Ukus davnih vremena

Čušpajz: Ovako se pravi najstarije jelo na kašiku! (RECEPT)

Prolazi i kao samostalno jelo i kao topli prilog uz ručak

Recepti 30.11.2017. - 10:34h Autor: Stil / Fini recepti
Foto: Profimedia

Varivo ili "čušpajz" kako ga narodski zovemo , na nemačkom doslovno znači prilog. Talentovani kuvari učinili su vremenom tako fina i zasitna variva da su ona danas ravnopravna mnogim glavnim jelima.

 

Predstavljamo vam čušpajz od povrća koji može da se služi kao samostalno jelo ili kao ukusan, topli prilog ručku.

 

Sastojci: 400 g karfiola, 300 g prokelja, 400 g brokolija, 2 šargarepe, 1 glavica luka, četvrtina koren celera, 50 ml belog vina, kašičica gustina, kašika peršuna, 2 dl pavlake za kuvanje, ulje, so i biber po ukusu.

 

Priprema: Na maslinovom ulju propržiti sitno iseckani luk, posoliti, dodati šargarepu iseckanu na kružiće, celer iseckan na kockice i dinstati uz dodatak belog vina. Naliti vodu i kuvati 10 minuta.

 

Dodati očišćen prokelj, brokoli, karfiol i pustiti da se lagano krčka. Za to vreme pomešati gustin sa pavlakom za kuvanje i lagano ga dodati da se lepo sjedini. Nakon 5 minuta, čušpajz je spreman i može da se servira.

 

Čokoladna kokos torta: Sočna, izdašna, topi se u ustima! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs