Isprobajte

I posno i mrsno, za svačiji ukus: Najlepši recepti za jela sa paprikama!

Ukusna jela čiji ukus nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Recepti
20:42h Autor:
I posno i mrsno, za svačiji ukus: Najlepši recepti za jela sa paprikama!
Foto: Profimedia

1. Punjeni opanci

Sastojci: 6 crvenih paprika, malo ulja za mazanje, so.

Za nadev: 2 jaja, 100 g mlevenog mesa, 100 g sira, 50 g kačkavalja, prstohvat soli, bibera i peršuna, 6 kriški paradajza.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE

foto: Shutterstock

2. Paprike u paradajz sosu

Sastojci: 12 paprika, 1 kg paradajza, 5 čenova belog luka, peršun, so i biber

Priprema:

Paprike se ispeku, oljušte i očiste od semenki, pravi im se razrez po sredini i poređaju se u tanjir. Paradajz se narenda na krupno rende i stavi u duboki tiganj zajedno s malo soli i masnoće, ostavi se na ringli dok tečnost ne ispari i ne dobije se gusti paradajz sos, začini se biberom i doda se sitno iseckan beli luk. Paprike se preliju paradajz sosom i pospu sitno iseckanim peršunom.

3. Pileća mućkalica

Sastojci: 500g pilećeg mesa, 1zelena paprika, 1 crvena paprika, 200g šampinjona, 2 paradajza (izrendana), 2 čena belog luka, 100g slanine, 4 kisela krastavčića, 1 crveni luk, 1 crni luk, 1 šoljacrvenog vina, 1 pileći bujon, 150ml pavlake za kuvanje, so

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE

foto: Shutterstock

4. Paprike punjene pasuljem

Sastojci: oko 1 kg paprika, pogodne za punjenje, 450 g pasulja, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 1 komad zelena i 1 komad crvena velike paprike, 1 komad velike crvene paprike, 1 struk celera, oko 200 g paradajz pirea, 1 kašika suvog začina, 1 kašika mlevene paprike, 1 kašika (može i ljuta, manja količina ili po ukusu) tucane paprike, 2 - 3 kašike smrvljene nane, so po ukusu, 100 ml ulja

Priprema:

Pasulj ostavite preko noći u vodi. Sutradan, ocedite vodu, sipajte novu vodu i stavite ga da se kuva na umerenoj do jakoj vatri. Kada prokuva, promenite ponovo vodu. Ostavite pasulj da se skuva dok ne omekša, ali nemojte da prekuvate zrna - vreme kuvanja zavisi od starosti zrna pasulja. Sitno naseckajte luk, celer, šargarepu i paprike (zelenu i crvenu). Sve dobro upržite u umereno zgrejanom ulju, dodajte malo soli, kako bi povrće brže omekšalo. Nakon 6-7 minuta sipajte paradajz pire, obe vrste mlevene paprike, malo šećera i kuvajte još 4-5 minuta. Ocedite skoro svu vodu u kojoj se kuvao pasulj, sipajte uprženo povrće u njega i dobro promešajte, a nakon toga stavite posudu na vatru. Začinite suvim začinom, nanom i sa još malo soli po ukusu i ostavite da se krčka na tihoj vatri još oko 10 minuta. Odsecite poklopce paprikama koje ste namenili za punjenje i uklonite seme. Svaku papriku malo posolite iznutra. Napunite paprike pasuljem, trudeći se da uzimate samo zrna. Paprike postavite uspravno (paradajz-paprike su najpogodnije) i poklopite poklopcima koje ste odsekli. Pospite ih sa malo ulja i posolite, sipajte oko 300 ml vode. Pecite paprike u rerni zagrejanoj na 190 stepeni do lepe preplanulosti (oko 40 minuta).

Omiljeno letnje povrće: 7 najlepših brzih recepata sa tikvicama!

foto: Shutterstock

5. Pohovane paprike punjene sirom

Sastojci: 10 pecenih crveni paprika, 400 gr mladog sira, 100 gr brašna, 3 jaja, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašicice suvog začina, 3 -4 dl ulja

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE

foto: Stil

6. Posne paprike punjene krompirom

Sastojci: 6 komada crvene paprike, 500 g krompira, 2 komada šargarepe, 1 komad luka, 2 supene kašike ulja, so, 1 kašičica mlevene paprike, biber, peršun, brašno da se uvaljaju paprike, ulje za prženje

Priprema:

Paprike se oljušte od semenki, pečemo ih na roštilju, oljuštimo i ostavimo na tanjiru. Krompir i šargarepa se oljušte, iseku na komade i kuvaju u posoljenoj vodi, dok ne budu gotovi. Dobro se ocede. Ulje se ugreva, dinstamo sitno iseckan luk, dodaju se oceđen krompir i šargarepa, promeša se i začini solju, biberom, mlevenom paprikom i sitno iseckanim peršunom. Skida se sa vatre, viljuškom se izgnječi. Malom kašikom punimo paprike i uvaljamo ih u brašno. Pržimo u ugrejanom ulju sa obe strane, dok ne dobiju zlatnu boju.

10 ideja za brz i lagan ručak: Recepti idealni za leto, niko im neće odoleti!

foto: Profimedia

7. Leskovačka mućkalica

Sastojci: 1 kg svinjskog mesa od vrata, sa masnoćom, 200 gr mesnate sveže slanine, 4 -5 glavica krupnog crnog luka, 10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika, 500 gr očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice, nikako kečap, 2 glavice belog luka, 2 -3 suve paprike, soli po ukusu, 1,5 dl ulja

DETALJNNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE

foto: Shutterstock

8. Paprike sa sirom

Sastojci: 8 paprika, 300 g sitnog sira, 2 jaja, 1 šargarepa, 1 glavica crnog luka, 1 manja paprika, ulje, suvi biljni začin

Priprema:

Paprike oprati i očistiti. Jednu malu papriku iseći na sitne komade. Šargarepu očistiti i izrendati. Luk očistiti i sitno iseći. Šargarepu, luk i papriku (isecenu) kratko prodinstati na malo ulja. Prohladiti i umešati ulupano jaje pomešano sa sirom. Izmešati, začiniti po ukusu i puniti paprike. Paprike staviti u pleh, namazan uljem ili obložen papirom za pečenje. Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C.

10 najlepših jela sa bundevom: Jesen stiže na trpezu! (FOTO, RECEPTI)

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs