Tikvice su takođe omiljeno letnje povrće ljudi koji paze na ishranu. Oko 250 grama tikvice sadrži samo 19 kalorija. Kako bi vam bilo jasnije, to je za čak 40 do 50 odsto manje kalorija u odnosu na istu količinu niskokaloričnog povrća, poput brokolija.
Upravo zbog niske kalorijske vrednosti, u tikvicama možete uživati na najrazličitije načine - možete ih jesti pohovane, kuvane, pečene, sirove, u salati. Za pikantnije ukuse, možete grilovati tikvice zajedno sa drugim ukusnim povrćem.
Mi vam donosimo najlepše recepte za jela koja se brzo spremaju:
Sastojci:
300 gr mlevenog mesa, 4 jaja, 1 glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 2 tikvice, so, biber, ulje, mlevena paprika, 4-5 kašika brašna, 100 gr prezli, 2 šargarepe, 1 pavlaka, malo kačkavalja
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
2. Složenac sa tikvicama i krompirom
Sastojci:
500 g krompira, 300 g tikvica, 2 dl kisele pavlake, 1 luk ili tri mlada luka, 50 g narendanog kačkavalja, 100 ml mleka, 1 kašika glatkog brašna, 1 čen belog luka, so, sveže mleveni biber, muškatni oraščić, majčina dušica
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
3. Krem čorba od tikvica
Sastojci:
2 veća krompira, 4 oguljene tikvice, 500 ml mleka, 100 ml vode, malo soli i bibera, 1 veza sveže mirođije, malo brašna.
Priprema:
Ogulite pa isecite krompir i tikvice na kockice, prelijte ih vodom da ogreznu pa ih stavite da se kuvaju oko 15-ak minuta. Zatim ocedite višak vode (ostavite oko 100 ml, mada može i više) pa štapnim mikserom izmiksajte povrće. U kašu od povrća dodajte mleko pa vratite na ringlu da sve provri.
Iseckajte mirođiju sitno pa je dodajte u krem čorbicu. Ako volite malo gušću čorbicu napravite zapršku od 2 kašičice brašna, malo soli i vode i sve to sipajte u čorbicu.
Poslužite uz 1 kašićicu kisele pavlake.
Sastojci:
4 jajeta, 1 kg tikvica, 200-300 g mrvljenog sira, 2 dl kisele pavlake, 1,5 šoljica ulja, 200 g griza, malo brašna, kesica praška za pecivo, malo soli
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
Sastojci:
4 mlade tikvice, 300 g mešanog mlevenog mesa, 2 šargarepe, 3 glavice crnog luka, 1 kašičica mlevene paprike, po ukusu soli, 1/2 kašičice karija, 1/2 kašičice majčine dušice, 1/3 kašičice bibera, 1/2 kašičice bosiljka, po potrebi ulja
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
6. Testenina sa tikvicama
Sastojci:
1 kg tikvica, 1 glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, neutralna pavlaka, so, biber, začini, testenina po želji, malo maslinovog ulja
Priprema:
Tikvice očistite i isecite na veće kocke. Očistite crni luk i isecite ga što sitnije. Na malo ulja prodinstajte luk, začinite solju, biberom i začinima, pa dodajte tikvice. Pred kraj, kad tikvice omekšaju, dodajte i beli luk. Dinstajte još minut-dva, pa umešajte neutralnu pavlaku.Skuvajte testeninu i prelijte tikvicama.
7. Tikvice u testu od piva sa paradajz salsom
Sastojci:
2 veće tikvice, 2 jajeta, so, biber, malo piva, brašno za valjanje, 3 paradajza, 3 čili papričice, maslinovo ulje, beli luk, limunov sok