Božićni filmovi nikako ne mogu da prođu bez poznatih medenjaka u obliku čovečuljka. Izgledaju lepo glazirano i ukusno, toliko da vam dođe da uskočite u ekran i uživate u ovoj divnoj prazničnoj poslastici.
Iako možda deluje komplikovano kada se gleda sa strane, u suštini je veoma lako napraviti ih, samo je potrebno malo volje i božićne čarolije da pokrene celu priču. Verovanje u Deda Mraza je poželjno radi stvaranja velike količine čarolije, a neke priče o ovom deki koji deci donosi poklone, kažu da ima za svoje pomoćnike pored patuljaka i medenjake.
Samo je potrebno malo volje i božićne čarolije da pokrene celu priču Foto: Shutterstock
U nastavku vam predstavljamo recept Milice Šumaković koja je napravila ove predivne medenjake:
Osnovne informacije:
- Kuhinja: engleska
- Vreme pripreme: oko 40 minuta
- Porcije: oko 25–30 keksića (u zavisnosti od veličine kalupa)
- Kalorije: Približno 110–130 kcal po keksiću (ukupno oko 2.800–3.200 kcal za celu količinu, zajedno sa glazurom)
- Težina pripreme: lako (testo se lako obrađuje, ali zahteva preciznost kod glazure i dekoracije)
Prvi put gde se pominju medenjaci kao desert, jeste u srednjovekovnoj Engleskoj Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 350g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 115g maslaca, sobne temperature
- 150g smeđeg šećera
- 30ml bombonskog (kukuruznog) sirupa, u rinfuzima
- 2 jajeta
- 1 -2 kašičice mešavine za medenjake (cimet, đumbir, anis, kardamom, muškatni oraščić, korijander… Ako stavite samo cimet i mleveni đumbir, kolačići će biti super, tako da se nemojte opterećivati da pronađete sve začine)
Rojal glazura
- 1 belance
- 250 g šećera u prahu
- 2-3 kašike soka od limuna
Od njih će cela kuća mirisati predivno Foto: Shutterstock
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Maslac i šećer umutite da se sjedine, a zatim dodajte sve preostale sastojke i sjedinite u testo.
- Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo na debljinu oko 5mm pa kalupom vadite oblike.
- Ređajte ih na pleh, a zatim pecite 10-12 minuta u zagrejanoj rerni.
- Dok se kolačići peku, pripremite rojal glazuru.
- Belance razmutite žicom, zatim postepeno dodajte šećer u prahu sve vreme mešajući.
- Kada dodate sav šećer tada će smesa biti jako gusta i tada treba da počnete sa dodavanjem limuna.
- Stavite prvo jednu kašičicu, a zatim razmutite da vidite kako će se ponašati. Zatim dodajte postepeno još dok ne dobijete gustinu koja je potrebna. Smesa ne treba da je retka, već treba da bude dovoljno gusta da se, kada biste nožem prošli kroz nju, polako vrati.
- Pripremljenu glazuru stavite u dresir kesicu sa tankim nastavkom.
- Ispečene keksiće išarajate po želji.
Bon Appétit!
U nastavku pogledajte video pripreme:
Prethodna vestSledeća vest
Budi deo Stil zajednice.