Bundeva je odlična namirnica za sve one koji vode računa o svom zdravlju, pa se kao takva mora naći na jesenjoj trpezi svake domaćice. Vekovima je bila glavna hrana indijanskih starosedelaca, a sada je kako na slanom, tako i na slatkom jelovniku ljudi širom sveta.
Ova dragocena biljka specifičnog ukusa i mirisa ima brojna lekovita svojstva. Voleće je svi oni koji žele da skinu višak kilograma, jer plod bundeve sadrži 90 odsto vode, ali mnogo minerala i vitamina. Plod bundeve sadrži i dosta vlakana i proteina.
Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Vitamin C snižava nivo histamina, dok cink i vitamin A jačaju imuni sistem. Takođe, blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelije od prevremenog starenja i mutacije, a veoma je preporučljiva za ljude koji imaju problema sa želucem i crevima. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata.
1 pile, 5 različitih jela: Ideje za ručak od ponedeljka do petka! (RECEPTI)
Predstavljamo vam 10 zanimljivih načina da uživate u simbolu jeseni:
1. Pire od bundeve
Za pire od bundeve vam je porebno 800 gr bundeve, 1 krompir srednje veličine, jedna glavica crnog luka, kašika ulja ili putera i po ukusu dodati soli, bibera i vegete. Najpre očistite bundevu od semenki. Potom je oljuštite, iseckajte na kockice i zajedno sa krompirom staviti u hladnu vodu i kuvati dok ne omekša. Kada je povrće skuvano, procedite ga i ispasirajte sa malo vode u kojoj se kuvalo. Dok se bundeva kuva, glavicu crnog luka iseckajte sitno i propržite na ulju. Potom u luk dodajte ispasiranu bundevu i krompir, promešajte i krčkajte 2 minuta. Ukrasite po želji peršunom, brokolijem ili nečim dekorativnim.
2. Njoke od bundeve
Bundevu oljuštite i iseckajte na komade, a potom skuvajte u slanoj vodi (desetak minuta na umerenoj vatri). Smesu ispasirajte tako da dobijete kašu. Kada se malo ohladi, dodajte žumance, brašno, maslac i muškantni oraščić i sve zajedno zamesite. Potom, fotmirajte njoke valjajući i razvlačeći testo na stolu. Podelite ga na valjke jednake dužine (možete viljuškom pritiskati trake kako bi se dobile karakteristične brazde). Njoke kuvajte u kipućoj slanoj vodi s malo ulja, a kada se podignu na površinu, znači da su gotove.
Domaća štrudla iz starog Srema: Uz ovaj recept ne možete da omanete!
3. Kaša od pirinča i bundeve sa medom - Hobakjuk iz Koreje
Ovo je je idealan obrok koji je istovremeno ukusan, hranljiav i lako vas zasiti. Ovo jelo spada u tradicionalne i omiljene u Koreji i širom sveta poznato je kao Hobakjuk. Posebna prednost je to što se lako sprema. Sve što vam je potrtebno od namirnica su kilogram bundeve, med, pola šolje pirinčanog brašna, voda i so. Najpre iseckajte bundevu, bez semenki i kore je stavite u vodu da se skuva sa malo soli. Ne prekrivajte potpuno šerpu da vam jelo ne bi bilo previše vodeno. kuvajte dok bundeva skroz ne omekša. Dok se bundeva kuva, pomešajte pirinčano brašno sa vodom tako da dobijete lepljivu gušću tečnost nalik premazu. Potom, sjedinite skuvanu bundevu sa tim i sve zajedno stavite u blender.
Blendirajte dok ne dobijete gustinu šejka. Potom vratite sve u šerpu u ukoliko je previše gusto dodajte vrlo malo vode. na tihoj vatri kuvajte nekoliko minuta uz stalno mešanje vodeći računa da ne zagori. Na kraju dodajte malo meda tek toliko da jelo dobije slatoću ali ne i da ima ukus deserta. Takođe na kraju možete dodati nekoliko semenki bundeve, badem ili hlebne krutone.
4.Smuti od bundeve
5. Sveža salata sa pečenom bundevom
Za ovu obrok salatu vam nije potreban recept koga ćete se slepo držati već samo malo mašte. Pečena bundeva je izuzetno zdrava i hranljiva i ukoliko je dodate mešavini svežeg povrća dobićete sjajnu obrok salatu bez mesa. Kockice feta sira i malo bosiljka daće joj posebno lep ukus, a po želji možete je preliti jogurtom ili nekim dresingom. Svežu bundevu možete grilovati ili peći u rerni. Što se ostalog povrća tiče, možete se igrati sa paradajzom, lukom, prazilukom, maslinama, kupusom, rukolom, zelenom salatom, cveklom, kukurizom...
6. Rolovana piletina sa grilovanom bundevom
Ukoliko ste mislili da je samo restovani ili pečeni krompir idealan prilog uz rolovanu piletinu, prevarili ste se. Usudite se da kao dodatak probate grilovanu bundevu. Potrebno je samo da je iseckate na komadiće i propržite. Priprema rolovane piletine je vrlo jednostavna. Pileće filete izrežite tanje na komade, potom ih istucite preko najlonske folije. Ostavite ih da odstoje pola sata u ulju, u koje ste prethodno stavili vegetu, so i biber. Na filete poređajte sir i prašku šunku ili pršutu (potom ih umotajte). Tako umotane uvaljajte u brašno, jaja (umućena s malo vode i brašna) i prezlu. Jelo pržite na vrelom ulju. Servirajte na tanjir kao što je prikazano na slici.
Seljački lonac: Starinski ručak koji morate da probate! (FOTO)
7. Pica sa prazilukom, bundevom i fetom
Ukoliko volite picu, ovo je recept za vas. Usudite se da probate kombinaciju bundeve, feta sira, praziluka i hrskavog testa. Najpre napravite testo za picu (mogu da posluže i gotove kore). Za domaće testo vam je potrebno: 500 g brašna, 30 g kvasca, pola kašičice šećera, kašičica soli, 1 dl ulja, mlaka voda za mešenje. Kvasac razmutite sa šećerom u malo mlake vode, dodajte kašiku brašna i šećer i ostavite da ukisne. Pomešajte brašno i so, a zatim dodajte kvasac i ulje. Zamesite meko testo uz pomoć mlake vode. Testo je spremno kada se ne lepi, ali ne treba biti ni previše suvo. Potom, očistite bundevu od semenki i iseckajte na kockice. Isitnite i praziluk, potom zajedno sa bundevom propržite u tiganju. Bundevi i praziluku dodajte kockice feta sira i sve zajedno zamešajte u drugoj činiji. Preko možete dodati sitno iseckan peršun. Smesu stavite preko kore za picu i sa strane savijte (kao što je prikazano na slici). Picu uvek pecite u prethodno zagrejanoj rerni.
8. Pasta sa bundevom i peršunom
Za ovu ukusnu testeninu vam je potrebno jedno pakovanje testenine po izboru (mašnice, taljatele...), kašika putera, glavica crnog luka, jedna šolja milerama, pola šolje rendanog parmezana, četvrtina šolje seckanog svežeg peršuna, bundeva. U veću šerpu ključale vode, prethodno posoljene sipajte testeninu i kuvajte dok ne dostigne željenu mekoću. Potom procedite testeninu ali sačuvajte jednu šolju vode u kojoj se testo kuvalo. U istoj šerpi istopite puter na srednjoj vatri. Dodajte iseckani crni luk, posolite i pobiberite. Dinstajte mašajući dok luk ne omekša (6 minuta). Izrendanu svežu bundevu i mileram dodajte u šerpu i mešajte dok ne proključa. Potom vratite testeninu u šerpu zajedno sa odvojenom vodom u kojoj se kuvala. Na kraju dodajte parmezan i željene začine. Kada je pasta gotova pospite je seckanim peršunom i parmezanom.
Sirotinjska jela koja smo obožavali: Najlepše iz bakine kuhinje! (RECEPTI)
9. Pljeskavice od bundeve