Poći će vam voda na usta

Banatske buhtle: Tako mekane i ukusne, nećete moći da se zaustavite samo na jednoj! (RECEPT)

Srednjobanatska varoš Plandište, sa svojim različitim imenima kroz istoriju na različitim jezicima, kao štoje Morminta, Zičifalva, Zičidorf, Mariolana, Mormniz, pravi je primer višenacionalne i multikulturalne prošlosti i sadašnjosti ovog dela Vojvodine

Recepti
Autor:
Banatske buhtle: Tako mekane i ukusne, nećete moći da se zaustavite samo na jednoj! (RECEPT)
Foto: Profimedia

O osećaju za lepo nekadašnjih stanovnika ove varoši svedoče i mnogi, manje ili više očuvani, dvorci kao što su oni u Kapetanovu i Starom Selu, kao i dvorci porodica Jagodić i Dunđerski. O lepoti, ili bar potencijalima ovog kraja, govori i sadašnji naziv ovog mesta – Plandište, što je, kako se priča, poteklo od glagola plandovati, odnosno bezbrižno se odmarati.

Međutim, Srbi, Mađari, Rumuni, Slovaci i Makedonci ove opštine ne samo da ne planduju, već i pripremaju odlične kulinarske specijalitete, kao što su pogača od spanaća, carski kolač, kaoi čuvene buhtle sa makom za koje vam prilažemo recept.

Sastojci za buhtle s makom: 1 dl toplog mleka 1/2 svežeg kvasca 1 kašika šećera malo brašna

Testo:

500 g brašna 100 g šećera 100 g otopljenog maslaca 2 dl toplog mleka 1 jaje 1 vanilin šećer malo soli cimet

Nadev: 200 g mlevenog maka 100 g šećera 1 vanilin šećer 1,5 dl vrućeg mleka

Priprema: 1. U decilitar toplog mleka dodajte razmrvljeni kvasac, šećer i brašno, pa ostavite na toplom.

2. U 2 decilitra toplog mleka dodajte jaje i promešajte.

3. Mak i šećer prelijte vrućim mlekom i ostavite da se hladi.

4. Prosejte brašno, pa dodajte obe vrste šećera, so, cimet, pripremljeni kvasac, mleko i rastopljeni maslac, pa mešajte dok testo ne počne da se odvaja od posude.

5. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči.

6. Razvaljajte testo i secite ga na kvadrate, pa na svaki dodajte kašičicu nadeva od maka.

7. Oblikujte loptice i dobro učvrstite ivice, ostavite na toplom da se još malo dignu, pa premažite maslacem.

8. Stavite buhtle u rernu zagrejanu na 100 stepeni Celzijusa i pojačajte je na 150 stepeni. Pecite ih oko pola sata.

Na kraju ih pospite prah šećerom.

Baklava od maka: Originalni recept iz kuhinje Eparhije šabačke!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs