Neko voli ljut, neko blag, neko sa patlidžanom, ali bilo kako bilo, ajvar je definitivno glavna zvezda zimnice.
Ipak, priprema zna da potraje dugo, pa se mnogim ženama smuči i sama pomisao na spremanje ajvara. Zato vam prenosimo vam recept za ajvar koji možete da napravite i za narednu godinu - nema šanse da se pokvari!
Sastojci: 12 kg mesnate crvene paprike, 3-4 kg plavog patlidžana, 1 l ulja, 10 ljutih papričica, 250-300 g soli, 4 kašike esencije, lovor, biber u zrnu, 5 l vode.
Priprema: Sipati vodu u lonac ili kazan, dodati esenciju, lovor, biber i so. Očistiti papriku i patlidžan od semena. Papriku iseći na pola, a patlidžan na čevrtine i bariti u vodi po dva minuta, i odmah vaditi.
Cepkana paprika: Gurmanski hit za zimnicu koji ćete praviti svake godine! (RECEPT)
Ohlađenu masu samleti na mašini za meso na sitnije rupice. Po želji možete da dodate i mlevenu ljutu papričicu. U šerpu ili kazan sa vodom uliti ulje i kad se ugreje sipati mlevenu smesu, mešati i pržiti oko 1,5-2 sata.
Vreo ajvar sipati u sterilisane tegle, dobro zatvoriti metalnim poklopcima i okrenuti naopako. Sutradan okrenuti tegle i poređati u policu sa ostalom zimnicom.
Ovako spremljen ajvar može stajati više godina, a da se ne pokvari!
Detaljni postupak pripreme pogledajte u videu!
(Izvor: Kodbakeugostima.blogspot.rs)