme domaću kiselu turšiju, ali i slatko osveženje!

Ne propustite! I posno i mrsno, za svačiji ukus: Najlepši recepti za jela sa paprikama!

Ajvar od barene paprike

Sastojci: 12 kg mesnate crvene paprike, 3-4 kg plavog patlidžana, 1 l ulja, 10 ljutih papričica, 250-300 g soli, 4 kašike esencije, lovor, biber u zrnu, 5 l vode.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Makedonski pinđur

Sastojci: 3 kg mesnate crvene paprike, 250 g ljutih papričica, 150 g belog luka, 1.5 kg plavog patlidžana, 1.5 kg paradajza, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 2 dl ulja.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Profimedia

Kiseli kupus

Mnogi zapravo ne znaju pravilnu razmeru soli i kupusa, kao ni koliko vode treba sipati u bure. Predstavljamo vam recept uz koji kupus ne može da se pokvari!

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Kornišoni

Sastojci: 5 kg kornišona, 3 l vode, 1 l sirćeta, 3 kašike mirođije, lovorov list, 6 kašika šećera, 6 kašika soli, 1 vinobran, biber u zrnu, seme slačice.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Cepkana paprika

Pravi gurmanski hit za zimnicu koji će vas osvojiti svojim ukusom!

Sastojci: 5 kg paprike, 5 kašika alkoholnog sirćeta, 1 kašika morske soli, 1 glavica belog luka, celerov list, 100 ml ulja.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Bakina kuhinja

Lučena paprika

Sastojci: 40 paprika, 2 glavica belog luka, ulje, sirće i peršun po ukusu.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Profimedia / Ilustracija

Lovačka salata

Sastojci: 1 l paradajz soka, 2 kg paprike, 500 g crnog luka, 500 g šargarepe, 100 g soli, 100 g šećera, 100 ml jabukovog sirćeta, 100 ml ulja, 2 kašike sušenog peršunovog lista, list lovora, po želji 6 čenova belog luka, kesica konzervansa.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Šarena teglica

Ovaj recept može da ima mnogo varijacija - sve zavisi od toga koje povrće najviše volite u kiseloj varijanti. Mi vam donosimo jedan proveren - od šargarepe, karfiola i paprike, a vi možete da dodate i rendani kupus, kornišone, mladi luk...

Sastojci: šargarepa, karfiol, paprika, beli luk, sirće, ulje.

Priprema: Sveže povrće iseckajte na komade željene veličine, pa polivajte sa malo ulja i malo više sirćeta. Na svaki red pobacajte po malo seckanog belog luka i peršuna i ostavite da stoji na hladnom i suvom mestu, da se ukusi povežu.

foto: Profimedia

Kako zima ne bi prošla bez najlepših domaćih slatkiša, predstavljamo vam i sjajne recepte za domaći džem i slatko!

Slatko od šljiva ili drugog voća po želji

Sastojci: 1 kg očišćenih šljiva, 1 kg šećera, 1 dl vode, manji limun, štapić vanile, listovi rozetle po ukusu, 1 l vode, 10 g sode.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Bakina kuhinja

Džem od kajsija

Sastojci: 5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida) i 2 kg šećera (može i manje).

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Ove godine uživajte u najukusnijoj zimnici!

(Stil.kurir.rs)

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs