Originalno jelo

Specijalitet sa juga Srbije: Ko jednom proba leskovačku mućkalicu, nikad je ne zaboravlja! (RECEPT)

Leskovac je grad koji se diči najboljim majstorima roštilja, podneblje koje "ima dušu" i svaki specijalitet koji se po dobro čuvanim tajnama priprema je pravi izbor sa sve koji uživaju u odličnoj hrani
Recepti
20:22h Autor:
Specijalitet sa juga Srbije: Ko jednom proba leskovačku mućkalicu, nikad je ne zaboravlja! (RECEPT)
Foto: Shutterstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • 1 kg svinjskog mesa od vrata, sa masnoćom
  • 200 gr mesnate sveže slanine
  • 4 -5 glavica krupnog crnog luka
  • 10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika
  • 500 gr očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice, nikako kečap
  • 2 glavice belog luka
  • 2 -3 suve paprike
  • soli po ukusu
  • 1,5 dl ulja

Za leskovačku mućkalicu kažu da je nastala sasvim spontano, jer se neko od roštiljdžija dosetio kako da iskoristi roštiljsko meso, a da iz toga nastane ukusno, pikantno jelo. Kako kažu domaćice iz ovog kraja, tajna je baš u mućkanju, tj. protresanju šerpe u kojoj se ovaj specijalitat sprema, a evo i originalnog recepta.

Priprema: meso uvaljati u začin, iseći na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke. Ispeći na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića. Parčiće možete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće.

U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode. Kad je luk upržen, dodati sečene paprike i paradajz i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost.

Dodati meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu. Začiniti, i dobro zaljutiti po ukusu.

Samo za prave gurmane: Sremska tava, čuveno pikantno vojvođansko jelo! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs