Obavezno pročitati

Ispeglajte bore, sačuvajte srce: Od sada maslinovo ulje koristite samo ovako! (RECEPTI)

Mnogo pre nego što je svet zaludela manija superhrane, s namirnicama blagotvornog delovanja iz nama egzotičnih krajeva sveta, postojalo je (i još uvijek postoji) maslinovo ulje – ta ultimativna i bezvremenska superhrana, koju kosa, koža i celi naš organizam jednostavno obožavaju
Lepi & Zdravi
18:38h Autor:
Ispeglajte bore, sačuvajte srce: Od sada maslinovo ulje koristite samo ovako! (RECEPTI)
Foto: Profimedia

Tajnu dugovečnosti na Mediteranu mnogi će danas vrlo rado povezati upravo s maslinovim uljem, koje predstavlja samu bazu ishrane za stanovnike ovih prostora.

Na prvu šarmira svojom bojom, mirisom i ukusom, a na drugu maslinovo ulje donosi čitavu lepezu beneficija koje se konstantno dovode u vezu sa zdravljem.

Ovo leto koristite prirodna ulja za tamnjenje: Za zdravu i lepu kožu (FOTO)

Maslinovo ulje još nazivaju i kraljem među uljima, jer je bogato nezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, pri čemu vrijedi spomenuti i vitamine E i K u njegovom sastavu. Ono se uspešno bori s upalnim procesima u organizmu, a osim toga štiti telo od kardiovaskularnih bolesti. I to je samo deo činjenica vezanih za maslinovo ulje koje potvrđuju i naučna istraživanja, a najcenjenije među maslinovim uljima svakako je ono ekstra devičansko – 100% prirodno i krcato antioksidansima.

Osim kroz ishranu, verujemo kako u maslinovom ulju uživate i s kozmetičke strane. A ako još niste, probajte ga u nezi kose i kože. Ovo bogato i negujuće ulje moglo bi vas oduševiti!

MASLINOVO ULJE I NEGA KOSE

U letnjim mesecima, kada imamo više vremena za sebe, maslinovo ulje mnogo ćešće primenjujemo u svojoj kozmetičkoj rutini. Njime menjamo svoj uobičajeni regenerator, jer je ovo ulje savršeno za vraćanje prirodne vlage kosi. Ono štiti keratin u kosi i sprečava njeno isušivanje, što je idealno za ove letnje dane kada je kosa već ionako sklona dehidraciji usled delovanja sunca i morske soli.

Neki čak tvrde kako će vam maslinovo ulje pomoći iskoreniti nataloženi sebum na vlasištu, koji sprečava razvoj novih folikula i rast kose. Osim toga, rezultati maslinovim uljem vide se odmah. Nakon tretmana, kosa već na prvi pogled deluje zdravo i izgleda sjajno, a ulje ju čini dugotrajno mekom i pomaže u borbi s ispucalim vrhovima.

MASKA S MASLINOVIM ULJEM I JAJEM

Sastojci: 2 kašikice ekstra devičanskog maslinovog ulja2 belanca (za masnu kosu) ili 2 žumanca (za suvu kosu)

Našamponirajte kosu i preskočite regenerator. Dok vam je kosa još vlažna, pročešljajte je širokim češljem i nanesite masku s maslinovim uljem i belancica/žumancima. Koncentrišite se se na vrhove i ostavite da maska deluje 20 minuta. Zatim jeisperite šamponom i hladnom vodom.

Koža meka kao bebina, od glave do pete: Samo se namažite smesom od dva sastojka! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

MASKA S MASLINOVIM ULJEM PROTIV PERUTI

Možda zvuči neuobičajeno, ali maslinovo ulje koristi se i za perut.

Sastojci: 2 kašikice ekstra devičanskog maslinovog ulja2 kašikice limunovog soka (razblaženog s vodom)

Maslinovo ulje i razblažen limunov sok pomešaju se u jednakim razmerama. Ova maska prvo skida suvu i perutavu kožu s temena, a zatim bogato neguje novi sloj kože. Na glavi se drži 20 minuta i zatim ispire, a kosa se nakon toga šamponira. Koristi se svaka dve nedelje.

Prirodni super antibiotik: Uništava urinarne infekcije, čuva bubrege! (RECEPT)

MASLINOVO ULJE I NEGA KOŽE

Dve su najveće prednosti u nezi kože maslinovim uljem – bogata hidratacija i anti-age zaštita. Može se koristiti u skoro svakom koraku vaše beauty rutine. Prvo, u ulozi odstranjivača šminke.

Iako mnogi veruju kako maslinovo ulje na već ionako masnoj koži može izazvati dodatne probleme, situacija je zapravo suprotna. Naime, maslinovo se ulje "hvata" za druge proizvode na bazi ulja i pomaže ih u odstranjivanju sa kože. U tom pogledu, najčešće se koristi kao predčistač, kojeg ćete popratiti toplom vodom i još jednim odstranjivačem po izboru.

Kreme s maslinovim uljem takođe su vrlo popularne, ali želite li ga iskoristiti u njegovoj najprirodnijoj formi, dodajte kapljicu ili dve ulja u vašu omiljenu kremu (za lice ili telo) i ovom kombinacijom zatim nahranite kožu. Hidratacija je zagarantovana, baš kao i u slučaju da pripremite masku za lice s maslinovim uljem.

MASKA ZA LICE S MASLINOVIM ULJEM I AVOKADOM

Sastojci:1 kašičica ekstra devičanskog maslinovog ulja1/4 zrelog avokada

Ispasirajte avokado viljuškom i zatim ga dobro pomešajte s maslinovim uljem. Kada dobijete jednoličnu smesu, nanesite masku na lice i ostavite da deluje 10 minuta. Nakon toga isperite toplom vodom.

Ako vam se usled kuvanja na rukama nađe višak maslinovog ulja, slobodno ga utrljajte. Preuzeće ulogu kreme za ruke, a one će posle biti meke i glatke.

Nadražena i upaljena koža takođe voli maslinovo ulje. Ono rešava taj osećaj neprijatnosti zahvaljujući svom sastojku oleokantalu. Za oleokantal, polifenol u maslinovom ulju, sve više se tvrdi i da pozitivno utiče na stanice melanoma. Želite li smiriti upaljenu kožu, u toplu kupku ubacite nekoliko kapljica maslinovog ulja i opustite se.

Na kraju, tu su i moćna anti-age svojstva ovog ulja. Maslinovo ulje sadrži vitamin E i polifenole koji pomažu okupiti i neutralizovati slobodne radikale, zaslužne za oštećenja na koži i uznapredovale znakove starenja.

Možda najbolji učinak ostvaruje po noći, dok spavamo, pa pre odlaska u krevet, nekoliko kapljica ulja mogli biste umasirati u kožu, kako bi ono ušlo u nju mnogo dublje i ostvarilo svoj učinak.

Pojedite svaki dan po kašiku maslinovog ulja: 4 dobre stvari koje će vam se dogoditi!

MASLINOVO ULJE, ALI NE BILO KOJE

Koristite li maslinovo ulje na koži, a naročito na licu, od izuzetne je važnosti kakvo ulje koristite. Najkvalitetnijim se smatra prirodno, ekstra devičansko maslinovo ulje. Na tržištu se često reklamiraju i ulja koja nisu 100% ekstra devičanska, već se radi o mešavini s drugim, jeftinijim i mnogo manje kvalitetnim uljima. Samim time, pitanje je i šta stavljamo na koži.

Zato je bitno pronaći ono pravo. Isto kao što će biti "pravo" u vašoj kuhinji, biće i u vašem kupatilu i ostvariti svoj puni potencijal za zdravlje organizma i lepotu kose i kože. Želite 100% prirodno ulje koje je prepuno antioksidansa, dobijeno prirodnim metodama po pitanju čistoće i drugih kvaliteta.

Pikantan ukus i umerena gorčina uz miris ploda masline kao i poželjna aromatična svojstva, ono su što garantuje kvalitet. Iza svake flaše maslinovog ulja koju potrošači mogu pronaći na policama marketa, nebrojeni su sati rada, truda i stroge kontrole kako bi ekstra devičansko ulje zadovoljilo nepca i najzahtjevnijih potrošača.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs